‘Ucuz et için ihracat durmalı!’

‘Ucuz et için ihracat durmalı!’
Et ve Süt Kurumu’nun kırmızı ete yaptığı yüzde 48 zamdan sonra et fiyatları tavan yaptı. Diyarbakır Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı Hacı Atlı,...
Et ve Süt Kurumu’nun kırmızı ete yaptığı yüzde 48 zamdan sonra et fiyatları tavan yaptı. Diyarbakır Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı Hacı Atlı, Diyarbakır’dan Ürdün’e 5 bin küçükbaş hayvan ihraç edildiğini belirterek, vatandaşın ucuz et yiyebilmesi için ihracatın durması gerektiğine dair çağrı yaptı

Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı, artan kırımızı et fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  Sur Ajans’a konuşan Atlı, kırmızı ete gelen zamların, girdi maliyetlerinin yükselmesi ve iç piyasada hayvan yetersizliğine rağmen yapılan hayvan ihracatından kaynaklandığını belirtti.  Girdi maliyetlerinin daha da yükselmesi durumunda vatandaşın Ramazan ayında eti daha pahalıya yiyeceğini ifade eden Atlı, “İşin kökten çözülmesini istiyorsak biran öce hayvan ihracatı durdurulsun. Daha önce yapılan anlaşmalar iptal edilsin. İç piyasada üretime destek verilsin. İhracat durdurulmadan, üretici desteklenmeden vatandaş ucuz et yiyemez” dedi.

Girdi maliyetleri katlandı, et fiyatları yükseldi

Et ve Süt Kurumu’nun ete yaptığı yüzde 48 zammına da değinen Atlı şunları söyledi;

“Et ve Süt Kurumu devletin, hükümetin bir kurumudur. Orada 96 TL’ye dana kuşbaşı veriliyor ama piyasada dana kuşbaşının fiyatı 120-130 TL’ye çıkış durumda. Ramazan ayının yaklaşması da yapılan zamlarda etkili. Ama tabii kırmızı ete yapılan zamların esas nedeni girdi maliyetlerinin yükselmesidir. Mazota gelen zam nakliye fiyatlarını arttırıyor. Nakliye fiyatları daha önce 5-6 bin TL iken bugün 18-20 bin TL’ye çıkmış durumda. Bunun yanında artan yem fiyatlarından dolayı zaten besiciler zor durumdaydı ve para kazanmıyordu. Ha keza elektrik fiyatlarındaki yüksek artışlar da et fiyatlarını etkiledi. Daha önce 4 bin TL elektrik faturası ödeyen esnaf şimdi 9-10 bin TL fatura ödüyor. Sadece bunlar da değil her şeye zam geldi, fiyatı artmayan ürün, hizmet kalmadı. Her şeyin fiyatı katlandı.”

‘Ürdün’e 3 bin ila 4 bin arası küçükbaş hayvan gitmiş’

Her gün artan girdi maliyetlerinden dolayı et fiyatlarının daha da yükseleceğini ifade eden Atlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Maliyetler, masraflar yükseldikçe zorda kalan besici de fiyatları yükseltmek zorunda kalıyor. Zam olmazsa besici çiftliğine kilit vurmak zorunda kalacak. Tabii bunun yanında ülkede canlı hayvan yetersizliği de var. Türkiye genelinde hayvan sayısında yetersizlik olduğu için federasyon başkanımız Ankara’da Tarım Bakanlığı ile bir görüşme gerçekleştirdi. Bakanlığın söylediğine göre, 1 Mart’tan itibaren yurtdışına hayvan ihracatı yasaklanmış. Tabii şuan yine ihracat devam ediyor. Bakanlık bunu da 1 Mart’tan önce yapılan anlaşmalardan dolayı ihracatın Katar ve Ürdün gibi ülkelere devam ettiği şeklinde açıklıyor. Ürdün ve Katar’a küçükbaş hayvan gidiyor. 4-5gün önce Diyarbakır’dan Ürdün’e 3 bin ila 4 bin arası küçükbaş hayvan gitmiş. Elinizde kendinize yeterli olandan fazla hayvan varsa ihracat yapmanız sıkıntı olmaz. Ama şimdi siz burada iç piyasayı dengelemden dışarıya hayvan ihraç ederseniz bu olmaz. Burada esnaf kuzu sıkıntısı çekiyorsa ve siz piyasadaki hayvanları toplayıp Ürdün’e götürürseniz bu olmaz. Böyle yaparsanız piyasada sıkıntı oluşur ve fiyatlar yükselir. Et fiyatlarının yükselmesindeki etkenlerden biri de budur.”

‘İhracat durdurulsun, üretici desteklensin’

Ramazan ayında vatandaşın eti daha da pahalıya tüketeceğini belirten Atlı, “Vatandaş bu gidişle ucuz et yiyemez. Niye yiyemez, çünkü bütün maliyetler sürekli yükseliyor. Sektördeki her şey birbirini etkiliyor. Şuan canlı hayvan borsasında 100 TL’ye toptan kuzu kesiliyor. Esnaf bunu işyerine getirip 115 liraya satıyor. Büyükbaş hayvanda ise 87 TL’ye toptan kesim yapılıyor. Hayvan borsasında Türkiye genelinde bir fark yok ama büyükşehirlerde semtler arasında fiyat farkı oluşabiliyor. İşin kökten çözülmesini istiyorsak biran öce hayvan ihracatı durdurulsun. Daha önce yapılan anlaşmalar iptal edilsin. İç piyasada üretime destek verilsin. İhracat durdurulmadan, üretici desteklenmeden vatandaş ucuz et yiyemez. Bu yapılırsa piyasa da dengeyi sağlar vatandaş da ucu et yiyebilir. Et piyasasında sorunun kökten çözümü budur” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.