VİDEO HABER - Pamuk eken çiftçinin maliyet isyanı: Verilen destekler yeterli değil!
Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde sezonun ilk pamuk hasadına başlayan çiftçiler, devlet tarafından verilen desteğin yetersiz olduğundan yakındı. Yüksek girdi maliyetleri nedeniyle zararına çalıştıklarını savunan çiftçiler, “İşçilere kilo başına 2 TL veriliyor. Pamuğun dönüm başına 13 bin TL masrafı oluyor. Pamuk tarlası sürülmesi, mazot ve gübre pahalı olduğu için pamuğun tonu en az 25 bin TL olmalıdır. Elektrik zaten haddini aşmış. Su için sondajı vurmak en az 200 bin TL’dir. Pamuğun tonunu 13-14 bin TL’den hesaplıyorlar, çiftçiler kendini nasıl kurtaracak?” diye sordu
Pamuk eken Diyarbakır’ın Çınar İlçesinin kırsal Ağaçsever Mahallesi çiftçileri, yakıtın ve gübrenin pahalı olmasının yanı sıra çeşit çeşit ilaçlar kullandıklarını belirterek devlet desteğinin yetersiz olduğunu söylediler. Tarlayı sürdüklerinde 5 sefer çapa, 2 sefer tapan ve pulluk kullandıklarını söyleyen tarla sahiplerinden Hacı Kılıç, "Mazotun litresini 28-29 TL’ye aldık, gübresinin tonu ise 14-15 bin TL’dir. Pamuk için çeşit çeşit ilaçlar da kullanıyoruz. İşçilerin ücreti kilo başına 2 TL’den az değildir. Pamuk yüklü arabayı Çınar’a götürmenin maliyeti ise 600 TL civarıdır. Bu yıl geçen seneye göre pamuk daha iyidir, dönüm başına 400-500 kilo veriyor. Bu yıl pamuğun fiyatı düşüktür. Geçen sene mazot 6 TL iken 8 bin TL bize kalırdı bu yıl ise mazotu 28-29 TL’den alıyoruz bize 10-11 bin TL bize ya kalır ya da kalmaz. Bundan işçilerin hakkını da kesersek zarar ediyoruz. Devlet geçen yıl bize mazot, gübre ve diğer şeyler için bin 60 TL verdi. Bunu dönüm olarak hesaplarsak 500 TL ediyor. Devletin bize verdiği destek yeterli değildir." dedi.
‘Zararla çalışıyoruz’
Zor bir iş olduğunu ve masrafların fazlalaştığını dile getiren Askeri Özdemir, "İşçilere kilo başına 2 TL veriliyor. Pamuğun dönüm başına 13 bin TL masrafı oluyor. Pamuk tarlası sürülmesi, mazot ve gübre pahalı olduğu için pamuğun tonu en az 25 bin TL olmalıdır. 10 yıldır bu işi yapıyorum ama zararla çalışıyoruz. Elektrik zaten haddini aşmış. Su için sondajı vurmak en az 200 bin TL’dir. Pamuğun tonunu 13-14 bin TL’den hesaplıyorlar, çiftçiler kendini nasıl kurtaracak?” ifadelerini kullandı.
‘Mecburiyetten olmasıydı çalışmazdım’
Sabahtan akşama kadar burada çalıştıklarını söyleyen tarım işçilerinden Ferhat Meniç, “Pamuğun kilo başına 2 TL ücret alıyoruz, bunun en az 3 TL olması gerekir. Tarla sahibine söyleyemiyoruz, vicdanımız rahat değildir. Çünkü pamuğun gübresi ve mazot fiyatı yüksektir. Bundan dolayı vicdanımız rahat değil kendilerinden fazla ücret talep edelim. Sabah 5’te başlıyoruz akşam 5’e kadar toplam 12 saat çalışıyoruz. Günlük olarak en fazla 100 kilo pamuk toplayabiliriz. 2 TL ile çarparsak günlük ücretim 200 TL’dir ve bunun bana hiçbir faydası yoktur. Ben geç bir insanım, 60 yaşındaki biri sabahtan akşama kadar çalışabilir mi? Hayır. Mecburiyetten olmasıydı burada bir gün bile çalışmazdım.” dedi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.