Dicle EDAŞ'tan çiftçilere: Borçlar ödenmezse enerji alamayacaklar

Dicle EDAŞ'tan çiftçilere: Borçlar ödenmezse enerji alamayacaklar
Dicle Elektrik Dağıtım şirketi, Diyarbakır’da sıfır faizli 5 yıl vadeli tarımsal enerji borcu olan çiftçilere verilecek krediyle ilgili bilgilendirme...
Dicle Elektrik Dağıtım şirketi, Diyarbakır’da sıfır faizli 5 yıl vadeli tarımsal enerji borcu olan çiftçilere verilecek krediyle ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi. Çiftçilerin şirketlerine 14 milyonun üzerinde borcu olduğunu dile getiren Dicle EDAŞ Genel Müdürü Yaşar Arvas, “Çiftçilerimiz, borçlarını ödemezlerse enerji alamayacaklar, ekim yapamayacaklar” dedi

Foto: Arşiv

Gülbahar Altaş / Güneydoğu’nun en büyük özel şirketi olan 2013 yılından beri faaliyet yürüten Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (Dicle EDAŞ) , sıfır faizli 5 yıl vadeli tarımsal enerji borcu olan çiftçilere verilecek krediyle ilgili basın mensuplarıyla bir araya geldi. Basın toplantısına Dicle Elektrik Dağıtım AŞ'nin (Dicle EDAŞ) Genel Müdürü Yaşar Arvas, Dicle EDAŞ yöneticileri, yerel ve ulusal basının temsilcileri hazır bulundu. Toplantıda, çiftçilere hem önceki dönemlere ait borçlar hem cari elektrik faturalarıyla ilgili 5 yıl vadeli “sıfır” faizli kredi imkânından nasıl yararlanabilecekleri konusunda bilgi verildi.  Dicle Elektrik, borcun anaparasından yüzde 25 indirim yaparak alacağından vazgeçtiğinin aktarıldığı toplantıda, krediden nasıl yararlanılacağı bir sunumla izah edildi.

“Çiftçilerin yüzde 90’ının geçmişe yönelik borcu var”

Çiftçilerin şirketlerine 14 milyonun üzerinde borcu olduğunu dile getiren Genel Müdürü Yaşar Arvas, “Bölge halkının temel olarak enerji kalitesini Türkiye standartlarına hatta daha yukarısına taşımak için 8 yıldır uğraş veriyoruz. Bugün özellikle tarımsal sulamayla ilgili açıklamalarda bulunmak istiyoruz” diyerek:

“Bölgede yapılan tarımsal sulama ülke genelinde yapılan sulamada yarısından fazladır. Yaklaşık 13 milyarlık Türkiye tarımsal sulama enerji bedelinin 6 buçuk milyardan fazlası bölgemizdeki çiftçiler tarafından kullanılmaktadır. Bu oran birçok çiftçinin tükettiği hatta bazı dağıtım bölgelerimizin tükettiği enerjiden fazladır. Bizim de 25 binin üzerinde tarımsal sulama çiftçimiz var. Son 8 yılın ödemelerine baktığımızda bu 25 bin çiftçimizin sadece yüzde 10’u geçmiş borcu yoktur. Yüzde 90 çiftçimizin geçmişe yönelik borcu var ve borcu giderek artıyor. Güncel olarak 14 milyarı geçtiğini söyleyebiliriz.”

Borcu olan çiftçilere 5 yıl “sıfır” faizli kredi

Çiftçilerin bu durumunu çözmek için birçok kolaylıklar sağladıklarını belirten Arvas, “Devlet desteğinin yanı sıra bizde çiftçilerimize her türlü ödeme kolaylığı sağlayarak, 15 Eylül tarihine kadar geldik. Çiftçilerin bizden talebi borçlarının taksit yapılması, indirim yapılması sağlanırsa güncel borçlarının ödeneceği belirtildi. Kurum olarak bunu karşılamamız mümkün değildi.” 15 Eylül’de onaylanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Ziraat Bankası’nın çiftçi borçlarının 5 yıl içerisinde “sıfır” faizle kredilendirildiğini hatırlatan Arvas, şöyle dedi:  “Bizler de çiftçilerimizin geçmişe tüketimlerine yönelik vade farklarını siliyoruz. Daha sonra ana paralarından da yüzde 25 indirim yapacağız. Örneğin batıda; 100 bin borcu olan ve 25 bin de gecikme borcu olan bir çiftçi bölgemizin dışında çiftçilik yapıyorsa Ziraat Bankasından 125 bin için kredi alıyor. Bunu da 5 yıl eşit taksit halinde alıyor. Bizim bölgemizde bu çiftçimizin 25 liralık gecikmesini siliyoruz ana parası 100 bin lira. 100 bin lirasından da indirim yaptığımız için 75 bine iniyor. Yani çiftçimiz 125 bin yerine 75 bin lira Zira Bankasına kredi alıyor. Biz bunu sağlarken bu yıl sonuna kadar yapacağımızı belirttik ve sürekli de bilgilendirme yapıldı. Geldiğimiz noktada ise 23 bin çiftçimiz gelip kapama formu alıp kredi kullanabiliyor. Bize gelen çifti sayısı da toplam 2 bin 300 yani yüzde 10 çiftçi bize gelmiş durumdadır. Geride kalan çiftçimizde bu krediye sıcak bakmadığını görüyoruz.”

‘Borçlarını ödemezlerse enerji alamayacaklar’

Yaşar Arvis, “Borçlarla ilgilenip kredi ile ilgilenmeyen 7 bin çiftçimiz vardır. Bu yıl kredi uygulaması bitmiyor ama anaparaya uyguladığımız gecikme borcu 15 gün sonra bitiyor. Borcu olan çiftçiler ekim yapmak için enerji bulamayacak, çiftçilerimizin borcunu ödemeye niyetinin olmadığını anlıyoruz. Bunun önüne geçmeye çalışıyoruz. Tekrar hatırlatıyoruz borcu olan çiftçiler ekim yapamayacak” diyerek, süreç çok basit bu süre zarfından ilgili birimlerine başvurarak “bu indirimleri kapsayan borçlarını kapama formu verdiklerini ve bu formla istedikleri bir Ziraat Bankasına gitmelerinin yeterli olduğuna” işaret etti. Genel Müdür Yaşar Arvas ayrıca, “Çiftçilerimiz, borçlarını ödemezlerse enerji alamayacaklar, ekim yapamayacaklar” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.