Mehmet Gümüş’ün bal mesaisi; Hem üretip, hem de satıyor

Mehmet Gümüş’ün bal mesaisi; Hem üretip, hem de satıyor
Lice’nin yüksek rakımlı yaylalarında, bin bir zahmetle üretilen doğal ballar, üreticisi Mehmet Gümüş eliyle doğrudan vatandaşa ulaşıyor. Bal üreticisi Mehmet Gümüş aracının bagajında sergilediği süzme çiçek balları ve karakovan petekleri, bölgenin endemik bitki çeşitliliğini sofralara taşıyor.

YENİGÜN HABER – Diyarbakır ve çevresinde "Arıların Annesi" olarak bilinen eşi Güneş Gümüş ile birlikte 20 yıldır arıcılık yapan Mehmet Gümüş, kışın sessizliğini baharın ve yazın bereketiyle harmanlıyor. Lice ve Bingöl arasındaki bitki çeşitliliğine sahip yaylalarda, 300’ü aşkın kovanla üretilen ballar, hiçbir aracı olmadan, kendi aracıyla şehir merkezine taşıyor.

bal-mehmet-karisim.jpg

Yayladan üreticiye direkt satış

Yıllar önce bakkallığı bırakıp kendini doğaya ve arılarına adayan Mehmet Gümüş, bugün Kayapınar’ın en işlek noktalarından biri olan Dünya Kavşağı civarında kurduğu tezgahıyla tanınıyor. Market raflarındaki endüstriyel ürünlerden kaçan Diyarbakırlılar, Gümüş’ün aracının önünde kuyruk oluşturuyor.

Kalitenin sırrı; ilgi ve sevgi

Üretim sürecinde eşi ile omuz omuza veren Gümüş, balların kalitesindeki sırrın "ilgi ve sevgi" olduğunu belirtiyor. Bu yılın hasat fiyatları ise kaliteyi ulaşılabilir kılma hedefiyle belirlenmiş durumda:

bal-mehmet2.jpg

"Arılar çocuklarımız gibi"

Arıcılığın sadece bir iş değil, bir yaşam biçimi olduğunu vurgulayan Gümüş, yaklaşık 23 yıl önce bakkallığı bırakıp bal üretimine başladığını belirterek, “Bu işte en büyük desteğim eşim. Arılarımız çocuk gibi, torunlarımız gibi. Lice ve Bingöl arasındaki yaylaların tertemiz havasını, binbir çeşit çiçeğin aromasını bu kavanozlara sığdırıp getiriyoruz. Direk üreticiden tüketiciye satıyoruz. Hem daha ucuza geliyor. Sabit müşterilerim var. Burada araçta satıyorum. Yerimi biliyorlar, bulamadıklarında arayıp istiyorlar. Biz balımıza, müşterimiz de bize güveniyor." İfadelerini kullandı.

"Dürüstlük en büyük sermayemiz"

Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesindeki Dünya Kavşağı, sadece bir yol ayrımı değil; aynı zamanda Lice’nin şifalı yaylalarından gelen bir güven kapısı. 10 yıldır aynı noktada aracının bagajını bir şifa tezgahına dönüştüren Mehmet Gümüş, "Önemli olan insanın yaptığı dürüstlük ve gerçekliktir" diyerek ticaretin ötesinde bir gönül bağı kuruyor.

Lice kırsalındaki yaylalardan gelen doğal ürünlerini Diyarbakırlılarla buluşturan Mehmet Gümüş, ürünlerinin arkasında duran tavrıyla adeta bir "bal profesörü" olarak tanınıyor.

"Şeker yok, sadece doğa var"

Mehmet Gümüş, ürünlerinin tamamen saf ve şekersiz olduğunu vurgulayarak, "Bu kendi bölgemin, Lice kırsal yayla balıdır. Saf, şekersiz, orijinal ve organiktir," ifadelerini kullanıyor.

Kanser hastalarına özel karışım: Bağışıklık kalkanı

Gümüş, sadece bal satmakla kalmıyor; arı ürünlerini şifalı bitkilerle harmanlayarak özel karışımlar da hazırlıyor. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenler ve kanser hastaları için hazırladığı karışım büyük ilgi görüyor. Bu özel ürünün içeriğini ise şöyle açıklıyor:

Organik Bal temelli özel karışım; Propolis ve Polen. Zerdeçal ve Zencefil.

Mehmet Gümüş, bu karışımın bağışıklık sistemini ciddi oranda desteklediğini ve pek çok kişinin bu şifa için kendisini Dünya Kavşağı'nda ziyaret ettiğini belirtiyor.

bal-mehmet.jpg

"Pandemide kapımıza kadar getirdi"

Mehmet Gümüş’ün en büyük referansı ise sadık müşterileri. Yaklaşık 8 yıldır Gümüş'ten alışveriş yapan bir Vedat Peker adlı öğretmen, pandemi dönemindeki fedakarlığını şu sözlerle anlatıyor:

"Covid döneminde dışarı çıkamıyorduk, temiz bal bulmak zordu. Mehmet Abi'yi aradım, sağ olsun balı kapıma kadar getirdi. Kendisi hem dürüst bir esnaf hem de yeri sabit olduğu için bir sorun olduğunda rahatlıkla ulaşabiliyoruz."

Yaz aylarını arılarının başında, Lice ve Bingöl yaylalarında geçiren Gümüş, kış sezonu boyunca ise Dünya Kavşağı'ndaki yerinde hizmet vermeye devam ediyor. Üretimden satışa her aşamada bizzat bulunan Gümüş için arıcılık, sadece bir geçim kaynağı değil; Lice’nin doğasını şehre taşıyan bir dürüstlük köprüsü.

Sahte bal tartışmalarının arttığı bu günlerde, üreticiyi doğrudan karşısında gören vatandaşlar, hem tadım yaparak hem de balların hikayesini dinleyerek güvenle alışveriş yapmanın keyfini çıkarıyor. Eğer yolunuz Dünya Kavşağı’na düşerse, Lice’nin o meşhur karakovan balının kokusunu takip etmeniz yeterli. Gümüş Karakovan Balının Kilosunu 1.500 TL’ye, Süzme Çiçek Balını ise 800 TL’ye satıyor.

Kaynak:METİN BEKİROĞLU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.