Aziz Gülmüş’ün ‘Devrime 5 Vardı’ kitabı çıktı; Bir dönemin özeleştirisi

Aziz Gülmüş’ün  ‘Devrime 5 Vardı’ kitabı çıktı; Bir dönemin özeleştirisi
80’li yıllar ve sonrasında devrim adıyla yaptıklarını mizahi bir dille eleştiren yazar Aziz Gülmüş, “Devrime 5 Vardı" kitabını yarınlara odaklanmış umutlara giden yollarda yapılan yanlışların bir özeleştirisi olarak nitelerken, “Kürd olamamışken Dünya kimliğini taşımaya kalktık” sözleriyle anlatıyor.

Ahmet BARAN/YENİGÜN HABER – Eğitimci-yazar Aziz Gülmüş’ün ‘Devrime 5 Vardı’ adlı kitabı çıktı.

Kitabı, bir dönemin anatomisi ve özeleştirisi olarak niteleyen Gülmüş, kendi halk gerçekliğinden uzak politik yaklaşımların ve pratiklerin mizahi bir dille eleştirisi olarak yorumluyor.

YARINLARA YANLIŞ YOL VE YÖNTEMLERLE YÜRÜDÜK

80'li yıllarda devrime, dolayısı ile güzel günlere odaklanmış, aydınlık yarınlara umut ile bağlamış bir nesil olduklarını ifade eden eğitimci ve yazar Aziz Gülmüş, “Yarınlar bizim, yarınlarda seni sevmek var” dedik. Lakin yarınlar ne sevgiyi ne de umudu getirmedi. Çünkü yarınlara yanlış yol ve yöntemlerle yürüyorduk. Aslında yarınlar derken umudu ve özlemi ertelediğimizi, güzel günler ütopyası ile belki de o yarınlarla sadece düşlerimizi süsledik.” sözleriyle dönem eleştirisi yapıyor.

KÜRD OLMADAN DÜNYA KİMLİĞİNİ TAŞIMAYA KALKTIK

"Devrime 5 Vardı" kitabını yarınlara odaklanmış umutlara giden yollarda yapılan yanlışların bir özeleştirisi olarak niteleyen Gülmüş, “Kürd olamamışken Dünya kimliğini taşımaya kalktık. Kendi öz değerlerimizi tanımadan, Mark'sı, Engelsi, Lenin'i, Mao'yu referans aldık. Meleyê Ciziri, Ahmedê Xani, Mir Celadet Bedirxan'ı, Feqiye Teyran'ı okumadan Dünya Klasiklerine sarıldık. Kendi Tarihimizi okumadan, Angola Mozambik, Gine Devrim Tarihlerini papağan misali ezberleyerek Devrime hazırlanıp halkımızı "Kurtarmaya" çalıştık. İşte bütün bu ironik tavırlarımızı mizah ile karışık ortaya koymaya çalışarak, bir döneme ayna tutmaya çalıştım.

GELECEK BEKLENTİSİ YORGUNLARIYIZ.

Oysa Tolstoy, “Özgürlüğü şimdinin içinde arayın şimdinin içinde yoksa gelecekte de Olmayacaktır diyordu.

Boris Pasternak, Rusya’da Ekim devrimi için “Yeryüzünün ilk aşkıyız” demişti. Ölümüne yakın ise, “Geleceği beklemekten yoruldum artık.” cümlesi kurmuştu.

Şair Yevtuşenko ise bir şiirinde, “Uzaktaki sonuçlara gönül vermiş insanlarız” diyordu.

Güneşe odaklanmış umutlarımız sabah olunca devrimi beklerken, akşam karanlığında öteki güne erteleniyordu. Velhasıl ne bizler değiştik, ne de güneşe endekslediğimiz devrim. Özlediğimiz Devrim Türkülerde ve sloganlarda saklı kaldı öylece.” ” ifadelerini kullandı.

AZİZ GÜLMÜŞ KİMDİR?

1 Ocak 1960, Diyarbakır doğumlu Mizah yazarı, eğitimci Aziz Gülmüş, ilk, orta ve lise eğitimini Diyarbakır’da tamamladı.

12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından tutuklanıp 27 ay Diyarbakır Cezaevi’nde ağır işkencelerden geçirildi.

Tahliye olduktan sonra, yarım kalan üniversite eğitimimi Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesinde tamamladı. Öğretmenlik Pedagojik Formasyon eğitimimi yüksek lisans düzeyinde Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümünde tamamladı. Gülmüş’ün ilk mizahi öykü denemesi ‘Demokrat Eşek’ 1998 yılında aylık “Kaldıraç” Dergis’inde yayımlandı.

Ardından, çeşitli mizah dergilerinde ‘İkramiye Var’, ‘Darbeci İbo’, ‘Zıbıl’ başlıklı mizahi öyküleri, çeşitli internet sitelerinde yayımlandı.

Yazılarının yayımlandığı Nasname Internet Sitesi, bu sitede yayımlanan makalelerini 2008 yılında ‘Küçedeki Sesler’ adıyla kitap olarak yayımladı.

2010-11 yıllarında popüler kültür dergisi ‘Esmer’de mizah öyküleri yayımlamayı sürdürdü. 12 Eylül Diyarbakır Cezaevi anılarından oluşan ve trajikomik olark nitelediği ‘Cehennem Kahkahaları’ adlı yazıları Güneydoğu Olay Gazetesinde yayımlanmasının ardından 2011’de aynı isimle kitaplaştırıldı.

İstanbul’da oturan, evli ve altı çocuk babası olan Gülmüş, çeşitli eğitim kuruluşlarında eğitimci olarak çalıştı, halen işini sürdürüyor. Birgül hanımla evli olup; Deniz, Derya, Yılmaz Ulaş, Yusuf, Mizgin, Dicle adlarında altı çocuk babasıdır.

ESERLERİ (Mizah):

Küçedeki Sesler (2008), 12 Eylül Diyarbakır Cezaevi Anıları / Cehennem Kahkahaları (2011, 2. Baskı 2018), Yaşanmış Qırıx Hikâyeleri Allahwekil Diyarbekir (2014), Madrabaz Şeyh (2017).

Kaynak:AHMET BARAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.