İlk dijital kurban pazarı hizmete girdi
Kurban Bayramı 16 Haziran'da yaşanacak. Besiciler, yurt genelinde belediyelerin kendilerine ayırdığı hayvan pazarlarına kurbanlıkları getirmeye başlarken, Sivas'ta bir işletme de Türkiye'nin ilk 'dijital kurban pazarı'nı kurdu ve internet sitesi üzerinden hisse satışı yapmaya başladı. Bu yenilikçi platform sayesinde vatandaşlar, tıpkı yemek siparişi verir gibi internet üzerinden kurbanlık hissesi alabiliyor. Kurulan dijital kurban pazarının internetten kurbanlık satışı yapan diğer sitelerden farkı ise küpe numaralarıyla sabit olan kurbanlıkların tahmini et-kemik miktarı gibi tüm bilgiler ve hayvana ait orijinal fotoğrafların sitede yer alması.
SEPETE EKLENİYOR
Vatandaşların kurban pazarlarına ve ahırlara gitmeden, internet üzerinden oturdukları yerde dijital kurban pazarında gezinmeleri ve beğendikleri kurbanlıkları satın almaları hedefleniyor. Kesimi yapılan kurbanlıklar ise bayramın ilk günü pay edilerek, etler parçalanıp hisse sahiplerinin evlerine teslim edilecek. İşletme sahibi Kenan Hastaoğlu, "Kimse evinden çıkmadan çayını kahvesini yudumlarken veya ahıra girmek istemeyen insanlar, yurtdışında yaşayanlar vatandaşlar, sayfamıza internetten giriyor. Belirlediği hayvanı sepete ekliyor, sonra sadece bize adresini veriyor. Başka hiçbir işlem yapmıyor. Biz kesiyoruz, parçalıyoruz evine kadar teslim ediyoruz. 1800 civarında hisse yapıyoruz. Bayramın birinci günü yapmak şartıyla teslim ediyoruz" dedi.
BORSA FİYATI UYGULANIYOR
Vatandaşların bu uygulamayı memnuniyetle karşıladığını söyleyen Hastaoğlu, "Şu anda otobüs bileti alır gibi internet ortamına girip işini halledebiliyor. Vadettiğimiz kilogram ve saat randevusunu aynen birebir uygulayabiliyoruz. Geçen sene örneğin 12 bin 500 liraya kestiniz, bu sene de 25 bin lira. Zaten bu fiyat belirlemesini biz yapmıyoruz. Ticaret Borsası'nın açıkladığı Türkiye genelinde yapılan bir fiyat uygulaması var. Borsanın uyguladığı fiyatları uyguluyoruz" diye konuştu. Dijital kurban pazarı sistemi üzerinden her şeyin gerçek olduğunu ifade eden Hastaoğlu, "Kişi isterse hayvanı gelip yerinde görebiliyor, kesimi izleyebiliyor, parçalama esnasında başında bulunabiliyor. Kapasitemizin 3'te 2'sini satmış durumdayız" dedi.
KÜPESİZ HAYVAN ALMAYIN!
Kars, Erzurum, Ağrı, Ardahan, Erzincan, Çorum, Yozgat, Tokat, Çankırı ve Amasya gibi hayvancılığın yoğun yapıldığı illerdeki besiciler, diğer illere giderek pazarlarda kurbanlıklarını satışa çıkardı. 1 Haziran itibarıyla İstanbul'a da kurbanlık girişi olacak. Bayram öncesinde Ankara'nın Sincan ilçesindeki Çimşit Hayvan Pazarı'nda, alıcılar ile satıcılar arasında sıkı pazarlıklar yaşanıyor.
100 BİN TL'DEN BAŞLIYOR
Sincan Belediyesi Fen İşleri Müdürü Cevat Kızılkaya, kurban satış ve kesim alanlarında denetimlerin sıkı şekilde devam ettiğini söyledi. Veteriner hekim Merve Nur Yanık da kurbanlıkların kesim gününe kadar sağlıklı olup olmadıklarını kontrol ettiklerini belirterek, küpesiz hayvanların alınmaması gerektiğini kaydetti. Tokat'ın Turhal ilçesinde besicilik yapan Şeref Can ise "Büyükbaş hayvanların fiyatları ortalama 100 bin lira ile 200 bin lira arasında değişiyor" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.