‘Çiftçi sezonu zararla kapattı’

‘Çiftçi sezonu zararla kapattı’
Girdi maliyetlerindeki yükseliş nedeniyle çiftçinin sezonu zararla kapattığını savunan Tarım Orkam-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Nasır Demirkıran, çiftçiye...

Girdi maliyetlerindeki yükseliş nedeniyle çiftçinin sezonu zararla kapattığını savunan Tarım Orkam-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Nasır Demirkıran, çiftçiye ekin ve mahsulde destek sunulması gerektiğinin altını alyını

Foto: Arşiv

DİYARBAKIR YENİGÜN - Her gün açıklanan yeni zamlarla birlikte kötü gidişattan olujmsuz etkilenen çiftçiler, zor dönemlerden geçiyor.  Tarım Orkam-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Nasır Demirkıran, tarım sezonunu kapatmak üzere olan Diyarbakır çiftçisinin son durumuna ilişkin Mezopotamya Ajans’a konuştu. Demirkıran, bölgedeki çiftçinin sezonu bir kez daha zararla kapattığını belirterek, durumu ülkedeki ekonomik sıkıntılara ve artan zamlara bağladı.

“Çiftçiye destek verilmesi lazım”

Zam oranlarının girdilerde yüzde yüzü aştığına dikkat çeken Demirkıran, tarım politikalarının değişmemesi durumunda tarımda çöküşün kaçınılmaz olduğunu söyledi. Devletin ekin ve mahsulde çiftçiye destek sunmadığını dile getiren Demirkıran, “Ürünün ucuza gitmesi noktasında bu konular hep çiçeğin üzerinde de dezavantaj sağlıyor. Normalde çiftçiye verilen destek milli gelire oranla anayasada belirlenmiş şekilde verilmesi gerekiyor. Ama şuan verilen destek hiçbir şekilde bunu yansıtmıyor” dedi.

‘Tarım yok olmakla karşı karşıya’

Çiftçiyi iflas eşiğine getiren bir diğer etkenin özelleştirme politikaları ve değiştirilen Tarım Destek Modeli’ne işaret eden Demirkıran, olumsuz etkilerine rağmen bu konuda ısrarın sürdüğünü savundu. Çiftçinin tarımda ısrarının ise başka geçim kaynağının bulunmamasından kaynaklandığını ifade eden Demirkıran, tarımın yok olmakla karşı karşıya bulunduğu uyarısında bulundu. Türkiye’nin dünyanın her yerine ürün ithal eden konumdan bütün ürünleri dışardan ihraç eden konuma geldiğini ileri süren Demirkıran, “Tarım arazileri ve tarım ilaçları hunharca kullanılıyor. 25-30 yıl sonra bunun sonuçlarına da katlanacağız. Toprağın kirlendiğini göreceğiz. Amerika ve İsrail’den gelen birkaç şirket, hem ilacı hem tohumu burada üretiyor. Sahaları var ama Türkiye’nin bu alanda hiçbir yatırımı yok. Tarımsal araştırma enstitülerinde yerli bir tohum üretme çabası yok. Bununla ilgili alt yapı çalışması, ekonomik yatırım perspektifi yok” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.