Göz göre göre yok oluyor!
1894-95 yılında meydana gelen olaylarda büyük tahribata uğrayan ardından çeltik fabrikası, deve ahırı, tahıl ambarı olarak kullanılan Surp Sarkis Kilisesi, yıkımla yüz yüze bırakıldı. Definecilerin, tahrip ettiği tarihi Kilisenin şimdi de taşlarının söküldüğünü belirten mahalle sakinleri, Kilisenin çevresine mobese takılmasını istiyor
Ufuk ÇİMEN/ÖZEL
DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinin Alipaşa Mahallesi’nde bulunan ve büyük bir bölümü tahrip edilen Çeltik Kilisesi’nin taşlar sökülüyor.
Kilise’nin hemen yanı başındakentsel dönüşüm adı altında büyük kaynaklar aktarılarak yapılan Sur evlerine rağmen, kilisenin korunması için herhangi bir çalışma yapılmaması dikkat çekiyor.
Ortodoks Ermeniler tarafından 1500’lü yıllarda Diyarbakır’da inşa edilen ve SurpSarkis, Hızır İlyas, Mor Dumyana ve Çeltik Kilisesi/Fabrikasıisimleriyle anılan Kilisede; bulunan okulda ağırlıkta Ermenice ve teoloji gibi dini eğitimlerin yanı sıra el sanatları, ayakkabıcılık, terzilik, semercilik, nalbantlığın da öğretildiği derslikler de bulunuyordu.
1894-95 yılında meydana gelen olaylardabüyük tahribata uğrayanve ardından el konulan Kilise için yıkım süreci de bundan sonra başladı. Bu süreçte Kilise çeltik fabrikası, deve ahırı, tahıl ambarı gibi farklı alanlarda kullanıldı.
Kilise kaderine terkedildi
500 yıllık tarihi geçmişi olan Kilise, Sur’daki hendek olayları sonrası başlatılan kentsel dönüşüm sırasındada göz ardı edildi. Tahrip edilen birçok yapının onarıldığı ilçede yıkık durumda olan Kilise, hem devlet hem de Ermeni cemaati tarafından adeta kendi kaderine terk edildi.
Kilisenin taşları sökülüyor
Bir yandan definecilerin yağmasına uğrayan kilisenin şimdilerde taşları ve tuğlaları sökülerek ya satılıyor ya da evlerini onarmak isteyen dar gelirli vatandaşlar tarafından kullanılıyor.
Güvenlik kamerası takılsın
Definecilerin kazılarından dolayı büyük bir bölümü tahrip edilen kilisenin taşları ve tuğlalarının söküldüğünü belirten mahalle sakinleri ise yetkililerin buraya sahip çıkmasını istiyor.
Kentin tarihi, kültürel ve inançsal zenginliği ve çeşitliliğinin bir parçası olan böylesi güzel bir yapının korunmamasının kentin hafızasına da zarar vereceğini belirten mahalle sakinleri, Kilisenin çevresine takılacak bir mobese ya da mevcut kameraların aktif hale getirilmesiylegözetim altın alınması gerektiğini vebunun bile tek başına kötü niyetli kişileri caydıracağı görüşünde.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.