Taşeron işçilere kadro mu geliyor?
Ali VURANEL/YENİGÜN HABER – 2018 yılında kamuda çalışan taşeron işçilerin büyük bir kısmı çıkarılan torba yasayla kadroya alındı. Aradan geçen 6 yılda kamu ve belediyelerde 90 bin civarında taşeron işçinin çalıştığı belirtiliyor.
Peki, 90 bin taşeron çalışan kadroya alınacak mı?
Ekonomik düzenlemeleri içeren torba yasada sona gelinirken, taşeron işçilere kadro düzenlemesinin de yasada yer almasına yönelik beklentiler arttı. İlk olarak 2023 yılında duyurulan 90 bin taşeron işçisine kadro düzenlemesi ile çalışanların mali ve sosyal haklarında iyileştirmeye gidilmesi beklentisi yüksek.
Özellikle geçtiğimiz aylarda duyurulan ve 90 bin taşeron işçisine kadro verilmesini öngören düzenlemede çalışmaların belli bir aşamaya geldiği belirtiliyor. Bu süreçte gözler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda.
“90 bin taşeron işçiye kadro var mı, ne zaman çıkacak?”
90 bin taşeron işçisine kadro verilmesini öngören düzenlemenin, yeni torba yasa teklifinin içinde yer alması bekleniyor. Bu konuda yapılan çalışmalar, mevcut torba yasa görüşmeleri çerçevesinde ilerliyor. Torba yasa teklifinin içinde yer alacak olan taşerona kadro düzenlemesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın öncelikli gündem maddelerinden biri olarak dikkat çekiyor.
Geçen yıl Resmi Gazete’de yayımlandı
En düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya, bayram ikramiyesinin 2 bin liraya çıkarılması ile geçici işçilere kadro düzenlemesini içeren kanun, 4 Mayıs 2023’te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yürürlüğe giren kanun ile yapılan düzenleme şu şekilde:
Kanunla, kurumların ihtiyaçları doğrultusunda geçici işçi çalıştırma süresi de artırılırdı.
Buna göre geçici iş pozisyonlarında çalışanların çalışma süreleri aynı vize dönemi içinde 11 ay 29 güne kadar uzatılabilecek. Bu sürenin belirlenmesinde idare, kurum ve kuruluşun bağlı veya ilgili olduğu bakanlık yetkili olacak.
Sürekli işçi kadrolarına veya sözleşmeli personel statüsüne geçişi yapılamadığından geçici iş pozisyonlarında çalıştırılmaya devam edilen işçilerin, bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kurumundan yaşlılık veya emeklilik aylığı bağlanmasına hak kazanacakları tarihte iş sözleşmelerinin sona erdirilmesini zorunlu tutan düzenleme yürürlükten kaldırıldı. Bu şekilde iş sözleşmesinin sürdürülmesi ya da sona erdirilmesi kararının sözleşmenin taraflarına bırakılması amaçlanıyor.
İdare, kurum ve kuruluşlar tarafından çalıştırılan geçici işçiler, çalıştırıldıkları iş yerlerinde geçirdiği hizmet süresi esas alınarak bu işyerlerinde boş olan sürekli işçi kadrolarına geçirilecek.
Bakanlığın öncelikleri arasında
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde yürütülen hizmet alım sözleşmeleri kapsamında çalıştırılan taşeron işçilerin sürekli işçi kadrolarına veya mahalli idare şirketlerinde işçi statüsüne geçirilmesine dair düzenlemeler, 696 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile gerçekleştirildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı vedat Işıkhan, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada, 2023-2024 yıllarını kapsayan ‘Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü’nde yer alan "696 Sayılı KHK Kapsamı Dışında Bırakılan Kamu Taşeron İşçilerinin Daimi Kadroya Geçirilmesi" maddesi çerçevesinde, 696 sayılı KHK kapsamı dışında bırakılan taşeron işçilerinin Kamu Kurum ve Kuruluşlarında daimi kadroya geçirilmesi çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.
Bu çalışmaların taşeron işçilerin istihdam durumunu düzenlemeyi amaçladığı; benzer bir düzenlemenin yapılmaya devam edildiği ve ilgili kamu kurumları tarafından işlemlerin yürütüldüğü vurgulandı.
Tüm bu gelişmelerle beraber taşeron işçilerin kadro beklentisi gündemdeki sıcaklığını koruyor.
Kaynak:ALİ VURANEL
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.