“Bütün diller insanlığın mirasıdır”

“Bütün diller insanlığın mirasıdır”
Dünya Anadil Günü’ne ilişkin açıklama yapan Mezopotamya Vakfı, “Bütün dillerin insanlığın birer mirası olduğunu belirtiyoruz” dedi DİYARBAKIR...

Dünya Anadil Günü’ne ilişkin açıklama yapan Mezopotamya Vakfı, “Bütün dillerin insanlığın birer mirası olduğunu belirtiyoruz” dedi

DİYARBAKIR YENİGÜN - Mezopotamya Vakfı, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 1999 yılında ilan ettiği 21 Şubat Dünya Anadil Günü’ne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Vakıflarının 3 yıldır eğitim dili Kürtçe olacak olan bir üniversitenin altyapısını oluşturmak için lehçeler bazında dilsel alandaki çalışmaları sürdürdüğünün belirtildiği açıklamada, vakıflarının kurulma amacına değinildi.

“Yazım ve imla kılavuzlarına ihtiyaç var”

Vakıf, amaçlarını şöyle açıkladı:

“Bu altyapı ve beraberinde materyallerin hazırlanması için ilk etapta dilbilim ve linguistik alanlarında ortak bir terminolojiye, yazım ve imla kılavuzlarına ihtiyaç vardı. Bu çerçevede 2015 yılında vakfımız bünyesinde içinde birçok Kürt dilbilimci ve araştırmacıyı barındıran ‘Kurmancî Çalışma Grubu’ kuruldu ve bu grup planlı bir şekilde dil çalışmalarına başladı. Bu çalışmalara paralel olarak Kurmancî lehçesinde yazılı dil, geçmişe oranla yaşamın birçok alanında kullanılmaktadır, bu da bir yazım ve imla kılavuzuna olan ihtiyacı ortaya çıkarmaktadır.

“Kürtçe birçok alanda aktif olarak kullanılmaktadır”

Üniversitelerdeki bölümlerden tutun, televizyon, gazete, internet siteleri ve yayınevlerine kadar, Kürtçe-Kurmancî birçok alanda aktif olarak kullanılmaktadır. Bu alanlarda, düzenli doğru ve anlaşılır bir yazım için, karışıklıkları ve problemleri gidermek için açık ve net kurallar gereklidir. Bu sebeple vakıf olarak ‘Yazım ve İmla Kılavuzu’ çalışmalarına başladık ve birçok toplantı ve çalıştay sonrası birinci çalışmamızı neticelendirip kitaplaştırdık.” Dünya Anadili Günü vesilesiyle çalışmalarını kamuoyuna sunduklarının belirtildiği açıklamada, “Bütün dillerin insanlığın birer mirası olduğunu belirtiyoruz. Dünya anadil gününüz kutlu olsun.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.