Diyarbakır’da yaz gelmeden elektrik krizi: Sıcaklar başlamadan kesintiler başladı

Diyarbakır’da yaz gelmeden elektrik krizi: Sıcaklar başlamadan kesintiler başladı
Diyarbakır’da haziran ayı ile birlikte sıcaklar yükselmeye başlarken, kentteki kronik elektrik kesintileri de yazın daha ilk gününde geri döndü. Kesintiler nedeniyle DEDAŞ'A çağrıda bulunan vatandaşlar, "Daha asıl sıcaklar kapıyı çalmadan mağdur oluyoruz. Temmuz ve Ağustosta vay halimize" diyerek tepki gösterdi. Bazı sitelerde ise kesinti sonrası devreye giren jeneratörlerin aşırı yüklenmeden dolayı arızalanması üzerine site yönetimleri sakinlere "klimaları kapatın" çağrısı yaptı.

YENİGÜN HABER – Bölgede her yaz mevsiminde tarımsal sulama ve klima kullanımının artmasıyla birlikte yaşanan altyapı krizi, bu yıl da erken başladı. Kent merkezindeki birçok mahallede peş peşe yaşanan elektrik kesintileri, fırıncılardan esnafa, evlerinde bebek ve hasta bakan vatandaşlara kadar geniş bir kesimi mağdur etti.

Jeneratörler iflas etti: 'Klimaları açmayın' anonsu

Kesintilerin vurduğu Kayapınar gibi yeni yerleşim bölgelerindeki büyük sitelerde ise trajikomik sahneler yaşandı. Elektriklerin gitmesiyle birlikte sitelerin devasa jeneratörleri otomatik olarak devreye girdi. Ancak yüzlerce dairenin aynı anda klimaları çalıştırması sonucu, jeneratörler aşırı yüklenmeyi kaldıramayarak hararet yaptı ve devre dışı kaldı.

Kavurucu sıcağın ortasında hem jeneratörsüz hem elektriksiz kalan bazı sitelerin yönetimleri, çareyi hoparlörlerden ve site WhatsApp grupları üzerinden vatandaşlara uyarı mesajları atmakta buldu. Site sakinlerinden jeneratörlerin tamamen yanmaması için evlerindeki klimaları kapatmaları ve sadece aydınlatma ile buzdolaplarını çalıştırmaları istendi.

Vatandaş DEDAŞ'a tepkili: Yaz kabusu erken başladı

Yıllardır her mevsim geçişinde benzer sorunları yaşadıklarını belirten Diyarbakırlılar, elektrik dağıtım şirketi DEDAŞ’a öfkeli. Sitede oturan bir vatandaş, yaşadıkları mağduriyeti şu sözlerle özetledi:

"Diyarbakır'ın sıcağını herkes bilir, klima olmadan bu evlerde nefes almak imkansız. Daha yazın ilk günündeyiz ve elektrikler saatlerce gelmiyor. Sitenin jeneratörü bile sıcaktan ve yükten hararet yapıp durdu. Yönetim 'klimayı açmayın' diyor. Biz parasıyla rezil olan bir kentiz. Daha asıl sıcaklar başlamadan bu çileyi çekiyorsak, Temmuz ayında ne yapacağız?"

Esnaf ve hastalar kaygılı

Kesintiler sadece ev yaşamını değil, ticareti ve sağlık hizmetlerini de etkilemesinden korkuluyor. Özellikle soğuk zincir ürünü satan şarküteriler ve dolaplarındaki ürünleri bozulma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağından endişe eden esnaflar kalıcı altyapı yatırımı yapılmamasından şikayetçi. Evlerinde solunum cihazına bağlı hastası olan aileler ise anlık kesintilerin hayati risk yarattığını belirterek yetkililerin acilen DEDAŞ üzerinde denetim kurmasını talep ediyor.

DEDAŞ yetkililerinden ise kent merkezindeki kesintilerin artan aşırı yüklenme ve şebeke arızalarından mı yoksa planlı bir çalışmadan mı kaynaklandığına dair henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Kaynak:FETTULLAH ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum