Erdoğan: 700-800 kişi çekildi

Erdoğan: 700-800 kişi çekildi
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye'nin kuzeyinde yürütülen askeri harekatın iki amacı olduğunu söyledi. Bunları; 444 kilometre uzunluğundaki Suriye...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye'nin kuzeyinde yürütülen askeri harekatın iki amacı olduğunu söyledi. Bunları; 444 kilometre uzunluğundaki Suriye sınırı boyunca 32 kilometre derinliğinde 'güvenli bölge' oluşturma ve 2 milyon Suriyeli mültecinin bu topraklara dönüşünü sağlamak olarak sıraladı. Yaklaşık 4 milyon Suriyeli mülteci için "Türkiye Türkiye 8 yıldır tek başına yaşadığı yükü daha fazla taşıyamaz" ifadesini kullanan Erdoğan, ABD'ye de "Verilen sözler tutulmazsa, harekatımız çok daha büyük kararlılıkla devam edecek" mesajını verdi.

DİYARBAKIR YENİGÜN - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye’deki gelişmeleri konuşmak üzere Rusya’nın Soçi kentine gidiyor. Erdoğan, ziyareti öncesi havalimanında yaptığı basın toplantısında, Fırat’ın doğusuna yönelik askeri harekatı eleştiren ülkelere, ‘teröre destek verme’ suçlaması yöneltti. Erdoğan, 700-800 kadar SDG’linin harekat yürütülen bölgeden çekildiğini, yaklaşık 1300 kişinin daha çekilmesini beklediklerini söyledi. Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Putin’le Suriye’deki gelişmeleri ele alacaklarını belirten Erdoğan, özetle şunları söyledi:

YERLİ PARAYLA TİCARET: Rusya ile tesis ettiğimiz mekanizmalar sayesinde ilgili bakanlarımız ve kurumlarımız sürekli temas halindeler. Milli paralarla ticareti kolaylaştıracak mutabakat muhtırasını imzaladık.

86 KAYIP VAR: Barış Pınarı Harekatı’nın 2 temel hedefi bulunuyor. İlki 32 kilometre derinliğinde, 444 kilometre uzunluğunda, Irak sınırından Cerablus’a kadar olan bölgede buranın terör örgütlerinden temizlenmesidir. Şimdiye kadar 2 bin 200 kilometrekarelik alan teröristlerden arındırılmış, 160 yerleşim biriminde kontrol sağlanmıştır. ABD ile vardığımız mutabakata göre bölgedeki tüm teröristlerin çıkartılması için bugün son gün. Saat 22.00 itibariyle süre bitiyor. 9 Ekim’den bu yana 775 terörist etkisiz hale getirilmiştir. 7 kahraman askerimiz, 79 Suriye Milli Ordusu mensubu kardeşimiz ve 20 sivil vatandaşımız terör örgütünün saldırılarında şehit olmuştur.  Amerika’nın ülkemize verdiği sözler tutulmazsa, harekatımızı kaldığı yerden bu sefer çok daha büyük bir kararlılıkla devam ettireceğiz. Güvenli bölgeye 2 milyon kişinin dönmesi için çalışıyoruz. Türkiye ve Rusya, terörün her türlüsü ile mücadele noktasında hemfikirdir.

MACRON’DAN TEKLİF GELMEDİ: (Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un çatışmasızlık süresinin uzatılması önerisi) Macron’dan şahsıma gelmiş teklif yok. Macron bu tür şeyleri teröristlerle görüşüyor. Bizim bu süreç içerisinde muhatabımız Fransa olmamıştır, görüşmelerimizi Amerika ile yürüttük.

SURİYE’NİN GELECEĞİNDE YGP’YE YER YOK: Silahların depolandığı yerleri de tespit ettik. Bu silahlar Amerika tarafından buraya gönderildi. Burada bir terör devleti kurulacak, bunun kurulmasına Türkiye olarak biz müsaade mi edelim? Bu adımların tamamı Suriye’nin bölünmesine de yöneliktir. Suriye’nin geleceğinde PKK/YPG’ye yer yoktur. Rusya ile işbirliği içerisinde bölgemizi ayrılıkçı terör belasından kurtarmayı ümit ediyoruz.

ÇEKİLME SÜRECİ: Çekilme devam ediyor. Şu an itibariyle 700-800 kadar çekilme söz konusu oldu. Kalan 1200-1300 kadar olanında süratla çıkmaya devam ettiği çıkacağı söyleniyor. İzini sürüyoruz, bunların tamamı çıkacak.

İRAN’I KINIYORUM: İran’dan gelen bazı açıklamalar bende ciddi manada üzüntüye sebep olmuştur. Nükleer başlıklı silahlar konusunda Erdoğan’ın İran’la ilgili takındığı tavırları tüm dünya bilir. İran’dan maalesef bazı çatlak sesler çıkıyor. Sayın Ruhani’den değil. Bunları başta Sayın Ruhani olmak üzere susturmaları gerekirdi. Bu şahsım olmak üzere tüm mesai arkadaşlarımı da ciddi manada rahatsız etmektedir. Biz Soçi mutabakatının 3 taraf ülkesiyiz. Birbirine bu şekilde ihanet eder mi? Bu yapılanlar yanlıştır. Bu süreçle ilgili olarak kendilerini ciddi manada kınıyorum.

SİLAHLARI ÇIKARMAK KOLAY DEĞİL: Silahları buraya getirmek kolaydı da çıkarmak o kadar kolay değil. Ankara’da yaptığımız Sayın Pence’in, Pompeo’nun falan hepsiyle yapılan görüşmede bu konular görüşüldü. Götürebildiği silahları götürecekler, kalanlarla da bu yaptığımız taramada bunları toparlayacağız.

MACRON, MERKEL VE JOHNSON’LA GÖRÜŞME:  Böyle bir planlama yok. Sayın Johnson (İngiltere başbakanı) ile görüşmemizde böyle bir teklif bize iletildi. Tabi böyle bir görüşme yapılabilir ancak benim tek şartım var, ‘bu görüşme İstanbul’da ya da Gaziantep, Şanlıurfa’da yapılabilir’ dedim. 3-4 Aralık tarihlerinde de Londra’da NATO liderler zirvesi var orada da böyle bir görüşmeyi yapabilir dedik ve bu şekilde virgülü koyduk. (Gazeteduvar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.