Yazılı basına can suyu!

Yazılı basına can suyu!
Özellikle döviz kurlarında yaşanan dalgalanmayla birlikte zor günler yaşamaya başlayan yazılı basın sektörünün ilan fiyatlarındaki artış talebi karşılık...
Özellikle döviz kurlarında yaşanan dalgalanmayla birlikte zor günler yaşamaya başlayan yazılı basın sektörünün ilan fiyatlarındaki artış talebi karşılık buldu. Basın İlan Kurumu, gazetelerde yayımlanan resmi ilanların sütun cm fiyatlarına yüzde 70 oranında zam yaptı. BİK’in kararı hem medya temsilcilerini hem de basın meslek örgütlerini memnun etti.  Yapılan zammın özellikle yerel basına can suyu olacağını vurgulayan basın meslek örgütleri, kararın 1 Mart itibari ile yürürlüğe girmesi gerektiğine de dikkat çekti

Nurullah Ergün / YENİGÜN HABER - Yüksek girdi maliyetleri nedeniyle zor günler geçiren yazılı basının beklediği karar çıktı.   Basın İlan Kurumu Genel Kurulu toplanarak gazetelerde yayımlanan resmi ilanların sütun cm fiyatlarına yüzde 70 oranında zam yaptı. Yerel basına can suyu olan karara göre sütun cm 20,40 TL olan 50 bin tiraj altı gazetelere  %70 civarında artış yapılarak sütun cm 35 liraya, 50 bin ustu gazetelerde ise 63 TL oldu.

‘Bu artış gazeteleri rahatlatacak’

BİK’in bu kararı basın meslek örgütleri tarafından olumlu karşılandı.   Güneydoğu Yerel Medya Derneği (GYMD) Başkanı Ömer Büyüktimur, Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girecek olan ilan tarifesi artışının, ekonomik olarak sıkıntılı bir dönem yaşayan gazeteler açısından faydalı olacağını dile getirdi. Tirajı 50 binin altındaki gazeteler için uygulanan ve sütun/cm fiyatı 20,40 TL olan ilan bedelinin 35 TL’ye yükseltilmesini değerlendiren Büyüktimur, şunları söyledi:

“Özellikle yerel gazetelerin artan girdi maliyetlerini tolere edecek bir ilan sütun/cm fiyat artışı beklentimizdi. Hükümetin geçtiğimiz hafta yaptığı atamalarla bunun yolu açıldı. Büyük ihtimalle Mart ayı içinde geçerli olacak bu artış gazeteleri rahatlatacaktır. Basının benzer diğer taleplerinin SGK, vergi indirimi ve sıfır faizli kredi gibi teşviklerinin de hayata geçirilmesi basının tam anlamıyla rahatlamasının yolunu açacaktır. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.”

 ‘Beklentimiz 1 Mart itibariyle yürürlüğe girmesi’

Türkiye genelinde 9 gazeteciler federasyonu, 86 gazeteciler cemiyeti ve basın meslek örgütü ile bu kuruluşlara üye 20 bin gazeteciyi temsil eden Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu adına yazılı bir açıklama yapan Genel Başkan Nuri Kolaylı ise Basın ilan Kurumu’nun yerel basın açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandıktan sonra Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girecek olan ilan tarifesi artışının, girdi maliyetlerinin ve döviz kurlarının olağandışı artışıyla kapanmanın eşiğine gelen yerel basın kuruluşları için rahatlatıcı bir karar olduğuna dikkat çeken TGK Genel Başkanı Kolaylı, açıklamasında şu görüşlere yer verdi;

“Toplam 36 üyeden oluşan Basın İlan Kurumu Genel Kurulunda, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonumuzu temsil eden arkadaşlarımızla birlikte, yerel basının sorunlarını gündeme getirerek çözüm önerilerimizi sunuyoruz.  Basın İlan Kurumu Genel Kurulumuzun son toplantısında, tirajı 50 binin altındaki gazeteler için uygulanan ve sütun/cm fiyatı 20,40 TL olan ilan bedeli, 35 TL’ye yükseltildi. Tirajı 50 binin üzerindeki gazeteler için uygulanan sütun/cm fiyatı da 49,35 TL’den 63 TL’ye yükseldi. Beklentimiz, Cumhurbaşkanlığınca onaylanıp bir an önce Resmi Gazetede yayınlanarak 1 Mart itibariyle yürürlüğe girmesidir.  Bu kararın alınmasında emeği geçen Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran’a, Basın İlan Kurumu Genel Kurul üyelerine, Genel Kurul Üyesi Medya İş Sendikası Genel Başkanı Sezai Ballı'ya, TGK ailemizin temsilcileri Nazmi Bilgin'e, Mustafa Arslan'a, Şevket Erzen'e ve Şevket Karahan'a meslektaşlarım adına teşekkür ediyorum.”

‘Alınan karar beklentimize yakın’

Türkiye Gazeteciler Federasyonu tarafından yapılan açıklamada da şu ifadeler yer aldı;

“BİK Genel Kurulunun Aralık ayı içerisinde toplanıp fiili zam kararını alması ve 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak tarifenin bu güne kadar hayata geçmemesi sektörümüzü olumsuz yönde etkilemişti. Cumhurbaşkanlığının 12 üyeyi atamasının ardından toplanan Basın İlan Kurumu Genel Kurulu beklentimize yakın bir kararla günlük fiili satış ortalaması 50 binin altında olan gazeteler için Resmi İlan zammını 20,40 TL’den %71,57’lik bir artışla st/cm fiyatını 35 TL’ye çıkardı. Ayrıca  günlük fiili satış ortalaması 50 bin ve üzeri olan gazetelerde ise 49,35 TL olan st/cm fiyatını %27,66’lık bir atışla 63 TL’ye yükseltme kararı aldı. BİK Genel Kurulu tarafından kabul edilen teklif Cumhurbaşkanlığına imzaya sunuldu. Cumhurbaşkanının imzasıyla 1 Mart’tan itibaren geçerli olacağını ümit ediyoruz. Yerel basına can suyu olacak bu kararı alan tüm genel kurul üyelerimize ve kararın onaylanması husun da Cumhurbaşkanımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz” denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.