Amedspor: ‘Karar, siyasi bir karardır’

Amedspor: ‘Karar, siyasi bir karardır’
PFDK’nin futbolcu Mansur Çalar’a futboldan men cezası vermesinden sonra Amedspor Kulübü basına açık bir toplantı düzenledi Karara tepki gösteren Amedspor...

PFDK’nin futbolcu Mansur Çalar’a futboldan men cezası vermesinden sonra Amedspor Kulübü basına açık bir toplantı düzenledi Karara tepki gösteren Amedspor Başkanı Ali Karakaş, “Karar, siyasi bir karardır. Siyasetinizi spora bulaştırmayın” dedi. Kentteki Sivil Toplum Örgütleri ve spor camiası ise çalara sahip çıkarak, “Mansur’a verilen cezanın futbol ile değil de siyasi linçten verilen bir ceza olduğunu görüyoruz” dedi

Rıdvan KÖSEN/Yenigün Özel

DİYARBAKIR YENİGÜN –Amedspor Kulübü, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’nun (PFDK) Mansur Çalar’a vermiş olduğu futboldan ömür boyu hak mahrumiyetine ilişkin basın açıklaması düzenledi. Talaytepe Tesislerinde düzenlenen toplantıda basın metnini kulübün Genel Sekreteri Bülent Oğuz okudu. Açıklamaya, Amedspor Kulüp Başkanı Ali Karakaş, Genel Sekreter Bülent Oğuz, Asbaşkan Aziz Elaldı ve Avukat Eser Sönmez katıldı.

“Raporda kesici alet ibaresi yoktur”

Sakaryaspor maçından önce taraftara sağduyu çağrısı yaptıklarını ve taraftarın bu çağrıya uyduğunu belirten Oğuz, “Cumartesi günü oynanan maçın sonunda stattan ayrılan rakip sporcular aldıkları darp raporu ile sporcumuz Mansur Çalar hakkında kendilerine ‘jilet attığı gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulunmuşlardır. Söz konusu doktor raporlarını detayları elimizde olup bir jilet veya herhangi bir kesici alet tarafından yapılanmaların olduğuna dair ibare yoktur. Sporcumuz, aslı astarı olmayan ‘jilet’ yalanı ile bazı medya organlarında farklı yerlere çekilerek linç girişimine varan hakaretlere maruz kalmıştır” dedi.

“Algı operasyonu yaratılmıştır”

“Şampiyonluk yolunda yara alan Sakaryaspor’un birkaç sporcusu puan kaybını unutturmak için sporcumuz Mansur Çalar’ı hedef tahtasına oturtmuşlardır.” Diyen Oğuz, “Maç başlamadan önce ve maçın devre arasında iki hakem tarafından arama yapılan oyuncumuz talimatlara aykırı herhangi bir cisim ya da teçhizat ile sahaya çıkmamıştır. Bu durum hakem raporlarında çok açık bir şeklide belirtilmiştir. Mansur Çalar’ı hedef alan siyaset, resmi kurumlar ve özellikle Aspor Tv kanalı eliyle algı operasyonu yaratılmıştır. Sakaryaspor oyuncu ve yöneticilerinin asılsız ve gerçeği yansıtmayan iddiaları, ayrıntılı hakem raporlarında da anlaşılmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Rapor disiplin kurallarına terstir”

Hakem raporunda Mansur’un elinde herhangi bir kesici alet olmadığının kanıtlandığına değinen Oğuz, “Saat 14.30’da oynanan maçın sonunda stattan ayrılan rakip sporcuların müsabaka bittikten 2.5 saat sonra yani saat 19.00’da aldıkları doktor raporu disiplin kurallarına terstir. Kaldı ki bu raporu doğru kabul etsek dahi raporda kesici-delici aletle yaralanma oluştuğuna dair kesin bir görüş yoktur. Doktor raporları kontrolünde rapor protokol numarasının değiştirildiği, ilk yazılan rapor üzerine protokol numarası değiştirilerek not şeklinde ilave olarak gerçeği yansıtmayan görüş bildirilmiştir.  İddia ettikleri gibi bir durum varsa olay anında veya maçın hemen ardında konu hakkında hakeme durumu bildirip raporlaması gerekirken rakip takım sporcuları bu yolu tercih etmemişlerdir” söyledi

“Kulübümüze verilmiş bir cezadır”

Türkiye’de ve dünyada bir benzeri olmayan haksız ve hukuka aykırı bir karar olduğunu savunan Oğuz, “Hakem ve gözlemci raporlarına rağmen sporcumuza ve kulübümüze benzerleri görülmemiş ceza kararlarının baskı altında alınmış kararlar olduğunu düşünüyoruz. Sporcumuz Mansur Çalar’ın şahsına verilen bu ağır ceza aslında Mansur’un şahsında kulübümüze ve camiamıza verilmiş bir cezadır. Bu ağır ceza camiamızda kırgınlıklara yol açmıştır. Bu karar asla kabul edilemez bir karardır” ifadelerini kullandı.

“Sonuna kadar takipçisi olacağız”

Konu ile ilgili yasal işlemleri başlattıklarını dile getiren Oğuz son olarak şunları söyledi; “Bir şehrin, bir takımın ve bir futbolcu grubunun hak ve hukukları orantısız haksız ve adil olmayan bir kararla yenilmek isteniyor. Biz, bu konunun sonuna kadar takipçisi olmaya devam edeceğiz. Herkesi bu konuda sağduyulu ve adil olmaya davet ediyoruz. Kulübümüz bu konuda yasal, demokratik girişimlerini sonuna kadar kullanacaktır.”

“Arda Turan örneği”

Oğuz, Başakşehir-Sivasspor maçında yardımcı hakem Erdinç Sezertam’ı itip kırmızı kart gören, daha sonra da maçın hakemi Yaşar Kemal Uğurlu’ya yumruk atan Arda Turan’a yalnızca 16 maç ceza vermekle kalındığını hatırlattı. Oğuz, elinde herhangi bir kesici veya delici teçhizat olmamasına rağmen Çalar hakkında Sakaryaspor oyuncularını “jiletledi” diye ömür boyu futboldan men kararı verilmesinin adil olmadığını kaydetti.

 “Çifte standart uygulanıyor”

Üç hafta önce Antalya’da Serik Belediyespor oyuncu ve taraftarlarının Cizresporlu sporcu ve kaleci antrenörlerini adeta canlarına kastederek saldırdıklarını belirten Oğuz, “Saldırıda Cizresporlu sporcu antrenörlerin vücutlarının belirli yerlerinde kırıklar olmasına rağmen ev sahibi Serik Belediyespor’a 1 maç seyircisiz ve 2 yöneticisine ise para ve hak mahrumiyeti verilmiştir. Sporcu ve antrenörlerin canına kastedilen bu maçta Serik Belediyespor’a yalnızca bu cezalar verildi. Hem Arda Turan hem de Serik Belediyespor-Cizrespor maçı örneklerinde de olduğu gibi bölge takımlarına karşı çifte standart uygulandığı kanaati oluşuyor” dedi.

“Ceza kabul edilemez”

Ayrıca Sakarya milletvekili Kenan Sofuoğlu’nun “Maça 18 dakika kala akredite olmayan hiç kimsenin bulunmaması gerektiği sporcu çıkış tüneli diye tabir edilen körükte” sahaya çıkmak üzere olan hakem ve Sakaryaspor sporcuları ile konuştuğunu ifade eden Oğuz, “Sofuoğlu’nun bu konuşmasını da resmi instagram hesabından canlı yayınlamıştır. Sofuoğlu’nun bu görüntüleri elimizde mevcuttur. Bu durum gözlemci raporunda yer almazken Muhammed Ali Özdemir adlı sporcumuzun yaklaşık olarak 30 dakika öncesinde körükte bulunması gerekçesiyle ‘akreditasyon siteminin işletilmemesi’ gerekçesiyle rapor tutulmuş ve tutulan rapor sonucunda kulübümüze 5 bin TL para cezası verilmiştir. Aynı durum olmamasına rağmen yanlış zamanda yanlış yerde olan birisine müsaade edip ceza vermezken ötekine ceza verilmesi kabul edilemez” diye konuştu.

“Konuyu yargıya taşıyacağız”

Kararın siyasi bir karar olduğunu savunan Amedspor Kulüp Başkanı Karakaş ise;“Siyasetinizi spora bulaştırmayın. Futbol ile siyaset bir arada gidemez. PFDK’nin almış olduğu karar tarafsız ve adaletli değildir. Çok açıktır ki bazı kişilerin talimatları doğrultusunda alındı. PFDK’nin bu kararını geri çekmesi için bir hafta süresi var. Umut ediyoruz ki verdiği yanlış kararın farkına varır ve bu acımasız kararından vazgeçer. Yine bizim itiraz etmemiz için belli bir süre var. İtirazımızı yapacağız. PFDK kararından vazgeçmezse konuya yargıya taşıyacağız” dedi.

‘Hukuksuzluğu teşhir edeceğiz’

Amedspor Kulüp Avukatı Eser Sönmez de kararın çelişkilerle dolu raporlar doğrultusunda alındığını ifade ederek, hukuksuzluğu teşhir edeceklerini belirtti.

Amedspor’a yönelik linç kampanyası

Amedspor Asbaşkanı Aziz Elaldı de Amedspor’a dönük linç kampanyasının başlatıldığına dikkat çekti. Elaldı, A Spor tarafından yapılan maksatlı yayınlara cevap hakkı istediğini ancak kendisini yayına bağlamadıklarını kaydederek, A Spor’un özellikle Amedspor’a yönelik linç kampanyasında rol oynadığını dile getirdi. Elaldı, bu saldırıların sadece Amedspor’a değil tüm Diyarbakır’a yapıldığını vurguladı.

“Amedspor’un yanındayız”

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, olayı toplumda oluşan siyasi linçin futbola yansıması olarak yorumladı. Yenigün’e konuşan Kaya, “Konu ile ilgili detaylı araştırmalar yapılmadan, raporlara bakılmadan hangi gerekçe ile cezanın verildiğini anlamak mümkün değil. Uzman olmasak ta bir futbol takipçisi olarak farklı liglerdeki sert ve ırkçı hareketlere verilen cezalara baktığımızda Mansur’a verilen cezanın futbol ile değil de siyasi linçten verilen bir ceza olduğunu görüyoruz. Mansur’un gerçekten bir cezası varsa futbol federasyonun ceza yönetmenliğine uygun bir ceza verilmesi gerekiyor. Bugüne kadar böyle bir cezanın verildiğini duymadım. Gereken her türlü görüşmeyi yapacağız. Amedspor’un yanındayız” dedi

“Ne sportif ne de ahlaki bir cezadır”

Mansur çalara verilen cezanın ne sportif ne de ahlaki olmadığını gazetemize belirten Diyarbakır Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) Başkanı Remzi Dayan ise; “Bu durumdan daha kötü binlerce örnek var ama böyle bir ceza alındığını görmedik. Hakem ve doktorların raporlarının ortada olmasına rağmen ömür boyu futboldan men cezasının verilmesi uygun değildir. Umarım en kısa zamanda bu karar düzeltilir. Mansur’un geleceği de karartılmaz. Tahkim kararının açıklanmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.