EMO’dan DEDAŞ’a tepki; Yetersizliğini örtbas etmeye çalışıyor

EMO’dan DEDAŞ’a tepki; Yetersizliğini örtbas etmeye çalışıyor
DEDAŞ’ın kayıp-kaçak bedeline ilişkin yaptığı açıklamaya tepki gösteren Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Mehmet Orak, bölge...

DEDAŞ’ın kayıp-kaçak bedeline ilişkin yaptığı açıklamaya tepki gösteren Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Mehmet Orak, bölge halkını zan altında bırakan ve halkı hırsızlıkla itham eden bir anlayışla karşı karşıya olduklarını söyledi. Bu türden yanlış ve amacını aşan haberlerle bölge halkının kriminalize edildiğini kaydeden Orak, “Dağıtım şirketleri bu tür açıklamalarla yetersizliklerini örtbas etmeye çalışıyorlar” dedi.

DİYARBAKIR YENİGÜN - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Diyarbakır Şubesi, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (DEDAŞ) bölgede hizmet verdikleri altı kentte kayıp-kaçak oranının yüzde 86 olduğuna dair yaptığı duyuruya ilişkin oda binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan EMO Diyarbakır Şube Başkanı Mehmet Orak, bölge halkını zan altında bırakan ve halkı hırsızlıkla itham eden bir anlayışla karşı karşıya olduklarını söyledi. Orak, bu türden yanlış ve amacını aşan haberlerle bölge halkının kriminalize edildiğini belirtti.

‘Dağıtım şirketi yetersizliğini gizlemeye çalışıyor

Bilinçli olarak servis edilen bu haberlerin halklar arasında kin ve nefrete sebep olacağını ifade eden Orak, kaliteli ve kesintisiz elektrik enerjisi sunma görevi bulunan dağıtım şirketlerinin bu konuda sorumluluklarını yerine getirmeyerek sınıfta kaldığını kaydetti. Orak, “Dağıtım şirketi, yetersizliğini bu tür haberler vasıtasıyla gizlemeye çalışmaktadır. Özellikle bölgede kayıt dışı elektrik kullanımını öne çıkarma konusunda hassas olan medya kuruluşları, bölgedeki işsizliğe, yoksulluğa ve elektrik zamlarına gelince adeta ‘sağır sultan’ kesilmektedir. Elektrik enerjisindeki kayıp- kaçak oranları, ülkenin siyasi ortamından, gelir adaletsizliğinden, elektrik enerjisinin birim fiyatlarındaki artışlardan ve yoksulluktan bağımsız değildir. Sosyal devlet gereği temel ihtiyaç olan elektrik enerjisinin yoksul ve ödeme gücü olmayanlara EMO’nun belirlediği hane başına 230 kwh enerji bedelinin ücretsiz olarak verilmesi gerekmektedir. Bu ve buna benzer sorunlar dağıtım şirketlerinin çözebileceği türden sorunlar değildir. Sosyal devlet anlayışı ile çözülebilecek sorunlardır” dedi.

‘Elektrik enerjisi temel ihtiyaçtır, özelleştirilmemeli’

Elektrik enerjisinin temel bir ihtiyaç olduğunu ve özelleştirilmemesi gerektiğini vurgulayan Orak, şunları söyledi:

“Elektrik enerjisini kamusal bir hizmet olmaktan çıkartan, enerjinin özelleştirilmesine karşı verdiğimiz hukuki mücadele süreçlerine rağmen dağıtım kurumları özelleştirilmiştir. Özelleştirmelerin sonucunda enerjide birçok sorun artarak yaşanmaya devam etmektedir. Günümüzde dağıtım şirketleri enerjide sıklıkla yaşanan kesintilerin kaçak elektrik kullanımından kaynaklandığını dile getirmektedir. Temelinde yeterli altyapı yatırımlarının yapılmamasından dolayı yaşanan elektrik kesintilerini dağıtım şirketi kaçak elektrik kullanımına bağlayarak kamuya karşı sorumluluklarını yerine getirmemektedir.”

 ‘Dağıtım şirketi sorumlu davranmalı’

Dağıtım şirketi yetkili ve çalışanlarını, spekülasyonlara mahal vermeyecek şekilde sorumlu davranmaya davet eden Orak, “Ayrıca medya kuruluşlarının da bu türden yalan haberleri doğruluğunu araştırmadan kamuoyuna vermemelerini ve bu haber için tekzip yazısı yayınlamalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.