Acil serviste şiddet!

Acil serviste şiddet!
Diyarbakır Sağlık Platformu, Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi Acil Servis’inde 2 sağlıkçının, şiddete uğramasını protesto etti. SES Şube...

Diyarbakır Sağlık Platformu, Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi Acil Servis’inde 2 sağlıkçının, şiddete uğramasını protesto etti. SES Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, sağlıkta şiddetin artarak devam ettiğini belirterek, yaşanan sorunların kaynağının sağlık alanında uygulanan politikalar olduğunu savundu

Ufuk ÇİMEN

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır Sağlık Platformu, sağlık çalışanlarına yönelik şiddete ilişkin Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi önünde açıklama yaptı. “Artık yeter şiddet varsa hizmet yok” yazılı pankartın açıldığı açıklamada, “Sağlıkta şiddet yasası çıksın”, “Sağlıkta dönüşüm şiddete son”, “Êdî Bese” dövizleri yer aldı. Açıklamaya platform bileşeni SES Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır Diş Hekimleri Odası, Sosyal Hizmetler Uzmanları Derneği Diyarbakır Şubesi, Mezopotamya Psikologlar İnisiyatifi yöneticileri ve üyeleri katıldı. Açıklamada sık sık “Susma sustukça sıra sana gelecek” sloganı atıldı.

‘Sağlıkta şiddet artarak devam ediyor’

SES Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, sağlıkta şiddetin artarak devam ettiğini belirterek, yaşanan sorunların kaynağının sağlık alanında uygulanan politikalar olduğunu ileri sürdü.  6 Mart’ta Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi Acil Servis’inde sağlıkçılar Umut Yanık ve Reyhan Güneş’in hasta yakını tarafından darp edildiği, sonrasında aynı hasta yakını tarafından “Benim kim olduğumu biliyor musunuz” tehditlerine maruz kaldığını aktaran Güldiken, “Arkadaşlarımız daha sonraki günlerde bir Diyarbakır milletvekilinin danışmanı ve İl Sağlık Müdürlüğü’nden bir yetkili tarafından aranmış ve uzlaşmaları istenmiştir. Uzlaşma, böyle olmaz. Şiddeti önlemek için taleplerimiz ve önerilerimiz dikkate alınırsa, zaten bu olaylar da yaşanmayacaktır. Arkadaşlarımız asla yalnız değildir, bu sürecin hukuksal olarak da takipçisi olacağız” dedi.

91 binden fazla şiddet vakası

Son 7 yılda 91 binden fazla şiddet vakasının yaşandığını ifade eden Güldiken, “Her saat birden fazla, her gün ise ortalama 40 sağlıkçı sözel veya fiziksel şiddete maruz kalıyor; kimisi psikolojik olarak yıpranıyor, kimisi ağır yaralanıyor, kimisi ise yaşama gözlerini yumuyor. Şiddet uygulayanlar ise mahkemelerden sembolik bile denilemeyecek cezalar alıyor ya da serbest bırakılıyor. Siyasi iktidar ise haberlerde gündem olmuşsa veya ölümle sonuçlanmışsa, sadece açıklama yapmakla yetiniyor; şiddet ve mağduriyet karşısında caydırıcı adımlar atmaktan kaçındıkları gibi sağlıkçıları itibarsızlaştırarak emeklerini fiilen değersizleştiriyor” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.