Gelir vergisi dilimleri 2023'te nasıl olacak?

Gelir vergisi dilimleri 2023'te nasıl olacak?
Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, yeniden değerleme oranı uyarınca yeni yıldaki gelir vergisi dilimlerini hesapladı. Buna göre, gelir vergisinde ilk dilim 71 bin...
Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, yeniden değerleme oranı uyarınca yeni yıldaki gelir vergisi dilimlerini hesapladı. Buna göre, gelir vergisinde ilk dilim 71 bin TL olacak. Son karar Cumhurbaşkanı Erdoğan'da.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun ekim ayına dair üretici enflasyonunu (ÜFE) açıklamasıyla birçok vergi ve para cezasının yeniden değerleme oranı (YDO) belli oldu. Buna göre, 2023 için YDO yüzde 122,93 seviyesinde olacak.

YDO'nun belli olmasıyla, maaşlı çalışanları yakından ilgilendiren gelir vergisi dilimlerine dair net rakamlar ortaya çıkmaya başladı.

2022 yılında gelir vergisi tutar ve yüzdelik dilimleri şöyleydi:

32.000 TL’ye kadar yüzde 15,

70.000 TL’nin 32.000 TL’si için 4.800 TL, fazlası yüzde 20,

250.000 TL’nin 70.000 TL’si için 12.400 TL, fazlası yüzde 27,

880.000 TL’nin 250.000 TL’si için 61.000 TL, fazlası yüzde 35

880.000 TL’den fazlasının 880.000 TL’si için 281.500 TL, fazlası yüzde 40.

Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl, YDO sonrasında oluşacak vergi dilimi düzenlemelerini hesapladı ve kişisel web sitesinde duyurdu.

Gelir Vergisi Kanununa göre, gelir vergisi tarife dilimlerindeki tutarlar her yıl yeniden değerleme oranına göre artırılıyor, ancak Kanunda yer alan düzenleme uyarınca yüzde 5’i geçmeyen kesirler dikkate alınmıyor.

Bingöl, mevcut mevzuata göre 2022 yılında 32 bin TL olan gelir vergisi tarifesinin ilk diliminin yeniden değerleme sonrasında 71 bin TL olacağını ifade etti. Eğer Cumhurbaşkanı Erdoğan yetki kullanmazsa gelir vergisi tarifesinin ilk dilimi 32 bin TL’den 71 bin TL’ye yükselecek.

Mevzuata göre Erdoğan yetki kullanırsa 2023 yılında gelir vergisi tarifesinin ilk dilimi en az 35 bin 500 TL, en fazla ise 106 bin 500 TL olabilir. Bingöl, Erdoğan'ın 2023 yılında gelir vergisi tarife dilimi konusunda yetki kullanmayacağını tahmin ettiğini belirtti ve isteğinin yukarı yönlü bir yetki kullanımı olduğunu ifade etti. Eğer Erdoğan yetkisini çalışan lehine kullanırsa gelir vergisi tarifesinin ilk dilimi 106 bin 500 TL'ye kadar çıkabiliyor.

'Gizli vergi zammı'

Dr. Bingöl, yüzde 5'i aşmayan kesirlerin dikkate alınmama kuralının çalışanların aleyhine olduğunu belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

"Pek çok vergi kanununda artışlar yeniden değerleme oranında artırılırken, gelir vergisi tarife dilimlerinde yüzde 5’i aşmayan kesirler dikkate alınmamaktadır. Bunun sonucunda ise, gelir vergisi tarife dilimleri yeniden değerleme oranının gerisinde artırılmakta, bu ise ücret geliri elde edenlerin daha kısa sürede artan oranlı vergilemesine yol açmaktadır. Böylece, vergi tarifesi yoluyla çalışanlara gizli vergi zammı yıllardır uygulanmaktadır. Çalışanlar aleyhine gerçekleşen bu duruma ivedilikle son verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Aşağıda gelir vergisi tarifesinin ilk diliminin yıllar itibariyle çalışanlar aleyhine ne şekilde işlemiş olduğu açıkça görülmektedir."

Yıllar içinde YDO'nun çalışanlar aleyhine kullanılması sonucu bugünkü vergi dilimi rakamlarına ulaşıldığını vurgulayan Bingöl, "2000 yılından bu yana gelir vergisi dilimleri her yıl yeniden değerleme oranı kadar kuruşu kuruşuna artırılsa idi ilk dilim 2022 yılı için 32 bin TL değil 81 bin 689 TL olacaktı" dedi. Bingöl, bugün yıllık 80 bin TL ücret geliri elde eden bir kişinin yüzde 27’lik gelir vergisi dilimine girerken, normal şartlarda yüzde 15’lik gelir diliminde olacağını aktardı.

Gelir vergisi tarifesinin ilk dilimi mevcut durum yeniden değerleme oranı tam olarak uygulansa idi sözkonusu olacak durum. (Kaynak: vergidair.com)

Bingöl, vergi ve YDO hep tam olarak hesaplansaydı 2023 yılı gelir vergisi tarifesinin ilk diliminin de 182 bin 109 TL olması gerektiğini ifade etti. Bingöl, gelir vergisi tarife dilimlerinin olması gereken seviyeye getirilmesinin maliyetinin söylendiği gibi 200 milyar TL seviyesinde de olmadığını vurguladı.

"Çalışanları temsil eden sendikaların gelir vergisi tarife dilimlerini ajandalarında ilk sıralara koymaları gereği ortadadır" diyen Bingöl şöyle devam etti: "Gelir vergisi tarife artışında pazarlığın yıllardır uğranılan kayıpların bundan sonra yaşanmasına son verecek olan gelir vergisi tarifesinin ilk diliminin 180.000 TL taban tutarı üzerinden yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bu haklı talebi seçim atmosferinde alamayanların, normal zamanda almasının ise imkansız olduğunu belirtmeyi gereksiz görüyorum." (Kaynak: Gazeteduvar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.