‘Bölgedeki çiftçiler kuraklık endişesi yaşıyor’

‘Bölgedeki çiftçiler kuraklık endişesi yaşıyor’
Bölge genelinde beklenen yağmur gelmemesi çiftçileri düşündürmeye başladı. Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Cevat Delil,...
Bölge genelinde beklenen yağmur gelmemesi çiftçileri düşündürmeye başladı. Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Cevat Delil, Güneydoğu Anadolu'da 15 Mart’tan bu yana yağmur yağmadığını ve üretim yapan çiftçilerin ise kuraklık endişesi yaşadığına dikkat çekti.  Artan enerji maliyetleri nedeniyle elektrik desteğinin en az yüzde 50 oranında yapılması gerektiğinin de altını çizen Delil, Diyarbakır’daki sulama kanallarının ise biran önce bitirilmesi getktiğini vurguladı.

Süleyman Özdemir / Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Cevat Delil, bölge genelinde çiftçilerin beklediği yağışların olmaması nedeniyle yaşanan kuraklık endişesine ilişkin açıklama yaptı.

‘Çiftçiler tedirgin’

Güneydoğu Anadolu'da özellikle de Diyarbakır ilinde 15 Mart’tan bu yana yağmur yağmadığını vurgulayan Delil, “Küresel iklim değişikliği ve yağışların azalması nedeniyle oluşan kuraklık üretim yapan çiftçilerimizi tedirgin etmiştir. Kuraklığın ekili arazilerde bitki çıkışını ve gelişimini olumsuz etkilemesinden dolayı birçok çiftçimiz tarlasını sulamaya başlamıştır. Ancak tarımsal sulamada kullanılan enerji maliyetinin yüksek olması ürün fiyatlarına da yansıması kaçınılmaz olacaktır” dedi.

‘Enerji maliyetlerinin sübvanse edilmesi şart’

Delil, “Tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerjisi 2022 yılında ilgili tebliğ gereği yüzde 25 olarak yapılacaktır. Ancak 2022 yılında küresel ölçekte yaşanan ekonomik mali kriz nedeniyle enerji maliyetlerindeki artışlar nedeniyle tarımsal sulamada kullanılan enerji bedelinin yüzde 25 oranında desteklenmesi ile tarımsal üretimin sürdürülmesi olanaklı değildir. Bu nedenle tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve gıda arzının sağlanması açısından artan enerji maliyetlerinin sübvanse edilmesi şart olup bu amaçla elektrik desteğinin en az yüzde 50 oranında yapılması ve bir an önce ilimizde sulama kanallarının bitirilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.