Özel Haber: Pandemide diş sağlığı hizmeti ücretli oldu!
Koronavirüs pandemisinin başlamasıyla sağlık alanında aksaklıklar yaşandı. Diş hekimlerinin filyasyon ekiplerinde görevlendirilmesi nedeniyle, kamuda ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin sekteye uğramasıyla vatandaşlar özel kliniklere yöneldi. Diyarbakır Diş Hekimleri Odası Genel Sekreteri Dt. Aslan Yiğit, “Diş hastanelerinin fiziki koşullarının Covid-19 rehberine uygun olmaması ve hekim sayısının azalması nedeniyle, vatandaşların ağız ve diş sağlığı hizmeti almasında aksaklıklar oluştu. Diş hastanelerinde hekimler olmayınca vatandaşlar mecburen özel kliniklere yöneldi” dedi
Yağmur Ensari/YENİGÜN ÖZEL- Covid-19 pandemisiyle beraber ağız ve diş sağlığı merkez ve hastanelerinde acil işlemler dışında uzun süreli tedavi gerektiren poliklinik hizmetleri sekteye uğradı. Diyarbakır’da 120 diş hekiminin filyasyon ekiplerinde görevlendirilmesi nedeniyle vatandaşlar, ağız ve diş sağlığı hizmetine ulaşamadı. Kamu hastanelerinde tedavi göremeyen vatandaşlar ise özel klinik ve özel hastanelere yönelmek zorunda kaldı. Özel kliniklere gitmek zorunda kalan hastalar yüksek muayene ve tedavi ücretleri ile karşılaşırken, Diyarbakır’da çok sayıda özel diş kliniği açıldı. Ağız ve diş sağlığı hizmetinde yaşanan aksamaları değerlendiren Diyarbakır Diş Hekimleri Odası Genel Sekreteri Dt. Aslan Yiğit, Diş hekimlerinin filyasyon ekiplerinde görevlendirilmesi nedeniyle hastaların ekonomik anlamda ciddi sıkıntılar yaşadığını belirterek, hekimlerin görevlerine geri getirilmesi gerektiğini söyledi.
[caption id="attachment_74505" align="alignleft" width="700"] Diş Hekimleri Odası Genel Sekreteri Dt. Aslan Yiğit[/caption]
‘Hekim ve hastalar mağduriyet yaşadı’
Yiğit, hastaların ve diş hekimlerinin ciddi sorunlar yaşadığını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Pandemi başladıktan yaklaşık iki hafta sonra diş hekimleri filyasyonda görev alıp sahaya indiler ve hala çalışmaya devam ediyorlar. Bu süre zarfında birçok sıkıntı ile karşılaştılar. Gerek koruyucu ekipman sıkıntısı, gerek izin kullanamamaları ve yoğun çalışma temposu hekimlerde tükenmişlik sendromu yarattı. Söylendiğinin aksine ek ödemeyi sadece birkaç ay aldılar ve zamanında alamadılar maalesef. Pandemi ile birlikte Diş Hekimlerinin filyasyon ekiplerinde görev alması nedeniyle ağız ve diş sağlığı merkezlerinde de hizmet bazı işlemler dışında durma noktasına geldi. Pandeminin ilk zamanlarında 120 DİŞ hekimi filyasyon ekiplerinde görevliyken şuanda 80 civarı diş hekimi filyasyonda göreve devam ediyor. Diş hastanelerinin fiziki koşullarının covid rehberine uygun olmaması ve hekim sayısının azalması nedeniyle vatandaşların ağız ve diş sağlığı hizmeti almasında maalesef aksaklıklar oluştu. Diş çekimi ve muayene gibi işlemler yapılırken kanal tedavisi, dolgu gibi uzun süreli tedaviler yapılamadı.”
‘Özel klinik sayısı arttı’
Kamu hastanelerinde tedaviye ulaşamayan vatandaşların özel kliniklere yönelmesi ile birlikte klinik sayılarının arttığını belirten Yiğit, “Diş hastanelerinde hekimler olmayınca vatandaşlar mecburen özel kliniklere yöneldi. Pandemi ile birlikte özel klinik sayıları artış göstermeye başladı. Pandemi sürecinin sonlanması ile birlikte ne yazık ki açılan klinikler de birer birer kapanmaya başlayacak. Bizler hem hekimlerimizin hem de hastaların mağdur edilmemesi için uygun şartların sağlanması koşuluyla kamu hastanelerinde hizmet verilmesini bekliyoruz” diye konuştu.
‘Hekimler hastanelerine geri dönmeli’
Filyasyon ekiplerinde görevlendirilen hekimlerin biran evvel hastanelere geri dönmeleri gerektiğini vurgulayan Yiğit, şöyle konuştu: “Bugün itibariyle az sayıda filyasyondan çekilen diş hekimleri ile hasta mağduriyetlerini karşılayamayacak kadar tedaviler yapılmaya başlanmıştır. Hastanelerin biran önce covit rehberine göre hazırlanması, MHRS randevu sisteminin pandemiye uygun haline getirilmesi, gerekli fiziki şartların sağlanması ve filyasyonda görevli diş hekimlerinin diş hastanelerine geri dönmesi gereklidir.”
‘Vatandaş maddi zorluk yaşıyor’
Sağlıkta yaşanan aksamalar nedeniyle hastaların zorlu süreçten geçtiğini vurgulayan Sağlık-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Nurhak Ensarioğlu ise vatandaşlar, pandeminin başında maske, dezenfektan gibi lojistik sıkıntılar yaşadı. Bunun yanı sıra ekonomik sıkıntılar ve psikolojik sıkıntılar yaşadılar. En kötüsü ise sağlık alanında büyük sorunlar yaşandı. Sağlık hizmeti erişiminde özellikle acil olmayan olgularda zorluklarla karşılaşıldı. Diş tedavisi için ayrıca değinirsek: kamu kurumları acil dışında hizmet vermedikleri için vatandaş özel diş kliniklerinde yeni veya yarım kalan tedavilerini yaptırmak durumunda kaldı. Vatandaşa yüksek maddi külfet yarattı” diye kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.