Sarım Havzası’nda HES yapımına olumlu ÇED raporu verilmesi kararına tepki; Kabul etmiyoruz
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Sarım Havzası üzerinde yapılması planlanan Birsu Hidroelektrik Santralı için ÇED Raporuna olumlu kararı verildi. Karara tepki gösteren Sarım Havzası Derneğin Başkanı Emin Turhallı, bunun tam bir yıkım olacağına vurgu yaptı. Raporda belirtilen “halkın görüşleri dikkate alınarak” karar verildiği açıklamasının kamuoyunu aldatmaya yönelik olduğunu belirten Turhallı, “Bakanlığın yaptığı toplantıda bölge halkı itirazlarını yaptı ve bununla birlikte 540 kişinin dilekçeleri Bakanlığa gönderildi” dedi
YENİGÜN ÖZEL – Sarım Çayı Havzasında Hidro Elektrik Santrali yapılması ile ilgili Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’na olumlu kararı verildi.
Lice ve Genç sınırları içinde bulunan Sarım Çayı Havzasında yapılması planlanan Birsu Hidroelektrik Santralı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişiklik Bakanlığı’nca istenen ÇED Raporuna olumlu kararı verildi.
Konu ile ilgili Bakanlıkça yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Diyarbakır ili Lice ilçesi ile Bingöl ili Genç ilçesi sınırlarında Sırma Çayı üzerinde Silvan Elektrik Üretim Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan Birsu Hidroelektrik Santralı ile ilgili olarak Bakanlığımız Çevre Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne sunulan ÇED Raporu, İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir.
Birsu Hidroelektrik Santralı Projesi hakkında ÇED Yönetmeliği’nin 14. Maddesi gereğince komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak Bakanlığımızca ‘Çevre Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararı verilmiştir. Halkımıza duyurulur.”
[caption id="attachment_80646" align="alignnone" width="439"] Sarım Havzası Derneği Başkanı Emin Turhallı[/caption]
‘DOĞANIN MİZANIYLA OYNAMAYIN’
Sarım Havzası Derneğin Başkanı Emin Turhallı, bunun tam bir yıkım olacağına vurgu yaparak, “doğanın mizanıyla oynamayın” çağrısı yaptı. Havzada yüzlerce köy olduğunu belirten Tuhrallı, “Kimi tarlasından, kimi arıdan, kimi balıktan, kimi meyveden, kimi de yabani ottan kazanıyor. 1993 yılında insanlar buradan şehre göç ettikleri zaman kanserden öldü. HES yapılması durumunda, insanlar göç ederse toplu intihara gitmiş olur.” dedi.
‘BAKANLIK KAMUOYUNU YANILTIYOR’
Bizim bu konuda gerekli hukuki girişimlerimiz sürecek. Olumlu yönde verilen rapor hakkında itirazlarımızı gerekli yerlere en kısa zamanda yapacağız. Kamuoyun da bu konuda gerekli hassasiyeti göstermesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Raporda belirtilen “halkın görüşleri dikkate alınarak” karar verildiği yönündeki açıklamanın gerçek dışı olduğunu vurgulayan Turhallı, “Bölge halkı HES yapılmasına yüzde yüz karşı. Bu beyan kamuoyunu yanıltmaya yöneliktir. 16 Aralık 2020’de Genç İlçesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişiklik Müdürlüğünce yapılan toplantıda halk görüşlerini olumsuz yönde beyan etti. Bununla birlikte 540 kişinin dilekçeleri Bakanlığa gönderildi. Tüm bunlara rağmen bu ifadenin kullanılması kamuoyunu yanıltmaya yöneliktir. Biz Havza sakinleri olarak bunu kabul etmiyoruz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.