Hafize Gaye Erkan: İstikrar 2025'ten sonra başlar!

Hafize Gaye Erkan: İstikrar 2025'ten sonra başlar!
Merkez Bankası yılın üçüncü Enflasyon Raporu'nu açıklıyor. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, enflasyonda iyileşmenin 2024'ün ortasında hissedileceğini söyledi. 'İstikrar döneminin başlangıcı' içinse 2025 sonrasını işaret etti.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, enflasyon raporunun sunumu için ilk kez kameraların karşısına geçti. "Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar, parasal sıkılaştırmayı kademeli olarak güçlendireceğiz" diyen Erkan, enflasyonda önümüzdeki süreçte belirli süre yükselme görüleceğini söyledi. Erkan'ın "2025 yılı sonrasını istikrar döneminin başlangıcı olarak görüyoruz" açıklaması da dikkat çekti.

Merkez Bankası Başkanı Erkan'ın konuşması özetle şöyle:

PARASAL SIKILAŞTIRMAYI KADEMELİ OLARAK GÜÇLENDİRECEĞİZ: Merkez Bankası'nda temel amacımız fiyat istikrarıdır. Enflasyonu kalıcı olarak düşürmek için parasal sıkılaştırma sürecine başladık. Parasal sıkılaştırmayı kademeli olarak güçlendireceğiz. Seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırmaya devam edeceğiz.

DEZENFLASYON ÖNCESİ GEÇİŞ SÜRECİNDEYİZ: Öngördüğümüz dezenflasyon öncesi geçiş sürecindeyiz. Dezenflasyon zeminini dikkatle oluşturuyoruz. Enflasyon kısa vadede bir yükseliş gösterebilir.

ENFLASYONDA İYİLEŞME 2024'ÜN ORTASINDA BAŞLAR: Enflasyonda ana eğilim iyileşmesini 2024 yılı ikinci çeyreğinde hissedeceğiz. Sıkılaştırma etkisinin bir kısmı 2023 sonunda hissedilecektir. Dezenflasyon süreci dönemine girildiğinde, göreli fiyatlarda geçici düzeltmeler yerini kur istikrarı, iyileşen cari denge, mali disiplin, sermaye akımlarında kalıcı güçlenme ve artan rezervlere bırakacaktır. Dezenflasyon sürecinde enflasyonun ana eğilimi ve beklentiler tutarlı bir şekilde iyileşmeye başlayacaktır.

İSTİKRAR 2025 YILI SONRASI BAŞLAR: 2025 yılı sonrasını ise istikrar döneminin başlangıcı olarak görüyoruz. Bu dönemde enflasyondaki gerileme hızlanırken, öngörülebilirlik artacaktır. Kalıcı olarak gerileyen enflasyona, yatırımlar ve nitelikli büyüme eşlik edecektir. Enflasyondaki gerilemede döviz kurundaki istikrar ve gerileyen küresel emtia fiyatları etkili olmuştur. Geniş kapsamlı gösterge seti Haziran ayında enflasyonun ana eğiliminde güçlenmeye işaret etmiştir.

KREDİ ADIMLARI İÇ TALEBİ DENGELEYECEK: Göstergeler tüketimde ivmelenmeye işaret etmiştir. Toplam arz ise daha ılımlı seyretmektedir. Toplam talep koşulları enflasyonist düzeyde seyretmektedir. Talebin arzdan daha hızlı gelişmesi enflasyon üzerinde risk oluşturmaktadır. Seçici kredi adımlarımızın iç talebi dengeleyeceğini öngörüyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.