İçişleri Bakanlığı: Şeyh Said davasında husumetli taraf değiliz
İçişleri Bakanlığı, Şeyh Said ve 46 arkadaşının mezarının açılması için açılan davada, “husumetli” taraf olmadıklarını ve davanın “hukuki dayanaktan yoksun” olduğunu ileri sürerek talebin reddini istedi
Diyarbakır Barosu, Şeyh Said Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği ile Şeyh Said'in torunu ve vasisi Kasım Fırat, 1925’te Diyarbakır'da idam edilen Şeyh Said ve 46 kişinin mezar yerlerinin açıklanması istemiyle 15 Şubat’ta İçişleri Bakanlığı'na başvuruda bulunmuştu. MA’da yer alan habere göre başvurucular, bakanlığın yanıt vermemesi üzerine bu kez 15 Nisan’da Ankara 5’inci İdare Mahkemesi’ne başvurmuştu.
Bakanlık: Husumetli taraf değiliz
Başvuruyu kabul eden mahkeme, bakanlıktan tüm bilgi ve belgelerin 30 gün içinde gönderilmesini istedi. Bakanlık, mahkemeye olaya dair belge ve bilgi göndermek yerine sadece savunma sundu. Bakanlık, “husumetli” taraf olmadığını ve “hukuki dayanaktan yoksun” olduğunu ileri sürerek talebin reddini istedi. Savunmada, "Açılan dava hukuki dayanaktan yoksundur. Şöyle ki? İdari Yargılama Usulü Kanunu'na göre, husumet, bir ilk inceleme konusu ve dava şartıdır. Her dava şartı gibi, husumet de kamu düzenine ilişkindir. Bu yüzden taraflar ileri sürmese bile hâkim tarafından yargılamanın her safhasında ve resen dikkate alınır. Dava, konusu itibariyle Bakanlığımızı ilgilendirmediğinden husumetin Bakanlığımıza yöneltilmesinin hukuka uygun olmadığı değerlendirilmiştir ve açılan davanın reddedilmesi gerekmektedir" ifadelerine yer verildi. "Husumetli" tarafın İçişleri Bakanlığı olmadığı için işlemin yürütülmesinin durdurulması talebinin esastan reddini isteyen İçişleri Bakanlığı, "idari işlemin uygulanması halinde telafisi imkânsız güç zararın doğması" şartının ve "işlemin hukuka aykırılık" şartının birlikte gerçekleşmesini" gerektiğini belirterek, davanın usul yönünden de reddini istedi.
‘Hukuki dayanaktan yoksun’
Bakanlık, başvurunun hukuki dayanaktan yoksun olduğunu savunarak, “(…) usule ve hukuka uygun olarak yapılan işlemde anılan şartlar gerçekleşmediği için, yürütmenin durdurulması talebinin de reddedilmesi gerektiği düşünülmektedir. Açıklanan nedenlerle, hukuki dayanaktan yoksun olan davanın ve yürütmenin durdurulması talebinin reddi ile yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin davacı üzerinde bırakılmasına karar verilmesini arz ve talep ederim" taleplerinde bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.