Vatandaşı 'fatura korkusu’ sardı; Odalar kapandı, pencereler bantlandı

Vatandaşı 'fatura korkusu’ sardı; Odalar kapandı, pencereler bantlandı
Kış yüzünü tam anlamıyla göstermeden gelen faturalar zor günlerin habercisi oldu. Kışa hazırlananlar ısınabilmek için ürettikleri alternatif çözümleri...
Kış yüzünü tam anlamıyla göstermeden gelen faturalar zor günlerin habercisi oldu. Kışa hazırlananlar ısınabilmek için ürettikleri alternatif çözümleri anlattı

Foto: Arşiv

Doğal gaza yıl içerinde art arda gelen zamlar kış aylarına girerken faturalara dair endişeleri de beraberinde getirdi. Son dokuz ayda yüzde 85 zamlanan doğal gaz nedeniyle bir yıl önceki faturaların neredeyse ikiye katlanması bekleniyor. Gazeteduvar’dan Nur Kaplan’ın haberine göre yoksulluk sınırının 24 bin TL’ye, açlık sınırının 8 bin liraya dayandığı süreçte kış hazırlıkları da başladı. Doğal gaz faturalarının yüksek gelme kaygısı insanların ısınabilmek adına alternatif çözümler üretmesine yol açtı.

Kapılar kapandı, halılar serildi, patikler çıktı

Kış yüzünü tam anlamıyla göstermeden gelen faturaların dahi yüksek olduğunu düşünenler şimdiden önlemlerini almaya başladı. Kimi evlerde kullanılmayan odaların kapıları örtülüp aralık kalan kısımlara örtü serilirken, bazı evlerde pencerelere bantlar çekildi. Birçok evde boş kalan alanlara zeminden soğuk gelmemesi için kalın halılar yerleştirildi, örgü patikler sandıklardan çıktı, çocukların odaları birleştirildi.

‘Çocuk okula gidince doğal gazı kapatıyorum’

Kış aylarının başlamasıyla evinin salonunu kapatarak küçük bir odaya geçtiklerini belirten Zeynep Koç isimli vatandaş, küçük çocuğu okula gittiği zaman kaloriferleri kapattığını ifade etti. “Gelecek faturanın kaygısı konforumu, alanımı sıkıştırmış durumda” diyen Koç, şunları dile getirdi:

"Salonum güneş almadığı için çok soğuk oluyor. Kombiyi en kısıkta yakıyoruz. Evde çocuk var. Okula gidince kapatıyorum, kendim hırkayla duruyorum. Çocuğum geceleri üstünü açıyor. Kombiyi ekstra yakamayacağım için çocuğumu yanıma aldım, gece birlikte yatıyoruz. Hastalanmasını istemiyorum. Sadece bizim evde değil, sokakta da kışın zor geçeceği belli oluyor. Yazın ocak ve banyo kullandığımız halde 180 TL doğal gaz geldi. Geçen yıl kışın güneşli günlerde kısıyordum, 500 liraydı. Bundan yola çıkarak çok daha yüksek fatura ödeyeceğiz gibi görünüyor. Asgari ücretle geçiniyoruz. Kışın ne yaparız fikrim yok.”

‘Gelecek fatura yüzünden kombiyi açmaya korkuyorum’

Alt katı kömürlük olan bir evde yaşayan Serap Yıldırım ise kışın oldukça zorlandığını, geçen sene ilk defa 700 TL doğal gaz faturası ödediğini, gelecek faturanın korkusuyla şu an kombiyi açamadığını belirtti. Yıldırım, “Havalar soğuk olmaya başladı ama ben yakmamak için ayak sürüyorum. Bu yıl ocak ve banyo kullandığımız halde 200 lira doğal gaz faturası geldi. Ben altı boş bir dairede oturuyorum, evim yaz kış soğuk. Bunlara rağmen iki üç gün daha bekleyeyim, faturama fazla yansımasın diyorum” dedi.

‘Halı serdim, camları bantladım’

Doğal gaz faturası için aldığı asgari ücretin neredeyse yarısını verme kaygısı duyduğunu söyleyen Yıldırım, evin içerisinde aldığı önlemleri, “Salon ve mutfağım ortak, yemek yapınca ısınıyor. Evin içinde boş alan bırakmadım her yere halı serdim, her sene yaptığım gibi bu sene de camları bantladım. Ayağıma patik ve terlik giyiyorum, yine de soğuk. Battaniyelerle oturacağız. Gelen faturayı kışın başka ihtiyaçlarımızdan kısıp ödemek zorunda kalacağız" ifadeleriyle anlattı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.