Bakan Nebati'den asgari ücrete 'ara zam' açıklaması

Bakan Nebati'den asgari ücrete 'ara zam' açıklaması
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yüksek enflasyonu bitirdiklerini, yıl ortasında asgari ücrete bir zam olmayacağını söyledi. Hazine ve Maliye...

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yüksek enflasyonu bitirdiklerini, yıl ortasında asgari ücrete bir zam olmayacağını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Habertürk ve Bloomberg HT ortak canlı yayınında gündeme dair açıklamalar da bulundu.

Bakan Nebati, "Aralık ayından itibaren enflasyon düşecek diye her yerde söyleyerek, beklentilerin buna göre oluşturulması yönünde söylemlerde bulunduk. Geçen yıl bir kur atağı yaşadık. 20 Aralık'ta KKM'nin açıklanmasıyla fiyatlar normalleşti. O gün makro ekonomik göstergelerle alakası olmayan bir operasyon oldu. Döviz arttı. Fiyat artışının temel sebebi dövizdeki artıştır" dedi.

MEMUR VE EMEKLİLER ENFLASYONDAN ETKİLENMİYOR

Bakan Nebati, şunları söyledi:

"Memur ve emeklilerin maaşları yasa ile yılda 2 defa güncellenmek üzere garanti altına alınmıştır. Aslında Türkiye Cumhuriyeti'nde memur ve emeklilerin enflasyon karşısında ezilmeleri mümkün değil. Toplu sözleşmelerde de bu yıl 8 puanlık bir katkı var. Temmuzda 6 puanlık katkı var. Enflasyon bunun üzerine çıkarsa kamu otoritesi de bunu ödemek zorunda. Yaklaşık 10 puan gibi bir artışla yüzde 25'e çekildi zamlar. Bu 6 aylık artış. Temmuzda yeniden zam olacak. 6 puan zaten olacak.

ASGARİ ÜCRET 

Asgari ücrette yılda bir kere zam yapılıyor biliyorsunuz. Geçen yıl enflasyondan korumak için ara zam yapıldı. Yüzde 95'lik bir artış, enflasyonun 30 puan üzerinde. Şu anda asgari ücretliye yine bir zam yapıldı. Önümüzdeki yıl için geçinmesi için bir artış yapıldı. Enflasyonu biz çözdük. Yıl ortasında bir zam olmaması lazım. Bu tabii cumhurbaşkanımızın takdirinde olan bir şey. Geçen yıl yüksek enflasyon var diye zam yaptık. Biz yüksek enflasyonu bitirdik, artık olmayacak inşallah.

EYT'NİN  BÜTÇEYE ETKİSİ OLMAYACAK

Bu seçime giderken baskı altında kalabileceğimizi, ama asla seçim ekonomisi yürütmeyeceğimizi, bütçemizi disiplin altında tutacağımızı ifade ederek tedbirlerimizi aldık. Bunun sayesinde EYT ile ilgili 2023'te problem olabilecek bir durum yok. EYT'nin 2023 bütçesi üzerinde bir etkisi olmayacak."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.