‘Ek zam çözüm değil’

‘Ek zam çözüm değil’
Asgari ücretliler, ekonomik koşullardan dolayı şu an için aldıkları maaşla geçinemediklerini belirterek, asgari ücrete ek zam yapılması teklifini hayat...
Asgari ücretliler, ekonomik koşullardan dolayı şu an için aldıkları maaşla geçinemediklerini belirterek, asgari ücrete ek zam yapılması teklifini hayat pahalılığına karşı çözüm olarak görmediklerine dikkat çekti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Belçika ziyareti dönüşü asgari ücretle ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, "Yıl ortasında böyle bir değerlendirme gerektiğinde biz kesinlikle vatandaşımızdan, hele hele işçimizden böyle bir şeyi esirgemeyiz." ifadelerini kullanmıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise asgari ücrete ek zam konusu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Asgari ücret zammı bugün gündemimizde yok. Zaten net bir artış yaptık. Daha 3 ay oldu" demişti. Asgari ücretle çalışanlar ise hayat pahalılığına karşı asgari ücreti artırmanın çözüm olmadığını ifade ederek, geçinebilmek için geçici çözümler yerine kalıcı çözümler istiyor.

‘Asgari ücretliler geçinemiyor’

Asgari ücretle çalışanların aldıkları maaştan memnun olmadığını ifade eden Cebrail Altundağ, "Asgari ücret ile ilgili başka adımlar atılmalıdır. Asgari ücretin hiç kimseye yetmeyeceğini onlar da biz de biliyoruz. Asgari ücretle çalışan bir sürü insan var ve hiç kimse aldığı maaştan memnun değil. Asgari ücretliler geçinemiyor. Birçoğumuz çiftçilik, nakliyecilik gibi işlerde çalışıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm halkı mağdurdur. Bugün bir iş adamı bile yapacağı işten artık korkuyor. Çiftçi ekmekten korkuyor. Her gün zam geliyor. Her gün farklı bir şey çıkıyor. Zamlar sabit bir derecede durmuyor. Mazota gelen zamlar var; nakliyeci ne yapacak? Ramazan ayında insanlar markete gitmekten korkuyor. Halk alış veriş yapmaktan korkuyor. Çok kötü bir durumdayız; inşallah durumumuz iyi olur. Yetkililer inşallah sesimizi duyar." diye konuştu.

‘Asgari ücret şu an alt seviyededir’

Asgari ücretin insanların rahatça geçinebileceği bir rakama getirilmesini talep eden Yunus Emre, "Daha önce bu kadar pahalılık yoktu. Son zamanlarda hayat pahalılığı arttı. Ürünlerin fiyatı yüzde 50 ile yüzde 100 arasında arttı. Asgari ücrete bildiğim kadarıyla 6 ayda bir zam yapılıyordu. Yeni hükümetin gelmesiyle asgari ücrete yılda bir zam yapılıyor. Zamların geri çekileceğini düşünmüyorum. Asgari ücretin bir miktar daha artırılmasını istiyoruz. Yetkililerden rica ediyoruz; az bir miktar da olsa hayat pahalılığına eşit olması, insanların biraz daha rahat geçinebilmesi, evlerine bir şeyler alabilmesi için asgari ücret artırılsın. Asgari ücret şu an alt seviyededir. Asgari ücrete zam; hayat pahalılığına çözüm olmayabilir; ama en azından bir geçim döngüsü oluşacak. Asgari ücret alt seviyede olduğu için eksilerdeyiz. Zam yapılırsa geçim sıkıntısı bir miktar artar ya da düzene girmiş olur. Hayat pahalığı bu şekilde devam ederse sürekli borçlanacağız." ifadelerini kullandı.

‘Otobüse 4,5 liraya biniyoruz’

Asgari ücrete yapılmasının bir şeyi değiştirmeyeceğini vurgulayan Müslüm Çoban, "Asgari ücrete ne kadar zam yapılırsa yapılsın hemen diğer ürünlere de zam geliyor. Zam yapılsa da değişen bir şey olmayacak. Otobüse 4,5 liraya biniyoruz. Her şey pahalı oluyor diye yapılan zammın faydasını kimse görmüyor. Asgari ücrete zam geldi ama ekmeğin de fiyatı arttı. Zamlar kimseyi rahata kavuşturmuyor. Çoğu insan zaten işsizdir. Asgari ücret alan kişi evde peynir, zeytin ve ekmek yiyor. Durum çok kötü… Asgari ücreti 7-8 bin lira olsun ki evimizi geçindirelim. Asgari ücrete yapılacak zam hayat pahalılığına çözüm değil. Zaten her şey pahalıdır. Ne kadar zam yapılsa da her şeyin fiyatı artıyor." şeklinde konuştu.

‘4 bin 250 lira yetmiyor’

Asgari ücretli ailelerin çok zor durumda olduğunu belirten Eyyüp Altundağ, "Asgari ücrete zam gelmeli; çünkü her şey pahalı oldu. 4 bin 250 lira yetmiyor. Hayat pahalılığı var. Her şeyin fiyatı iki katına çıktı. Emekliye yüzde 30 zam yapıldı; ama o da eridi gitti. Asgari ücrete yapılan son zam hayat pahalılığının önüne geçmedi. Her şey pahalı oldu. Yüzde 50 zam yaptılar; üzerine yüzde yüz zam geldi. Kalabalık bir aile geçinecek? Bir ekmek 3 lira olmuş. Çok zor durumdayız. " dedi. Durumun düzelmesi için erken seçim yapılması gerektiğine değinen Yunus İzici, "Asgari ücrete zam gelmesi gerekiyor ama zam gelirse bu sefer her şeyin fiyatı iki kat artar. O zaman da fakir fukara hiçbir şey yapamaz. Dünya kadar insan boşta geziyor. Bir şey yapmak istesen de yapamıyorsun. Bir an önce devletin bu olaya el atması gerekiyor. Yapamıyorlarsa iktidarlığın başından gitsinler. Bu saatten sonra da gitmeleri gerekiyor. Hem ürünlere yapılan zamlar geri çekilsin hem de asgari ücrete zam yapılsın. İktidarın bir an önce erken seçime gitmesi gerekiyor. Gençler olarak erken seçim istiyoruz. Asgari ücrete zam, hayat pahalılığının önüne geçemedi. Her şey daha kötüye gitmeye başladı. İnsanlar birbirlerine karşı hain olmaya başladı. İnsanlar birbirini istemiyor. Türkiye Cumhuriyeti böyle değildi. Birçok hükümet geldi geçti ama bunun kadar kötü bir hükümet görmedik. Devletimiz iyi olsun istiyoruz ama devletimiz gittikçe kötüye gidiyor. Birçok hükümet geldi ama bunun gibisi gelmedi." ifadelerini kullandı.

‘Asgari ücretle çalışıyorum ama geçinemiyorum’

Asgari ücrete yapılan zam yetersiz olduğunu belirten Müslüm İpki, " 4 bin 250 lira maaş veriyorlar; ama hiçbir şey alamıyoruz. Zaten kira, elektrik gibi şeylere yüzde yüz zam geldi. Bir yağ 150 lira olmuş. Asgari ücret kime yetecek? Asgari ücrete hiç zam gelmese daha iyiydi. Asgari ücrete zam ne işe yaradı? Asgari ücretle çalışıyorum ama geçinemiyorum. Evim kira, elektrik ve su faturası ödüyorum. Sadece elektrikli soba yaktığımız için elektrik faturası da çok fazla geliyor. Elektrik faturasına 3 bin lira ödedim. 3 bin lira elektrik faturası gelir mi? Eskiden 100 lira gelen faturaya 'çok' diyorduk bu sefer 3 bin lira geldi. Asgari ücret düşsün ya da ürünlere yapılan zam geri çekilsin. Temel ihtiyaç ürünlerine yapılan zammın geri alınmasını istiyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.