Dikkat! E’-Haciz'iniz Olabilir: E-Haciz Nasıl Öğrenilir, Kaldırmak İçin Ne Yapılmalı?

Dikkat! E’-Haciz'iniz Olabilir:  E-Haciz Nasıl Öğrenilir, Kaldırmak İçin Ne Yapılmalı?
Yaşanan ekonomik kriz yüzünden bir çok vatandaş, trafik cezaları, vergi borçları, motorlu taşıtlar vergisi ve mahkeme cezaları dahil bir çok kalemde borç ile karşı karşıya. Birçok vatandaş borçlarından bile haberdar değil. Peki farklı kalemlerde birçok borcumuzu nasıl öğrenebiliriz, ödeme ya da taksitlendirme yolları neler? Detayları haberimizde…

Artan ekonomik krizle beraber tahsil edilemeyen vergiler toplamı tarihi bir rekorla 1 trilyon TL’yi aştı. Borcunu ödemeyen mükellefler için de e-haciz başladı. Çoğunlukla banka hesaplarına uygulanan e-haciz işlemleri ciddi mağduriyetleri beraberinde getiriyor.

Farklı kalemlerde birçok borcumuzu nasıl öğrenebiliriz, ödeme ya da taksitlendirme yolları neler? Detayları haberimizde…

2023/10/22/0x0-bankalarin-promosyon-yarisi-yeniden-start-aldi-2022-kasim-emekli-promosyonu-ne-kadar-oldu-ziraat-akbank-is-ban-1668084308294.jpg

E-Haciz yeni, dijital haciz modelidir. Devlete karşı olan vergi borçları, yapılandırılmış taksit borcunun gecikmesi, motorlu taşıt vergisi, trafik cezası, sigorta primleri gibi ödemeyi unuttuğunuz ya da atladığınız borçları devletin bankalar ile anlaşarak maaşınız ya da hesabınız üzerinden blok uyguladığı hacize e-haciz denmektedir.

Hukuken bakıldığı zaman hesaplarınıza direkt blok uygulanamaz. Öncelik olarak size ödeme emri göndermesi ve sizin bu ödeme emrine itiraz edip, etmeyeceğinizi beklemesi gerekmektedir. Eğer itiraz etmezseniz devlet sizin hesabınızda bu borca yetecek kadar paranın olup, olmadığına bakması gerekmektedir.

Devlete olan vergi borcunuz 5 bin TL ise sizin hesabınızda 10 bin TL varsa devlet tüm hesabınıza blok etme işlemi uygulayamaz. e-Haciz sizin bankalarda kredi kullanma gibi işlemlerinizi engelleyebilir.

2023/05/12/edevlet.jpg

E-Haciz Sorgulama Nasıl Yapılır?

e-Haciz sorgulaması işlemi, doğrudan interaktif vergi dairesinden yapılabileceği gibi, e-Devlet üzerinden de gerçekleştirilebilmektedir. E-Devlet üzerinden yapacağınız sorgulamada iki farklı sorgulama yöntemi bulunmaktadır: Banka Hesaplarına Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama (e-haciz Banka) alanlarıdır. Sorgulama yapmak istediğiniz kategoriyi seçerek işlemlerinizi bu alandan tamamlayabilirsiniz.

E-Haciz Kaldırma ve Ödeme İşlemleri Nasıl Yapılır?

E-Haciz ödeme ve kaldırma işlemlerinizi e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. E-devlet üzerinden banka hesaplarına uygulanan e-haciz kaldırma işlemi için;

e-Devlet sitesine giriş yaptıktan sonra arama kısmına e-haciz yazmamız gerekiyor.

• Yazdıktan sonra seçenekler arasında araç haciz sorgulama seçeneği de karşımıza çıkmaktadır. İsterseniz buradan da kontroller yapabilirsiniz.

• Yaptığınız sorgulama sonrası sizin adınıza olan e-haciz var ise karşınıza çıkacaktır.

• Banka hesaplarına uygulanan e- haciz’i kaldırmak istediğimiz için ‘Banka hesaplarına uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama’ seçeneğine tıklıyoruz.

• Açılan ekran sizi yönlendirecektir.

• Buradan vergi dairesine gitmeden vergi borçlarınızı ödeyebiliyorsunuz.

GİB ‘de sol köşede yer alan ‘Ödeme ve Borç işlemleri’ seçeneğine tıkladığınızda açılan yeni ekranda en sonda yer alan ‘E- Haciz Bilgilerim/ Borç Olmaması Durumunda Haciz Kaldırma Talep Dilekçesi’ seçeneğine tıklıyoruz.

• Tıkladığımızda karşımıza ‘ Banka Hesaplarına Uygulanan Elektronik Hacizler’ kısmına tıklıyoruz.

• Vergi borcunuz, haciz durumları karşımıza çıkacaktır.

• Borcunuzu ödeme yap butonuna tıklayarak kartınız üzerinden ödeyebilirsiniz.

2023/12/03/para-2023.jpgE-Haciz Hangi Cezaları Kapsar?

E-Haciz cezaları aşağıda sıralanan işlemleri kapsar.

• Vergi borçları

• MTV

• Trafik cezası

• Sigorta primleri

• Mahkeme cezaları

• İdari para cezaları

• KYK borçları gibi cezaları kapsamaktadır.

e-Haciz ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Adıma e-Haciz Olup Olmadığını Öğrenebilir miyim?

Evet, e-Devlet üzerinden gerçekleştireceğiniz sorgulama ile adınıza haciz olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

e-Devletin duyurmuş olduğu ''Banka Hesaplarına Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama (e-haciz Banka)'' uygulamasından bunu öğrenebilirsiniz.

e-Haciz Borcumu Ödemezsem Ne Olur?

Tarafınıza uygulanan haciz miktarı ödenmediği takdirde banka ya da alacaklı olan kişi haciz işlemlerini başlatır. Bu hukuki süreçte banka 90 gün içerisinde borcun ödenmesini talep eder. Doksan gün içerisinde ödeme gerçekleştirilmezse, haciz işlemi başlatılır.

e-Haciz Borcuna Taksitlendirme Yapılabilir mi?

e-Haciz borcuna, borcun %20'lik kısmı ödendiği taktirde taksitlendirme yapılabilmektedir. Borç taksitlere bölündükten sonra, ödemeyi yapacağınız kuruma ilk taksiti ödeyip maaş blokesini kaldırabilirsiniz.

e-Haciz Kaldırma İşlemi Nasıl Yapılır?

e-Haczin kaldırılmasının tek yolu, haciz tutarını ödemektir. Ödeme gerçekleştirildikten sonra, borcu yoktur yazılı alınır ve e-haciz kaldırılır.

e-Haciz Nereye Ödenir?

e-Haciz borcu Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) internet sitesi ya da mobil uygulaması üzerinden ödenebilmektedir. (Kaynak: kolaybi.com)

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.