Diyarbakır’da petrol çıkarılan arazide 48 yıllık dava sonuçlandı

Diyarbakır’da petrol çıkarılan arazide 48 yıllık dava sonuçlandı
Diyarbakır’da 48 yıl önce açılan tapu davası Elbey ailesinin lehine sonuçlandı. Üzerinde petrol kuyularının da olduğu bin 265 dönüm kıymetli araziler,...
Diyarbakır’da 48 yıl önce açılan tapu davası Elbey ailesinin lehine sonuçlandı. Üzerinde petrol kuyularının da olduğu bin 265 dönüm kıymetli araziler, aile tarafından işletilecek. Elbey ailesinin 4. kuşak bireyi Mehmet Ali Elbey, arazilerin bir kısmını devlete hibe edeceklerini belirterek, “Aile olarak, Uluslararası mahkemeye gitmeden devletimiz ve firmalarla anlaşmayı istiyoruz” dedi.

YENİGÜN HABER - Diyarbakır’ın Kocaköy İlçesi Çaytepe (Katin) Köyünde 48 yıl önce arazilerinin kendileri ait olduğunu ispat etmeye çalışan Elbey Ailesi’nin önce Kocaköy daha sonra Diyarbakır Kadastro Mahkemesi'nde açtığı, bu zamana kadar çok sayıda hâkimin ve bir o kadar avukatın değiştiği toplam 11 klasörden oluşan dava Elbey Ailesinin lehine sonuçlandı.

Davanın sonuçlanması ile birlikte petrol kuyularının olduğu 130-134 ve 135 eski parsel numaralı 731 bin, 431 bin 25 metre kare ve 102 bin 825 metrekare olmak üzere toplam bin 265 dönüm arazinin bir kısmını devlete hibe edeceğini ifade eden Mehmet Ali Elbey, kuracağı petrol arama şirketi ile arazilerinin üzerindeki aktif olan 3 petrol kuyusundan petrol çıkaracağını söyledi.

Diyarbakır’ın Kocaköy İlçesinde 1974 yılında arazilerinin kendilerine ait olduğunu ispat etmeye çalışan Mehmet Ali Elbey, elindeki Osmanlı dönemine ait tapu ile birlikte Kocaköy Kadastro Mahkemesi’ne sundu. Elbey, halen bir petrol arama şirketi tarafından aktif olarak kullanılan petrol kuyularının da içerisinde yer alan bin 265 dönüm arazinin davasının sonuçlanmadan vefat etti. Baba Elbey’in vefatından sonra bu kez de oğlu Heybet Elbey, yeniden dava açtı. Dava devam ederken Heybet Elbey de vefat edince dava ile kimse ilgilenmedi.

Davayı ilk açan Mehmet Ali Elbey’in torunu ve aynı adı taşıyan Mehmet Ali Elbey de yeniden davayı açtı. Elinde bulunan ve arazilerinin kendilerine ait olduğunu gösteren ispat niteliğindeki Osmanlı dönemindeki Tapuyu Türkçeleştiren torun Elbey, tapuyu ve başka evrakları yeniden Tapu Kadastro hâkimliğine sundu.

50 YILLIK DAVA ELBEY AİLESİNİN LEHİNE SONUÇLANDI

Ankara’da da konu ile ilgili bazı temaslarda bulunan Elbey’in bu girişimleri sonuç verdi ve 50 yıl devam eden içerisinde bölgenin en büyük petrol rezervlerinin de bulunduğu arazi Elbey ailesinin lehine sonuçlandı.

DAVAYI DEDE AÇTI, TORUNU KAZANDI

Elbey ailesinin 4. kuşak bireyi Mehmet Ali Elbey, Dedesi Mehmet Ali Elbey’in 1974 yılında açtığı davayı kazanmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, bin 265 dönüm arazinin bir kısmını devlete hibe edeceğini söyledi. Tapularının kendisinde olduğunun altını çizen Elbey, devlet ile her zaman mutabakata hazır olduğunu belirtti.

Dedesi Mehmet Ali Elbey’in 1974 yılında arazinin kendilerine ait olduğu gerekçesiyle dönemin Tapu Kadastro Mahkemesi’ne dava açtığını hatırlatarak, “Dedem elindeki Osmanlı Tapusunu mahkemeye sunarak, arazinin ailesine ait olduğunu belirtiyor. Dava devam ederken, dedem vefat ediyor. Uzun bir aradan sonra bu kez amcam Heybet Elbey dava ile ilgileniyor. Kendisi de 2005 yılında davanın sonuçlandığını göremeden vefat etti. Ailemden dava ile ilgilenen olmayınca bu kez ben devreye girdim.

DEVLETİMİZ VE FİRMALARLA ANLAŞMAK İSTİYORUZ

Öncelikle dedem Mehmet Ali Elbey tarafından mahkemeye sunulan Osmanlı Tapusunu Türkçeye çevirerek, Mahkemeye yeniden sundum. Türkçeye çevrilen tapu ile evrakların yer aldığı 11 klasörlük ve binlerce sayfadan oluşan dava dosyasını topladım. Dosyaları topladıktan sonra bir yol çizdim. Dava nihayet lehimize sonuçlandı. 50 yıl devam eden davanın sonuçlanmasıyla aktüel hesabı ile 2 katrilyon lirayı petrol kuyularını açan firmadan alacağız. Aile olarak, Uluslararası mahkemeye gitmeden devletimiz ve firmalarla anlaşmayı istiyoruz. Araziye almakla kalmayıp, hali hazırda petrol çıkarılan petrol kuyularından petrol çıkarmak için firma kuracağız. Çıkardığımız bu petrolün devletimize katkı payını fazlasıyla vereceğiz” diye konuştu.

OSMANLI TAPULARININ GEÇİRLİLİĞİ BULUNUYOR

Osmanlı dönemine ait arazi tapuları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan karara göre Cumhuriyet tapusuna çevrilebiliyor.  Ancak, Osmanlı tapusunun geçerliliği için 10 yıllık bir hak düşürücü süre bulunuyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan bu karara göre tapu sahipleri dedelerinden kalma Osmanlı tapulu gayrimenkuller için kadastro çıktıktan sonra 10 yıl içerisinde dava açıp parasını veya arazisini alabiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.