‘Çiftçi öldü girecek mezarı yok!’
Havaların ısınması ve ihmalkârlıklar nedeniyle artan anız yangınları sonrasında bu yıl yaşanan tarımsal verimsizliğin etkisi daha fazla hissedilmeye başlandı. Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, kuraklık nedeniyle çiftçilerin yaşadığı sıkıntıların anız yangınlarıyla şiddetlendiğini vurgulayarak, “Bu yıl kuraklıktan kaynaklı çiftçi ve üreticiler zaten sıkıntı yaşıyor diye üretim yok. Köklerde yandığı zaman çiftçi ölmüş duruma geliyor. Çiftçiler öldüler ama girecek mezarları yok” dedi
Yağmur Ensari/YENİGÜN ÖZEL-Yüksek hava sıcaklığı kuraklığı beraberinde getirince bölgede tarım ürünlerinde verim azaldı. Tarım arazileri ürünsüz kalırken çiftçiye bir darbede anız yangınlarıyla vuruldu. Son günlerde artan anız yangınları ve tarımda yaşanan düşüşe dair Yenigün Haber’e konuşan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, yangınların ihmalkarlıklar nedeniyle arttığını söyledi. İskenderoğlu, “Anız yangınları en fazla vatandaşların ihmalkârlığı ve duyarsızlığından kaynaklanıyor. Ayrıca piknik alanlarında yakılan ateşler veya seyahat halindeyken araçlardan izmarit atılması yangınlara sebebiyet veriyor. DEDAŞ’ın araziler içinde geçen enerji nakil hatlarının eskimesi ve hava sıcaklığının birleşmesiyle yaşanan kopmalar da yangına sebebiyet veriyor” dedi.
‘Tarım arazisi ve meralar ciddi zarar görüyor’
Yangınlar nedeniyle tarım ve besiciliğin sekteye uğradığının altını çizen İskenderoğlu, “Yangınlar çok alevlendiği için müdahalede bulunulmasına rağmen tarlanın tamamı yanmadan yangın söndürülemiyor Yangınlar nedeniyle sadece anızlar değil ekili tarım arazileri ve hayvanların otlatıldığı meralarda ciddi zararlar görüyor. Çiftçilerin bir yıllık emekleri, geçim kaynakları olan alanlar yok oluyor” diye konuştu.
‘Üreticinin emeği tek kıvılcımla küle dönüyor’
Üreticilerin bir yıllık emeklerinin tek kıvılcımla küle döndüğünü belirten İskenderoğlu, “Yangınlarda buğday, mercimek, nohut, arpa ve daha fazla ürün yangınla beraber yok oluyor. Yangınlarla beraber çiftçi ve üretici de yanıyor. Çiftçinin, üreticinin emekleri tek bir kıvılcımla biranda küle dönüyor. Bu yıl kuraklıktan kaynaklı çiftçi ve üreticiler zaten sıkıntı yaşıyor diye üretim yok. Köklerde yandığı zaman çiftçi ölmüş duruma geliyor. Çiftçiler öldüler ama girecek mezarları yok. Aylardır bas bas çiftçilerin perişan olduğunu bağırıyoruz” ifadelerini kullandı.
‘Tarım gelirimiz sekteye uğrayacak’
Kuraklık ve anız yangınları nedeniyle ekonominin sekteye uğrayacağını dile getiren İskenderoğlu, “Şuanda bu yılı kurtarmaya çalışıyoruz diye önümüzdeki yıl ne olur diye düşünemiyoruz. Kuraklıktan kaynaklı çiftçi ve üreticilerin sıkıntılarını 4 maddelik talep halinde hazırlayarak hükümete çağrıda bulunmak için Mehdi Eker’e ilettik. Kuraklığın ilimizin ekonomisini sekteye uğratacağı aşikâr. İlimizde yaklaşık yüzde 68 oranında 5 milyar TL’nin üzerinde tarımdan gelirimiz var. Ama bu şekilde gelirin devam etmesi mümkün değil” diye belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.