Diyarbakır 5 Nolu ‘En kötü şöhretli 10 cezaevi’ arasında yer aldı
Neval AKYÜZ/YENİGÜN HABER - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Diyarbakır Cezaevi müze oluyor" açıklamasının ardından cezaevinde bulunan 270 tutuklu ve 170 personel kentteki diğer cezaevine nakledilip, cezaevi ise kapatılarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi. Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, 5 Nolu cezaevinin durumuyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması üzerine soru önergesi sundu. Soru önergesinin giriş yazısında Eren, cezaevinin tarihiyle ilgili, “Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi ya da bilinen adıyla Diyarbakır Askerî Cezaevi’nin yapımına 1972 yılında başlanmış, 4 Temmuz 1980 tarihinde de açılışı gerçekleştirilmiştir. Türkiye tarihinin en kanlı darbesi olan 12 Eylül Darbesi’nden sonra askeri yönetime devredilerek Sıkıyönetim Askeri Cezaevine dönüştürülen Diyarbakır Cezaevi, mahpuslara yönelik işkencelerden dolayı The Times gazetesine göre “dünyanın en kötü şöhretli 10 cezaevi” arasında yer almaktadır” ifadeleriyle hatırlatmada bulundu.
Çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve aradan uzun yıllar geçse de Diyarbakır Cezaevi’nde yaşatılan işkenceler, hafızalardan ve belleklerden silinmediğini aktaran Eren, “Sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler, dernekler, inisiyatifler yıllardır Diyarbakır Cezaevi’nin yaşanmışlıkları sergileyen, mağdurlarını onurlandıran ve aynı zamanda toplumu eğiten, toplumsal hafızayı yapıcı yönden değiştirilmesine katkı sunacak barış ve kardeşlik sembolü bir İnsan Hakları Müzesi’ne dönüştürülmesini talep etmektedirler. Ancak bu talebe olumlu bir yanıt şu ana kadar verilmemiştir. Kamuoyuna yansıyan haberlere göre İnsan Hakları Müzesi’ne dönüştürülme taleplerine rağmen cezaevinin “Anı ve etnografya Müzesi” olacağı iddia edilmektedir” diye belirtti.
Eren’in Bakan Ersoy’a yönettiği sorular şöyle:
-Diyarbakır 5 Nolu cezaevinin son durumu nedir? “Anı ve Etnografya” müzesine dönüştürüleceği iddiaları doğru mudur?
-Bir halkın tarihi ve bir döneminin hafızası olan Diyarbakır Cezaevinin, sivil toplum kuruluşları, dernekler, aydınlar, sanatçılar ve siyasi partilerce İnsan Hakları Müzesi’ne dönüştürülmesi talebi neden dikkate alınmamaktadır?
-İşkence yöntemleri nedeniyle dünyanın en kötü şöhretli cezaevini “Anı ve Etnografya” müzesine dönüştürmek istenmesinin amacı nedir?
-“Anı ve Etnografya” adıyla müzede işkencecilerin anıları ve kullandıkları işkence aletleri mi sergilenecek? Yoksa işkence gören mahpusların yaşadıkları mı anlatılacak?
-Diyarbakır Cezaevini, Anı ve Etnografya Müzesine dönüştürmek “yaşananları unutturmak” anlamına mı gelmektedir?
-Diyarbakır Cezaevinde işkence nedeniyle yaşamını yitiren mahpus sayısı kaçtır?
-Diyarbakır Cezaevinde işkenceye karışmış sorumlular hakkında kaç dava açılmıştır? Mahkumiyetle sonuçlanan dava var mıdır?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.