‘Kente gelen Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi müzesini gezmeli’
Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nin kapatılarak müzeye çevrilmesini değerlendiren cezaevinin mağdurlarından SOHRAM Genel Başkanı Mim Yavuz Binbay, insanlığa karşı işlenmiş suçların hafızası olan cezaevinin müzeye çevrilmesinin önemli olduğunu söyledi. Kararı selamladığını vurgulayan Binbay, Diyarbakır’a gelecek olan herkesi Diyarbakır 5. Nolu Cezaevi insanlık müzesini gezmeye davet etti
Nurullah Ergün / Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır ziyaretindeki E Tipi Cezaevi'nin müze olacak sözleri üzerine Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kapıya kilit vurup Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a anahtarı teslim etti. Müze çalışmaları için cezaevi içerisinde hummalı bir çalışma başlatılırken, cezaevinin tabelası ise kaldırıldı. Diyarbakır 5. Nolu Askeri Cezaevinin Müze yapılması kararını Yenigün Haber'e değerlendiren Sosyal Yardımlaşma Rehabilitasyon ve Adaptasyon Merkezi (SOHRAM) Genel Başkanı Mim Yavuz Binbay, verilen kararı selamladıklarını söyledi.
‘Kararı önemli buluyorum’
Binbay, “Yıllardır tartışılan ve her 10 yılda tekrarlanan vesayet rejimlerinin toplumsal hafızamızdaki insanlık suçlarının önemli bir belgesi niteliğindeki Diyarbakır 5. Nolu Askeri cezaevinin müze kararını o dönemde insanlığa karşı işlenmiş suçların hafızası olan 5. Nolu cezaevinin bir mağduru olarak önemli buluyorum ve selamlıyorum. Bu karar önemlidir çünkü Toplumsal hafızamızda işlenen bu tür insanlık suçlarının gelecek kuşakların toplumsal hafızasında canlı tutacak ve bir daha yaşanmaması konusunda önemli bir rol oynayacaktır” dedi.
‘Mağdurlarının ve yakınlarının acılarını bir nebze olsun hafifletmiştir’
“Bu karar ülkemizde bu tür insanlık suçlarının bir daha işlenmeyeceği hususunda toplumsal hafızamızı canlı tutarak konan bir noktadır” diyen Binbay şunları söyledi;
“Önemlidir çünkü insanlığa karşı işlenmiş bu suçların kimlerin, nasıl ve ne amaçla işlendiğini ziyaret edecek olan günümüz ziyaretçilerine ve gelecek kuşaklara aktararak bu zihniyet sahiplerini ve heveslilerini mahkûm ederek önemli bir önleme işlevi görecektir. Diyarbakır 5. Nolu Askeri cezaevi toplumsal hafıza müzesi mağdurlara bir saygının, bir iadeyi itibar kararı olarak değerlendirildiğinde, bir insanlığa karşı işlenmiş suçlar kapsamında olan darbe mağdurlarının ve yakınlarının acılarını bir nebze olsun hafifletmiştir.
‘Diyarbakır’a gelenleri bu müzeyi gezmeye davet ediyorum’
Bu müze bir devletin bazı vesayet çevrelerinin çıkarları doğrultusunda vatandaşlarına karşı cürüm işlememesi gerektiğinin sembolü olması anlamında önemli bir adımdır. Diyarbakır 5. Nolu Askeri cezaevi "Dünyanın en kötü şöhretli 10 cezaevi" arasında yer alıyor. Bu cürümleri kimlerin ve hangi zihniyetin işlediğini hafızamızda canlı tutabilmek ve bir daha islenmesine izin vermemek için; Özellikle tüm gençleri, Diyarbakırlıları ve Diyarbakır’ı ziyaret edecek herkesi Diyarbakır 5. Nolu Cezaevi insanlık müzesini, o dönemde tertemiz idealleri uğruna yaşamlarını, gençliklerini geleceklerini feda eden gençlerimizin anısına ziyaret etmeye davet ediyorum.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.