Diyarbakır’da gram altında yıl sonu tahmini; 5 bin 500

Diyarbakır’da gram altında yıl sonu tahmini;  5 bin 500
Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası Başkanlığı, kuyumculuk sektörü ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Mehmet Yüksel tarafından yapılan açıklamada, yılsonuna kadar gram altının 5.500 TL civarına gelebileceği belirtildi.

YENİGÜN HABER – Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası Başkanlığı (DİKO), gram altın beklentileri ve kentte artan kuyumcu sayısı ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Son günlerde altın fiyatlarındaki yükselişin gündemin en önemli konularından biri olduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi.:

“Küresel gelişmeler, merkez bankalarının alımları, jeopolitik riskler ve kur hareketleri dikkate alındığında, yıl sonuna kadar gram altının 5.500 TL civarını görmesi güçlü bir ihtimaldir.

Kuyumcu Sayılarındaki Artış Hakkında

Son dönemde sadece Diyarbakır’da değil, Türkiye genelinde kuyumcu sayısında artış yaşandığı görülmektedir. Bu konuda kamuoyunda yanlış bir algı oluşmaktadır:

• Meslek odalarının iş yeri açılışına izin verme veya engelleme yetkisi bulunmamaktadır.

Bir vatandaş iş yeri açmak istediğinde, doğrudan vergi dairesine başvurur ve vergi levhası alarak faaliyetini başlatır.

• Kuyumcuların odaya kayıt olma zorunluluğu yoktur. Kredi kullanımı gibi bir ihtiyaç olduğunda veya kendi talebiyle odaya kayıt yaptırır.

• Ayrıca, kuyumcuların bir kısmı Esnaf ve Sanatkârlar Odaları’na, şirket statüsünde olan bir kısmı ise Ticaret Odası’na bağlıdır. Dolayısıyla her kuyumcu oda sistemine otomatik olarak dahil değildir.

İşyeri açmak odamızın insiyatifinde değildir

Bu nedenle “Oda neden bu kadar çok kuyumcuya izin veriyor?” şeklindeki söylemler asılsızdır.

Hiçbir meslek odasının esnafın dükkan açmasına izin verme veya vermeme yetkisi yoktur. Bu durum sadece Diyarbakır’a özgü değil, Türkiye’nin her yerinde geçerli bir kuraldır.

Biz Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası olarak, yetkimiz dâhilinde olan alanlarda esnafımızı bilgilendirmeye, denetimlerde yardımcı olmaya ve sektörümüzü daha güvenilir hale getirmeye devam edeceğiz.

Sonuç olarak:

• Altında yıl sonu için beklentimiz 5.500 TL civarıdır.

• Kuyumcu sayısındaki artış ise tamamen yasal süreçlerin bir sonucudur; odaların bu konuda herhangi bir izin verme veya engelleme yetkisi yoktur.”

Kaynak:AHMET BARAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.