Protein içeceği hayatına mal oldu

Protein içeceği hayatına mal oldu
16 yaşındaki erkek çocuk, 'nadir hastalığı tetikleyen' protein içeceği içtikten sonra hayatını kaybetti

Batı Londra'dan Rohan Godhania, babasının ona kas yapmasına yardımcı olması için bir süpermarkette protein içeceği satın almasından günler sonra "geri dönüşü olmayan" beyin hasarı yaşadı.

Soruşturmada, çocuğun nadir görülen bir genetik durumu tetiklediğine inanılan bir protein içeceği içtikten sonra öldüğünü tespit edildi.

16 yaşındaki Rohan Godhania, babasının ona kas yapmasına yardımcı olması için bir süpermarkette içki ısmarlamasından günler sonra ‘geri dönüşü olmayan’ beyin hasarı yaşadı.

Protein içecekleri zararlı mı?

Farklı zamanlarda yapılan klinik araştırmalar, protein tozu zararları ile ilgili dikkat çekici birçok detayı gözler önüne serer. Örneğin süt alerjisi olan ve laktozu sindirmekte güçlük çeken kişiler, süt bazlı protein tozu kullanmaları durumunda gastrointestinal rahatsızlıklar yaşayabilir. Benzer durum, bitkisel içeriğe sahip ürünler için de geçerlidir. Kişisel sağlık durumu göz önünde bulundurulmadan yapılacak ürün seçimleri, çölyak vb. hastalıklara bağlı krizleri tetikleyebilir. Alerjik reaksiyonları tetiklemelerine ek olarak protein tozlarındaki şeker ve kalori oranlarının yüksekliği de göz ardı edilmemelidir.

Bazı ürünler çok az şeker içerirken kimilerindeki oran kepçe başına 23 grama kadar çıkar. Amerikan Kalp Derneği’nin kadınlar (24 gram) ve erkekler (36 gram) için önerdiği ilave şeker sınırı düşünüldüğünde, bu miktarın oldukça yüksek seviyelerde olduğu kolaylıkla anlaşılabilir. Eğer bu sınıra dikkat edilmeden şeker oranı yüksek protein tozlarının kullanımına devam edilirse, ani kilo artışı ve kan şekerinde dengesizlik gibi risklerin yaşanma ihtimali artabilir.

2020 yılının ilk aylarında kâr amacı gütmeyen uluslararası bir organizasyonun yayımladığı rapor, protein tozlarının sebep olabileceği farklı bir zarara işaret eder. Çalışma kapsamında araştırmacılar tarafından incelenen 134 ürünün bir kısmında, ağır metallere ve böcek ilacı kalıntılarına rastlanmıştır. Hatta bir üründe, toksik madde oranının izin verilen BPA limitinin 25 katı olduğu saptanmıştır. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.