VİDEO HABER - ‘Klima bakımı aksatılmamalı’
Son günlerde artan sıcaklarla birlikte vatandaşlar klima alımlarına yöneldi. Uzmanlar ise klima kullanımında dikkat edilmesi gereken hususları anlattı
DİYARBAKIR YENİGÜN - Türkiye'de son günlerin en yüksek sıcaklıkları yaşanırken bu durum klima satışlarını arttırdı. Bilinçsiz klima kullanımına karşı uyarılarda bulunan uzmanlar, sağlıklı ve tasarruflu klima kullanımı hakkında önemli noktalara değindi. Yıllardır klima bakım işinde uğraşan İdris Sönük, klimanın, bakımı yapılmadığı takdirde birçok hastalığa davetiye çıkarabileceğini söyledi. Klimanın bakımının servisler tarafından yapılmasının daha faydalı olacağını belirten Sönük, "Klimanın bakımı gereklidir. Çünkü klima çalıştığı zaman ortamdaki nemi, pisliği ve ortamdaki kötü kokuyu alıyor ve cihazın içine depoluyor. Drenaj tavasına ve herhangi bir serpantini dediğimiz bölgelerde kokular kaldığı için klimanın bakımı yapılmalıdır. Yılda bir defa yaz aylarında yapılır. Klimanın bakımını klimanın ehli yani servisleri tarafından yapılması daha iyidir. Çünkü yetkili servis bakarsa garanti verebilir. Düzenli bakım yapıldığı zaman cihaz daha iyi performans verir ve o ortamda mikroplar kalmaz. Kişi bakım yaparken yanlışlıkla herhangi bir elektronik kartına biraz su damlatırsa ekran kartını yakabileceğinden dolayı herkesin yapmasını tavsiye etmiyorum ve yetkili servislerin yapması çok daha uygundur." dedi. Yanlış bakım sonucunda çok ciddi sıkıntıların olacağını belirten Sönük, "Yanlışlıkla kart bölmesini bakım yaparken kapatmazsanız ark yapar. Arkta kısa süreliğine kıvılcım oluşturur ve klimanın etrafında rahatlıkla yanabilecek perde türü malzemeler varsa klima ile birlikte ev de yanabilir." ifadelerini kullandı.
‘Sürekli çalışan klima çocuklarda astım, yaşlılarda KOAH'a neden olur’
İdeal ısıtma ve soğutma derecesinin 21 ila 22 derece arasında olması gerektiğini belirten Sönük, şunları söyledi:
"İdeal ısıtma ve soğutma sıcaklığı 21-22 olması daha sağlıklıdır. Eğer 18 dereceye indirilirse cihaz daha fazla çalışır. Fazla çalıştığı için klimanın içerisindeki nem oranı artarak içeride daha fazla mikrop birikmeye başlar. 18 derecede açılması halinde mikropların bulaşması daha hızlı olur ve lejyoneri hastalığına yakalanma riski da çok yüksek olur. Gerekli olmadığı sürece 18 derecede açılmamalıdır. Coronavirus döneminde olduğumuz Covid-19'lu biri öksürürse klima attığı mikrobu çeker ve çektiği mikrobu içeri tekrar atarken birden fazla kişiye virüs yayılabilir. Yeni doğan çocuklarda astım, yaşlılarda KOAH'a neden olur." şeklinde konuştu.
‘Düzgün bakım veya montajı yapılmayan klima maddi zarara yol açabilir’
Konuşmasının devamında Sönük, "Klimanın yararları ortamı serinletir. Zararları da var. Lejyoneri hastalığına yakalatma riski var. Elektriği fazla kullanır. Düzgün bakım veya montajı yapılmadığı zaman maddi zarara yol açar. Klima çalışırken faturanın da az gelebilmesi için cihazın derecesini fazla düşürmemek, cihaz çalışırken pencerelin açık kalmaması lazım. Bulunan ortamda kişi sayısı fazlaysa elektriği fazla harcar. Bunun için İnword dediğimiz otomatik derecelendirme klimalarının kullanılması daha faydalı olacaktır. Klimanın sürekli açık olması cihazı daha çok yorar ve bunu halkımıza tavsiye etmiyoruz." dedi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.