2024 trafik cezaları cep yakacak

2024 trafik cezaları cep yakacak
2023 trafik cezalarının geride kalmasının ardından yeni yılda geçerli olacak cezalar belli oldu.

2024'TE ALKOLLÜ ARAÇ KULLANMA CEZASI NE KADAR?

2024 yılı alkollü araç kullanma cezasını anlatmadan önce kısa bir not düşmemiz gerekiyor. Trafik cezalarında alkollü araç kullanımı ikiye ayrılıyor. Hususi otomobil kullanan sürücüler için alkol sınırı 0,50 promil olarak belirlenmiş durumda. Diğer araçlarda ise bu sınır 0,20 promil.

Ancak ceza olarak iki türde de fark bulunmuyor. Alkollü araç kullanma cezası 2024'te şöyle:

Alkollü olarak araç kullanmanın cezası: 6.440 TL

5 yıl içerisinde 2. kez alkollü araç kullanmanın cezası: 8.075 TL

3 ve 3’ten fazla kez alkollü araç kullanmanın cezası: 12.978 TL

Ayrıca ilk defa alkollü olarak yakalanan sürücülerin ehliyetlerine 6 ay, 2. kez yakalanan sürücülerin ehliyetlerine 2 yıl süreyle el konulur. 3 ve 3’ten fazla kez yakalananların ise her defasında ehliyetlerine 5 yıllığına el konulur.

2024'TE ALKOLLÜ ARAÇ KULLANMA CEZASI İNDİRİMLE NE KADAR?

Alkollü araç kullanma cezası 2024'te indirimli olarak şöyle sıralanıyor:

Alkollü olarak araç kullanmanın indirimli cezası: 4.830 TL

5 yıl içerisinde 2. kez alkollü araç kullanmanın indirimli cezası: 6.056,25 TL

3 ve 3’ten fazla kez alkollü araç kullanmanın indirimli cezası: 9.733,50 TL

Ayrıca bir noktayı daha eklememiz gerekiyor. İndirim süresi 15 gün sonunda doluyor. 16. gün ve daha sonrasında indirimli ücretler geçerli değil.

Türkiye’de hız sınırı cezaları, aşım oranına göre değişiklik gösteriyor. 2024 aşırı hız cezası oranları şöyle:

Hız sınırını %10’dan %30’a kadar aşma: 1.508,50 TL

Hız sınırını %30’dan %50’ye aşma: 3.136 TL

Hız sınırını %50’den fazla aşma: 6.440 TL

Bu cezalar trafik polisleri tarafından kesilebileceği gibi otomatik olarak da kesilebiliyor. Radar cezalarına itiraz yollarını öğrenmek için “Radar Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?” başlıklı yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

2024 İNDİRİMLİ TRAFİK RADAR CEZALARI NE KADAR?

2024 indirimli hız sınırı aşım cezaları şöyle:

Hız sınırını %10’dan %30’a kadar aşma: 1.131,38 TL

Hız sınırını %30’dan %50’ye aşma: 2.352 TL

Hız sınırını %50’den fazla aşma: 4.830 TL

Sürücüler için hız sınırı ceza puanları da mevcut. %10’dan %30’a kadar aşanlar için 10, %30’dan daha fazla hız sınırı aşanlar için 15 ceza puanı veriliyor.

Ayrıca hız sınırı, %30’dan fazla olacak şekilde 1 yıl içerisinde 5 kere ihlal edilirse ehliyete el konuluyor ve 1 yıl boyunca sürücü trafikten men edilebiliyor.

RADAR CEZALARI NASIL ÖĞRENİLİR?

Hız sınırı cezası olarak da bilinen radar cezaları, e-Devlet üzerinden öğrenilebiliyor. Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama başlıklı sorgulama sayfasından hız sınırını aşma cezasını öğrenmek mümkün. Ayrıca radar cezası ödeme işlemi de yine internet üzerinden yapılabiliyor.

Gelir İdaresi Başkanlığının web sitesi aracılığı ile radar cezaları kolayca ödenebiliyor. Ancak bazı bankaların kartları, zaman zaman kabul edilemeyebiliyor. Ayrıca gece saatlerinde sürücüler, sistem üzerinden ödeme yapamadıklarını bildirebiliyor. Bu nedenle ödeme yapılmadan önce sitenin kontrol edilmesi gerekiyor.

HIZ SINIRI CEZASININ FARKLI İSİMLERİ NELERDİR?

Hız sınırı cezaları; hız sınırı ihlali, radar cezası, radar tespit cihazı cezası ya da hız sınırı aşma cezası gibi farklı isimlerle anılabiliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan Trafik Ceza Rehberi’nde ise cezanın tanımı “hız sınırını aşmak” olarak belirtiliyor. Bu nedenle de ceza ödemesi sırasında bu isimlendirme kullanılıyor.

2024 YILINDA UYUŞTURUCU VE UYARICI MADDE ETKİSİNDE ARAÇ KULLANMANIN CEZASI NE KADAR?

Uyuşturucu ya da uyarıcı herhangi bir maddenin etkisindeyken araç kullanmanın cezası 33.240 TL. Ayrıca sürücülerin ehliyetlerine 5 yıl süresince el konulur. Kanunlara göre Türkiye’de uyuşturucu ya da uyarıcı madde kullanmak yasak olduğu için de ayrıca hukuki süreç işletilir ve dava açılabilir. Bu cezayı da 15 gün içerisinde ödeyenler için indirim uygulanıyor ve ceza 24.930 TL’ye düşüyor.

2024 YILI UYUŞTURUCU YA DA ALKOL MUAYENESİNE İTİRAZIN CEZASI NE KADAR?

Polis ve jandarma tarafından yapılan uyuşturucu ya da alkol muayenelerine dahil olmayı reddeden sürücülere; alkol, uyuşturucu ya da uyarıcı madde kullanmış gibi ceza uygulanıyor. Bir sürücü, alkol ya da uyuşturucu madde muayenesinde yasal sınırın üzerinde bir değer nedeniyle ceza alması durumunda itiraz etmek için ise kan testi yaptırıp mahkemeye başvurabiliyor. Trafik kurallarının ihlal edilmesi durumunda para cezası ve trafikten men cezasına ek olarak trafik ceza puanı da uygulanıyor.

2024'TE EHLİYETSİZ ARAÇ KULLANMA CEZASI NE KADAR?

Sanılanın aksine ehliyet veya resmi adıyla sürücü belgesi ile ilgili çok sayıda farklı ceza türü bulunuyor. Örneğin ehliyetsiz araç kullanmak, ehliyetsiz araç kullandırmaya izin vermek ve geçerlilik süresi dolmuş ehliyet kullanmak gibi farklı cezalarla karşılaşılabiliyor.

2024 ehliyetsiz araç kullanma cezaları şöyle sıralanıyor:

Ehliyetsiz araç kullanmak: 12.978 TL

Ehliyetine el konulan birinin araç kullanması: 12.978 TL

Ehliyeti iptal edilen birinin araç kullanması: 12.978 TL

Ehliyet sınıfı dışında araç kullanmak: 6.440 TL

Geçerlilik süresi dolmuş ehliyetle araç kullanmak: 2.610 TL

Yönetmelikle sınırlanan süre ve sınırlara uymadan farklı ülkelerin ehliyetleri ile araç kullanmak: 2.610 TL

2024 ehliyetsiz araç kullanma cezaları indirimli olarak şöyle sıralanıyor:

Ehliyetsiz araç kullanmak: 9.733,50 TL

Ehliyetine el konulan birinin araç kullanması: 9.733,50 TL

Ehliyeti iptal edilen birinin araç kullanması: 9.733,50 TL

Ehliyet sınıfı dışında araç kullanmak: 4.830 TL

Geçerlilik süresi dolmuş ehliyetle araç kullanmak: 1.957,50 TL

Yönetmelikle sınırlanan süre ve sınırlara uymadan farklı ülkelerin ehliyetleri ile araç kullanmak: 1.957,50 TL

Cezalarla ilgili bilmeniz gereken diğer bazı hususlar ise şöyle sıralanıyor:

Ehliyetsiz olarak araç kullanan kişi, aracın sahibi değilse ek olarak araç sahibine de tescil plakası üzerinden ceza uygulanıyor. Ceza miktarı ise ehliyetsiz araç kullanma cezası ile aynı.

Ehliyetine el konulmuş kişi aracın sahibi değilse ek olarak aynı ceza, tescil plakası üzerinden araç sahibine de uygulanıyor.

Geçerlilik süresi dolmuş ehliyetle araç kullanma ile ilgili özel bir durum söz konusu. Geçerlilik süresi halen devam eden sınıfın bulunması halinde ehliyet geri alınmadan sürücü araç kullanmaktan men ediliyor. Ehliyette yer alan sınıfların tamamının geçerlilik süresinin sona ermesi halinde ise sürücü araç kullanmaktan men ediliyor, ehliyet geri alınarak ilgili nüfus müdürlüğüne gönderiliyor.

Kısacası araç kullanırken ehliyete özel olarak dikkat edilmesi ve geçerlilik süresi gibi alanların mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor.

2024 ÇOCUK KOLTUĞU CEZASI NE KADAR?

Türkiye’de çocukların, çocuk koltuğu olarak adlandırılan ve ISOFIX yardımı ile araca bağlanan özel aparatlar vasıtasıyla seyahat etmesi zorunlu. 150 santimetreden kısa ve 36 kilogramdan hafif her çocuk için geçerli olan kurala uyulmadığı takdirde de para cezası uygulanıyor. Çocuk koltuğu bulundurmama cezası 2024'te 382 TL. Aynı ceza, çocukların çocuk koltuğunda seyahat etmemesi durumunda da uygulanıyor. 15 gün içerisinde ödenirse de çocuk koltuğu cezası indirimle 286,50 TL’ye düşüyor.

2024 Kırmızı Işık Cezası Ne Kadar?

Kırmızı ışık kuralına uymamanın cezası, 2024 itibarıyla 1.508,50 TL. 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda ise ceza 1.131,38 TL’ye düşüyor. Sürücü ise 20 ceza puanı ile karşılaşıyor. Ayrıca 1 yıl içerisinde 3 kere tekrar edilirse 30, 6 defa tekrar edilirse 45, 9 defa tekrar edilirse 90 gün boyunca sürücü trafikten men ediliyor.

TRAFİK CEZA PUANI NEDİR?

Trafik cezalarının yanı sıra kurallara uymayan sürücülere trafik cezası puanı da uygulanıyor. 1 yıl içerisinde 100 ceza puanı alan sürücülerin ehliyetlerine 2 ay boyunca el konuluyor. Şahsınıza gelen trafik ceza puanlarını öğrenmek için e-Devlet üzerinden kontrol edebilirsiniz.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum