Diyarbakır Barosu’ndan anadilde savunma hakkı için Kürtçe kurs

Diyarbakır Barosu’ndan anadilde savunma hakkı için Kürtçe kurs
Diyarbakır Barosu, mahkemelerde anadilde savunma hakkının korunması için MED-DER bünyesinde avukatlar için Kürtçe kurs başlattı.   YENİGÜN...
Diyarbakır Barosu, mahkemelerde anadilde savunma hakkının korunması için MED-DER bünyesinde avukatlar için Kürtçe kurs başlattı.

YENİGÜN HABER – Diyarbakır Barosu, mahkemelerde anadillerinde savunma yapmak isteyen müvekkillerinin yaşadıkları tercüme sorunlarını azaltmak için baro üyesi avukatlara yönelik Kürtçe kurs için Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği’ne (MED-DER) başvurdu. Talebin olumlu yanıtlanması üzerine dernek bünyesinde avukatlara özel bir sınıf açıldı ve bu kursa gösterilen ilgi yoğun oldu.

Konuya ilişkin konuştuğumuz MED-DER Eşbaşkanı Rıfat Ronî, dernek olarak temel amaçlarının Kürt dilini öğretmek ve yaygınlaştırmak olduğunu dile getirdi.

Avukatlara Özel Sını

“KCK” adı altında 2009 yılında başlatılan siyasi soykırım operasyonları kapsamında tutuklanan binlerce insanın, mahkemelerde Kürtçe savunma yapma taleplerinin reddedilmesi nedeniyle açlık grevine girdiğini hatırlatan Ronî, tutukluların ölüm sınırına geldiği 68’inci günde taleplerinin karşılanmak zorunda kalındığını ifade etti. Fakat mahkemelerde anadilde yapılan savunmalar konusunda kimi sıkıntılar yaşandığını belirten Ronî, “Avukatlar, müvekkillerinin yaşadıkları bu sıkıntıların giderilmesi, onlarla daha sağlıklı diyalog kurmak ve kendilerini daha iyi ifade edebilmek için Kürtçe öğrenmeye yöneldi” dedi.

[caption id="attachment_96643" align="alignnone" width="700"] MED-DER Eşbaşkanı Rıfat Ronî[/caption]

Tercümanlık ücreti

Anadilde savunma hakkının kazanılmış olmasına rağmen mahkemelerin sanıklardan tercüman parası istemesine dair ise Ronî, “Kürtçeye yönelik hazımsızlığın göstergesi. Böyle bir uygulama hiçbir demokratik ülkede yoktur. Bu kabul edilemez, tamamen siyasi bir karardır” ifadelerini kullandı.

STÖ’ler hassasiyet göstermeli

MA’ya açıklamalarda bulunan Ronî, Diyarbakır Barosu gibi benzeri kurum ve sivil toplum örgütlerinin halkın içinde olan, halkın sorunlarını dinleyen kurumlar olarak halkın dertlerini daha iyi anlamak için hassasiyet gösterip, Kürtçeyi öğrenmeleri gerektiğini de söyledi. Dernek olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında da bilgi veren Ronî, yakın zamanda Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) bu konuda başlattığı kampanya kapsamında İzmir ve İstanbul’da açtıkları kurslara aralarında milletvekillerinin de olduğu 400 kişinin katıldığı ve eğitimler sonucunda katılımcılara sertifikaların verildiğini dile getirdi.

Ronî, önümüzdeki günlerde Diyarbakır ve ilçelerinde de benzer kurslar açmayı planladıklarını paylaştı.

Kürtçe öğrenme konusunda yoğun bir ilgi olduğunu ifade eden Ronî,  “Şuan dernek binamızda yüz yüze olarak 10 sınıfta Kürtçe dil eğitimi veriyoruz. Yine 10’u Kirmançkî,  40’ı Kurmancî olmak üzere toplam 50 sınıfta birinci, ikinci ve üçüncü aşama online Kürtçe eğitimler veriyoruz. Yani online olarak bine yakın kişiye eğitim veriyoruz” diye belirtti.

Dil, bir ulusun temelidir

“Dil, bir ulusun temelidir” diyen Roni,  son olarak şunları söyledi: “On milyonlarca insanın konuştuğu Kürtçenin artık bir statüye kavuşması gerekir. Ana sınıftan başlayıp üniversiteye kadar eğitim dili olmalıdır. Kürtçenin eğitim dili olması için de 7’den 70’e herkes diline sahip çıkmalı, Kürt siyasetçiler etkin bir politika yürütmelidir.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.