Diyarbakır'daki kuyumcularda fiili sayım başladı
Seher AKGÜN /YENİGÜN HABER – Vergi müfettişleri, kuyum sektöründe faaliyet gösteren 552 mükellefin aralarında Diyarbakır’ın da olduğu 9 büyükşehirdeki 707 adresinde eş zamanlı denetim başlattı. Denetimler kapsamında Diyarbakır’daki kuyumcu dükkanlarında kullanılan pos cihazları, döviz alım satımı ve faturasız değerli taş ticareti incelemesi bugün sabah itibariyle başladı.
Vergi Denetim Kurulu (VDK) ilk aşamada, Şimşek’in “Ortalama bir kuyumcunun beyan ettiği aylık vergi matrahı 16 bin 46 lira. Bunlar çok düşük rakamlar” dediği kuyumculuk sektörünü yakın takibe aldı.
VDK ve Risk Analiz Genel Müdürlüğünün kuyum sektörüne yönelik yürüttüğü detaylı risk analiz çalışması sonucunda tespit edilen mükelleflerin iş yerlerinde kapsamlı fiili sayım yapılması kararlaştırıldı.
Diyarbakır dahil 9 büyükşehirde 707 adreste fiili sayım başladı
Buna göre, vergi müfettişleri ile Gelir İdaresi Başkanlığı personelinden oluşan yaklaşık 3 bin kişilik denetim ekibi eş zamanlı olarak kuyum sektöründe faaliyet gösteren 552 mükellefin 9 büyükşehirde bulunan 707 adresinde fiili sayım çalışması başlattı.
Yüksel: Diyarbakır esnafının alt yapısı sağlamdır
Konu ile ilgili gazetemize konuşan Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı Mehmet Yüksel, bu sabahtan itibaren Diyarbakır’da denetimlerin sabah saatlerinden itibaren başladığını söyledi.
Yüksel, Oda olarak 3 yıldan beri yaptıkları çalışmalarla kayıt dışının önüne geçtiğini belirterek, “Yasal anlamda esnafımız alt yapı olarak bu duruma hazırlıklıdır. Diyarbakır’da kanuna ayırı bir durumun ortaya çıkacağını zannetmiyorum. Kent esnafı olarak, başımız diktir. Düzgün ticaret yapıyoruz. Yıllardır oda olarak bunun mücadelesini veriyoruz” ifadelerini kullandı.
Stoklar Sayılacak
Saha denetimlerinde mükelleflerin mevcut stoklarının tek tek sayımı gerçekleştirilecek.
Sayım yanında işletmelerde faturasız altın ve değerli taşlar alım-satımı yapılıp yapılmadığı, ödemelerin ve tahsilatların firmaya ait olmayan banka hesapları üzerinden gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği, faturalarda ürünlere ait gerçek gram bilgilerine yer verilip verilmediği, mükelleflerin yetki belgesiz döviz alım-satımı yapıp yapmadığı da tespit edilecek. Ayrıca, iş yerlerinde başkalarına ait pos cihazlarının kullanılıp kullanılmadığı da kontrol edilecek.
Saha denetimlerinde riskli olduğu tespit edilen mükellefler, ayrıca vergi incelemesine alınacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.