ASPİM’de istismar ve yolsuzluk iddiası
Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nde istismar ve yolsuzluk yapıldığı iddialarına ilişkin basın açıklaması yaptı. Burada konuşan Ses Diyarbakır Şubesi eş başkanı Gönül Adıbelli, Diyarbakır Valiliği ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığını bu iddiaları aydınlatmak ve kamuoyuyla paylaşmak üzere göreve çağırdı. Hizmet veren emekçilerin ve hizmet alanların hakkını her zaman savunacaklarını kaydeden Adıbelli, konunun takipçisi olacaklarının altını çizdi
Rıdvan KÖSEN
DİYARBAKIR YENİGÜN - Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır şubesi, son zamanlarda Diyarbakır Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nde ortaya çıkan istismar, yolsuzluk ve hukuksuz uygulamaları iddialarına ilişkin basın açıklaması düzenledi. SES Diyarbakır şubesi binasında düzenlenen toplantıda basın metnini Ses Diyarbakır Şubesi eş başkanı Gönül Adıbelli okudu. Sendika yönetici ve üyelerinin katıldığı açıklamada konuşan Adıbelli, “İl Müdürü Halit Açar’ın, pervasızca yaklaşımı sonucunda kurum içinde ayyuka çıkmış olan hukuksuz ve usulsüzlükleri son günlerde basına yansıyan haberlerde de göstermektedir. Ki kamu yetkilerini ve imkânlarını kötüye kullanarak Diyarbakır Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünü adeta ihmal ve istismar ederek kendi çiftliği haline getirmiştir” ifadelerini kullandı.
“Kendi çiftliği haline getirmiştir”
Diyarbakır Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Halit Açar hakkında hukuksuzluk, usulsüzlük ve yolsuzluk iddialarında bulunan Adıbelli, “Yaptığı hukuksuz ve usulsüz uygulamalar nedeni ile basını ve kamuoyunu bilgilendirdiğimiz hatta kurumdan hizmet alan çocukları reklam uğruna kurumun resmi web sitesi ve kendi kişisel sosyal medya hesaplarında yayınlayarak teşhir ettiği için suç duyurusunda bulunduğumuz, Diyarbakır Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Halit Açar hakkında yine bir dizi hukuksuzluk, usulsüzlük ve yolsuzluk iddiaları bulunmaktadır. İl Müdürü Halit Açar’ın, bu derece pervasızca yaklaşımı sonucunda kurum içinde artık ayyuka çıkmış olan hukuksuz ve usulsüzlükleri son günlerde basına yansıyan haberlerde de göstermektedir. Ki kamu yetkilerini ve imkânlarını kötüye kullanmış ve Diyarbakır Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünü adeta ihmal ve istismar ederek kendi çiftliği haline getirmiştir. Basına yansıyan iddialar hakkında yaptığımız araştırma, inceleme ve şikâyetler sonucunda edindiğimiz bilgiler, durumun vahim bir aşamada olduğunu göstermektedir” diye konuştu.
“Konunun takipçisi olacağız”
Emekçilerin ve hizmet alanların hakkını her zaman savunacaklarını dile getiren Adıbelli, “Bir an önce sorunların çözülmesi gerektiğini, mali konular ve mahremiyet-gizlilik – can güvenliği konularına ilişkin hassasiyetler konusunda güvenini kaybetmiş bir kurum olarak anılma rahatsızlığının önüne geçilmesini talep ediyor; hizmet veren emekçilerin ve hizmet alanların hakkını her zaman savunacağımızı, konunun takipçisi olacağımızı belirtiyoruz” şeklinde konuştu.
Yetkililere sorular
Diyarbakır Valiliği ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığını bu iddiaları aydınlatmak ve kamuoyuyla paylaşmak üzere göreve çağıran Adıbelli, yetkili kurumlara şu soruları sordu:
“* Daha önce Genel Merkezimiz tarafından bakanlığa sunduğumuz rapor ve yaptığımız suç duyurusuna dair herhangi bir işlemin yapılmamış olmasının nedeni ve bu yaşananlarda yetkililerin sorumluluğu nedir?
* Kayapınar Sosyal Hizmet Merkezinde vekâleten görevlendirilen Akif Karagöz’ün yerine çalışabilecek liyakata sahip başka personel yok muydu? Yaklaşık 450 personeli bulunan Müdürlükte özellikle Akif Karagöz’ün tercih edilmesinin nedenleri nelerdir? Adı geçen şahsın bulunduğu konumu kullanarak personel maaşı dışında para aktarımı yapılıp yapılmadığına ilişkin denetim talimatı verildi mi?
* Rehabilitasyon amaçlı hizmet veren Çocuk Destek Merkezinin, bu projeyle birlikte sosyal hizmet anlayışının en ufak zerresiyle bağdaşmayan değişiminden bakanlık yetkilileri ve Diyarbakır Valiliği haberdar mıdır? Adı geçen projeler; Çocuk Destek Merkezinin içerisinde hangi kanun kapsamında ve usullerle açıldı? Onayı kimler verdi?
* Şehitlik Çocuk Destek Merkezinin, ‘atıl’ kuruluş olarak değerlendirildiğine dair duyumlar mevcuttur. Bir kuruluşun atıl olarak değerlendirilmesinin maksadı nedir? Bir kuruluşun atıl olarak değerlendirilmesindeki ölçüt, içerisindeki çocukların nicelikleri midir? Eğer bu kuruluş ‘atıl’ ise yasal yollardan dönüşümü neden yapılmamıştır?
* Gizlilik, mahremiyet ve can güvenliği ilkelerini ihlal eden, çocukları teşhir ederek çalışan yetkililer ve görevliler tarafından, mağdur kadın ve çocuklara yönelik, riski önleme görevi layığıyla yerine getirilebilir mi?
* Lice Sosyal Hizmet Merkezi ile ilgili iddialara ilişkin Bakanlık ve Valiliğin herhangi bir soruşturması var mıdır? Tadilat işlemleri bittikten sonra ihale yapılmasına neden gerek duyulmuştur? Devlet görevlileri ve yetkililerinin kanunu sadece göstermelik olarak kullandıkları görülmektedir. Bu ranta kimler ortak edilmiş ve kimler tarafından neye karşılık peşkeş çekilmiştir?
* 2019 yılı itibari ile personellerin maaşlarını aldığı bankanın değiştiği de göz önünde bulundurularak yeni dönem için anlaşılan bankanın işlem sisteminin bu tür kişilere fırsat sağladığı herkes tarafından bilinirken kurum yöneticileri, komisyon üyesi olan kurum yetkilileri ve yetkili sendika bunu göz önünde bulundurmuş mudur?”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.