Hizmet eziyete dönüşmesin; Lice’de mahalleler toz altında!
Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde DİSKİ ile İller Bankası tarafından yürütülen içme suyu şebekesi çalışmalarından kaynaklı oluşan çevre kirliliği vatandaş için eziyete dönüştü. Yapılan kazıların ardından yere serilen mermer parçacıkları, mahalleleri toz altında bıraktı. Bu durumun sağlıklarını olumsuz yönde etkilediğini belirten vatandaşlar, yolların biran önce asfaltlanmasını istedi. Konuyla ilgili Yenigün Haber’e konuşan İller Bankası Bölge Müdürü Süleyman Halit Bayrak, ilçede yaşanan sorunun gündeme gelmesinden itibaren anında olaya müdahale ettiklerini belirterek, “Bundan sonra böyle bir sorunun yaşanmasına kesinlikle mahal verilmeyecektir” dedi
YENİGÜN ÖZEL– Diyarbakır’ın Lice ilçesinde alt yapı ve su şebekelerini yenileme çalışmaları devam ediyor. Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) tarafından hazırlanan ve İller Bankası tarafından finanse edilen proje ile Lice ve mahallerine 41 kilometre kanalizasyon şebekesi döşeniyor. İçme suyu sorununu da çözüme kavuşturacak projeyle 48 kilometre içme suyu şebeke hattı, 17,6 kilometre isale hattı döşenecek ve 700 metreküp ile 500 metreküp olacak şekilde depolar inşa edilecek. Lice'de içme suyu ve alt yapı sorununu 2050 yılına kadar çözmeyi amaçlayan proje 64 milyon 500 bin liraya mal olacak. Projenin tamamlanmasıyla ilçe, 24 saat kesintisiz ve sağlıklı içme suyu alacak.
Vatandaşın sağlığı olumsuz etkileniyor
İlçede devam eden çalışmalarda kullanılan malzemeden kaynaklı insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen çevre kirliliği yaşanıyor.
Yüklenici firmanın ilçede bulunan mermer fabrikasının alt tarafına kurduğu şantiyede mucur yerine, fabrikanın atık mermerlerini kullanarak hazırladığı malzemenin yarattığı toz ilçedeki bazı mahallelerde yaşamı olumsuz yönde etkiledi.
Hatların üzerinin kapatılması için yüklenici firma tarafından daha ucuz ve yakın olduğu için atık mermer parçalarının öğütülerek kullanılmasından kaynaklı oluşan tozların mahallelerde sağlığı olumsuz etkilediğini belirten vatandaşlar, bu durumun sağlıklarını olumsuz yönde etkilediğini belirtti.
Kapımızı penceremizi açamıyoruz
İlçede mahallelerin neredeyse tamamının toz altında kaldığını belirten Fehmi Muratakan, “Çalışmalar başladığından beri ne kapımızı ne de penceremizi açabiliyoruz, yolda yürüyemiyoruz. Bir rüzgar estiğinde ya da araba geçtiğinde tozlar kalkıyor. Biz bu tozları yutuyoruz, nefes alamaz durumdayız. Özellikle yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar daha fazla etkileniyor. Kaymakamlığa şifaen şikâyette bulunduk ama dilekçe ile başvurmanız halinde değerlendiririz dediler” şeklinde konuştu.
Hem sağlığımız hem de temizliğimiz kalmadı
Hacı Vahyeddin adlı vatandaş ise çalışmada mucur taşı kullanılması gerektiğini belirterek, “Bu sıcaklarda balkonumuza çıkamıyoruz, pencerelerimizi açamıyoruz, evimize giremiyoruz. Süpürge ile süpürüyoruz, süpürmekle bitmiyor. Üstümüz, başımız kirleniyor. Büyük sıkıntıdayız, sağlığımızı da olumsuz etkiliyor. Şar Mahallesinde çalışma sürerken böyle bir durum yoktu. Bizim mahalleye geldiklerinde mermer fabrikasındaki atık malzemeleri kullanmaya başladılar. Bu malzemeyi kullandıkları için bu toz oluştu, hem sağlığımız hem de temizliğimiz kalmadı” dedi.
Kısa sürede temizlendi
Yaşananların Gazetemiz tarafından gündeme getirilmesinin ardından İller Bankası Bölge Müdürlüğü tarafından söz konusu bölgede temizlik çalışması başlatıldı. Mahallelere gönderilen iş makinalarıyla tozlar kaldırılırken, su ile yıkandı.
Konuyla ilgili Gazetemize açıklamalarda bulunan İller Bankası Bölge Müdürü Süleyman Halit Bayrak, ilçede yaşanan sorunun gündeme gelmesinden itibaren anında olaya müdahale ettiklerini söyledi. Bayrak, “Bundan sonra böyle bir sorunun yaşanmasına kesinlikle mahal verilmeyecektir. Lice’de çok iddialı bir proje yürütüyoruz. İlçede DİSKİ Genel Müdürlüğü ile müştereken yürüttüğümüz çalışmalar sona erdiğinde Lice’de alt yapı sorunu diye bir şey kalmayacak.” ifadelerini kullandı.
Yatırımlar önemli ama hizmet eziyete dönüşmesin
Öte yandan mahalle sakinleri, Lice’ye yapılan yatırımların önemli olduğunu ancak bu şekilde bir çalışmayı kabul etmediklerini belirterek, “Bu yapılanlar geçici çözüm üretmedir. Burada her araç geçtiğinde, insanlar yürüdüğünde, rüzgar estiğinde yine toza boğulacağız. Kullanılan malzemenin üzerinin asfaltlanması ya da parke taşı döşenmesi gerekiyor. Yapılan hizmetleri olumlu buluyoruz ancak bu eziyete dönüşmemeli” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.