Diyarbakır'da ulaşıma yapılan zamma tepki; Kazandığımız yola gidiyor!
Diyarbakır’da ulaşıma 1,25 TL zam yapılmasına tepki gösteren vatandaşlar, kazançlarının yol masraflarına gittiğini belirterek, “Yürüyerek işe gitsek ancak kurtarır bizi” dedi
Akaryatı gelen zamların ardından ulaşım fiyatları da zamlandı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı (UKOME), 28 Şubat tarihinde geçerli olmak üzere tüm ulaşım araçlarına zam yaptı. Zamlar sonrası belediye otobüslerinde, tam bilet 3,5 TL, indirimli bilet 3 TL, öğrenci 2 TL oldu. Yine özel halk otobüslerinde tam bilet 4 TL, indirimli 3,25 TL, öğrenci 2,5 TL olarak belirlendi. Daha önce 3,25 TL olan minibüs bilet fiyatları da 4,5 TL'ye çıktı. Minibüslerde öğrencilerden alınacak bilet fiyatı 2,5 TL'ye yükseltildi. Mezopotamya Ajans'ta yer alan habere göre kent sakinleri ulaşıma sık sık zam yapılmasına tepkili. Akaryakıt fiyatlarına gelen zamlara işaret eden araç sahipleri ise, kazanamamaktan şikayetçi.
‘Maaş zamlara gidiyor’
Tüm temel ihtiyaçlarına zam yapıldığına dikkati çeken Serhat Çalışkan, son zamlarla birlikte günlük 3 TL daha fazla cebinden çıkacağını ve bu durumun asgari ücretle geçinen birisi için zor olduğunu kaydetti. Çalışkan, "Zaten elektrik fiyatlarından dolayı aldığımız maaş yetmiyordu. Bir de ekstra ulaşım giderleri baya zorluyor bizi. 150 liralık bir fark bile olsa bu zor zamanda bizim için değerli bir fark. Eskiden 150 liralık bir fark umurumuzda değildi. Ama şuan umurumuzda. Ulaşım fiyatları 2-2.50 seviyelerinde olması lazım. Şimdi 4 lirayı aştı. Yakında herhalde 5 lirayı aşacak" diye konuştu.
‘Bizi sömürüyorlar’
Zamlara “Bizi sömürüyorlar” şeklinde tepki gösteren Hatice Yılmaz, meme kanseri olduğunu ve her gün hastaneye gitmek için dolmuş kullandığını aktardı. Ekonomik durumlarının olmadığını ve akrabalarının desteğiyle geçinebildiklerini söyleyen Yılmaz, "Eşim çalışmıyor. Kanser hastasıyım, her gün hastaneye gidiyorum. Eltimi her gün yanımda götürüyordum. Ama dolmuş parasının 4.50 olduğunu söylediler bu neden artık götüremeyeceğim. Eltimi kendimle götürdüğüm zaman günde 18 lira yapıyor. Sadece evin 2 bin lira faturaları var, ödeyemiyorum. Doğalgazımızı kestiler. Bu zamlara bir çözüm bulsunlar. Eskiden senede bir kere zam oluyordu. Şimdi bakıyorsun senede 2-3 defa zam geliyor. En son yılbaşında zam geldi. 3-4 ay geçmeden yine geldi” diye kaydetti.
Kazancın 4'te 1'i yola gidecek
Zamlara tepkili olan vatandaşlardan Heval Bakır, "Benzine 1,5 TL zam geliyor. Dolmuş fiyatlarına da 1,5 TL zam geliyor. 50 kuruş gelse diyeceğim neyse. 1,5 benzine geliyorsa, kişi başına dolmuşa 1,5 nasıl geliyor? Bunları kim belirliyor? Bunların hepsinin sorgulanması lazım. Günde 4 sefer işim çıksa ve dolmuşa binsem neredeyse 20 lira yapıyor. Günlük 80 liraya çalışıyorum. Ne yiyeceğiz, ne içeceğiz, nasıl kira vereceğiz? Yürüyerek işe gitsek ancak kurtarır bizi. Tek talebim geçim derdi olmadan insanca yaşamak” şeklinde konuştu.
‘Zihnim artık algılayamıyor’
Üniversite öğrencisi Bedirhan Boyraz, aldıkları bursun yol parasına gideceğini belirtti. Giderleri yetiştiremediğini belirten Boyraz, "Burs 850 lira. Neyimize yetecek anlamıyorum. 850 liranın yarısı muhtemelen yola gidecek. Günde 4 kere falan minibüs kullanıyorum. Belki iki hafta sonra 6 lira bile olabilir. Gerçekten zihnim artık algılayamıyor" ifadelerini kullandı. Asgari ücretle geçinen insanların daha fazla zamdan etkilendiğini belirten Boyraz, "İnsanlar asgari ücretle nasıl geçinecek, gerçekten anlamıyorum. Sadece bulgur falan mı yiyecekler? Ülkenin şuan ki durumunu bir şekilde döndürmeye çalışıyorlar ama beceremiyorlar. Benzin fiyatı bir günde bir buçuk lira artmış. Erken seçim istiyorum” ifadelerini kullandı.
‘Borçlarla geçiniyoruz’
Esnaf olduğunu aktaran Aziz Çelik, elektrik ve doğalgaz faturalarına gelen zamların ardından ulaşımın da zamlanmasının kendisini epey zorlayacağını söyledi. Ulaşıma gelen zamları fazla bulan Çelik, "Dolmuş fiyatlarını fazla buluyorum ama onlarda da suç yok. Benzine ve mazota bol bol zam geliyor. Bunun sorumlusu devlet. Günde iki sefer kesinlikle dolmuş kullanıyorum. Dükkan çalıştırıyorum. 750 lira doğalgaz faturası geldi. Suyudur, elektriğidir, kapıcı parasıdır... Hayat çok zor. Borçlarla geçiniyoruz. Devletten de bir beklentimiz yok gerçi. Yeter artık" şeklinde konuştu.
65 yaş üstü de şikayetçi
Ulaşımı ücretsiz kullanan 65 yaş üstü vatandaşlar da gelen zamlara tepkili. 70 yaşındaki Zeki Uğurlu, zamların bütün halkın sorunu olduğuna işaret ederek, "Bu bütün halkı ilgilendiren bir şey” dedi. Uğurlu, "Benim yaş itibariyle binişlerim ücretsiz. Ama çocuklarım var. 3-4 araç değiştiriyorlar. Asgari ücretle çalışıyorlar. Aylık taşıma ücretleri 300-400 TL. Bana verilen bir hak var ama bu bütün toplumu etkileyen bir şeydir. Özel aracı olanı da memuru da işçiyi de öğrenciyi de etkileyen bir şey" ifadelerini kullandı.
‘Staj param yola gidiyor’
Öğrenci Muhammed Salih Nasır Son, staj için günde 2 kez git-gel yaptığını aktardı. Stajdan aldığı bin liranın hepsinin yola gideceğinden dert yanan Son, "4.5 gidiş, 4.5 geliş toplam 9 lira yapıyor. 9 lira nasıl yetsin? Dolmuşçunun da bir suçu yok. İhtiyacın olan her şeye zam yapıyorlar. Dolmuş benim ihtiyacım. Bir öğrenci için de fiyatlar çok yüksek. Temel ihtiyaçlarımıza para veremezken, dolmuşa bu kadar para vermek bana dokunuyor. Ülkeyi yönetenler gitse bile bu durum kolay kolay düzelmez" diye kaydetti.
'Bizim suçumuz ne?'
Günde 3 ya da 4 kez minibüse bindiğini söyleyen Gıyasettin Alınbay, emekli maaşından 500 TL'nin yol parasına gideceğini aktardı. Diyarbakır’da kısa mesafe için 2.5 TL'nin dahi fazla olduğunu kaydeden Alınbay, zamların geri çekilmesini istedi. Alınbay, "Petrole zam geldiyse vatandaşın suçu ne? Bunu devletin düşünmesi lazım. Maaşlara zam getirdiler ama daha fazla zam ihtiyaçlara geldi" dedi.
Kazandığı yakıta gidiyor
Otobüs şoförü Rıdvan Kayaş ise, çocukluğundan bu yana şoförlük yaptığını ve bu yıl kadar hiçbir dönem zorlanmadıklarını söyledi. Geçen yıl akaryakıta ayda 10 bin verdiğini ancak bu yıl bu rakamın aylık 25 bin TL'ye çıktığına dikkati çeken Kayaş, "Akşama kadar çalışıyorsun sonra gidip hepsini yakıta veriyorsun. Çalışmanın bir anlamı kalmıyor. Millet isyanda, biz de isyandayız. Kazandığımızı petrole veriyoruz. Halk da bu durumdan etkileniyor. Halk zamlar sonrası dolmuşları kullanmazsa hepimiz işsiz kalırız. Yakıt çok fazla. Bu kadar fazla olmasa millet zorlanmaz, çark döner" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.