Diyarbakır’da gündem yaratacak tartışma

Diyarbakır’da gündem yaratacak tartışma
Diyarbakır’a kayyımla yönetilen belediyelerin son günlerde dikkat çeken taşınmazların satışında gündem yaratacak tartışma ortaya çıktı. CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya Belediye Meclisi mekanizmasının olmadığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde taşınmazların satışı gibi tüm kenti ilgilendiren önemli kararlar nasıl alındığını sordu.

Ahmet BARAN/YENİGÜN HABER – Yerel seçim öncesi Diyarbakır’da kayyımla yönetilen belediyelerin taşınmazlarının satışı gündemdeki yerini koruyor. CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, kayyımların taşınmazlarıyla ilgili İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya sunduğu soru önergesinde gündem yaratacak tartışma ortaya çıktı.

Soru önergesinde, Yerel seçimlere kısa bir süre kala Diyarbakır merkez Sur ilçesinde Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı 2 ayrı taşınmazın satışa çıkarıldığına dair haberler basına yansıtıldığını hatırlatan Tanrıkulu, kapalı teklif usulü 30 Ocak 2024 tarihinde gerçekleştirileceği belirtilen ihalede ticari alan olan taşınmaz için 18 milyon lira, konut alanı olarak satışa sunulan taşınmaz için de 103 milyon liralık muhammen bedel belirlendiğini ifade etti.

CHP’li Tanrıkulu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin yerel seçimlere kısa bir süre kala taşınmaz satışı ihalesi düzenlemesi kamuoyu tarafından tepkiyle karşılandığını belirttiği önergesinde Bakan Yerlikaya’ya şu soruları yönetti:

-31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirecek yerel seçimler öncesi taşınmaz satışına karar verilmesinin gerekçesi nedir?

-İhale kararının gerekçesi kamuoyuyla paylaşılacak mıdır?

-31 Mart 2024 tarihi itibariyle görev süresi kesin olarak dolacak olan “Kayyum”un satış kararından Bakanlığınızın bilgisi var mıdır?

-2 ayrı taşınmaz için belirlenen “muhammen bedel” hangi kriterlere göre belirlenmiştir?

-Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kayyımı, görev süresi boyunca kent genelinde toplam kaç taşınmazın satışını gerçekleştirmiştir? Bahse konu satışların bedelleri nedir? Bu satışlardan elde edilen gelirler hangi kalemler için harcanmıştır?

-Kayyum yönetimi sebebiyle herhangi bir Belediye Meclisi mekanizmasının olmadığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde taşınmazların satışı gibi tüm kenti ilgilendiren önemli kararlar nasıl alınmaktadır?

-Kayyum yönetimi kent genelinde taşınmaz satışları için gerçekleştireceği ihaleleri Bakanlığa bildirmekte midir?

-Diyarbakır genelinde son 5 yılda belediyeye ait mal ve taşınmazlar kimlere ve toplam ne kadar bedelle satılmıştır?

-Belediye Meclisi olmayan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kendi içinde denetlenebilirlikten uzak olması sebebiyle, Bakanlığınızca Diyarbakır kamuoyuyla şeffaf biçimde paylaşılacak mıdır?

Kaynak:Ahmet BARAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum