Elektriğe yıl sonuna kadar yeniden zam gelecek mi?

Elektriğe yıl sonuna kadar yeniden zam gelecek mi?
Elektriğe yıl sonuna kadar yeni zam gelip gelmeyeceğine yönelik soru işaretleri sürerken Enerjisa Üretim CEO'su İhsan Erbil Bayçöl konuya ilişkin açıklamada bulundu.

Temmuz ayında elektrik fiyatlarına yapılan yüzde 38'lik zammın ardından yeni bir zam yapılıp yapılmayacağına yönelik soru işaretleri sürüyor.

Elektrik fiyatlarına yeni bir zam gelip gelmeyeceği konusunda açıklama yapan Enerjisa Üretim CEO'su İhsan Erbil Bayçöl, elektriğe zam gelme ihtimalini değerlendirdi.

CNBC-e'de katıldığı bir programda, yıl sonuna kadar zam ihtimaline ilişkin soruları yanıtlayan Bayçöl, Eylül 2022'den bu yana elektrik ve doğalgazda konut abonelerine zam yapılmadığını, ancak temmuz ve ağustos aylarında zorunlu olarak fiyat artışına gidildiğini belirtti.

SÜBVANSİYONLARIN HAZİNEYE YÜKÜ 5-10 MİLYAR DOLAR

Hane halkı tüketiminin büyük bir kısmının devlet tarafından sübvanse edildiğini ifade eden Bayçöl, elektrikte yüzde 70-75, doğalgazda ise yüzde 50'nin üzerinde sübvansiyon uygulandığını söyledi. Bu sübvansiyonların hazineye 5 ila 10 milyar dolarlık bir yük getirdiğini söyledi.

Bayçöl, bu yükün yönetilmesinin zor bir denklem olduğunu, enflasyonu artırmadan topluma yansıtılmaya çalışıldığını dile getirdi.

'ZAM İHTİYACI VAR'

Zam ihtiyacının olduğunu belirten Bayçöl, yıl sonuna kadar yeni bir fiyat artışının öngörülüp öngörülemeyeceği konusunda net bir şey söylemenin zor olduğunu vurguladı. Ayrıca, sübvansiyonların kademeli olarak azaltılacağına dair sinyallerin Orta Vadeli Program'da (OVP) verildiğini hatırlattı.

Bayçöl şöyle konuştu:

"Yıl sonuna kadar zam olur mu kestirmek zor. Zam ihtiyacının olduğunu söyleyebilirim. Elektrikte meskende yüzde 70 seviyesinde sübvansiyon var. Tüm sistemde yüzde 50 sübvansiyon var. Kademeli olarak sübvansiyonlu dünyadan çıkacağız, OVP'de onun sinyalleri veriliyor."

1 Temmuz'da yapılan zamla birlikte, 100 kilowatt elektrik tüketen bir hanenin faturası yüzde 38 artarak 207,33 TL'ye yükselmişti.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.