Yaz aylarında nasıl beslenmeliyiz!

Yaz aylarında nasıl beslenmeliyiz!
Sıcak yaz günlerinde beslenme ile ilgili açıklama yapan Diyetisyen Hatice Koyuncu, yaz aylarında sıklıkla görülen sağlık problemlerinin azaltılmasında...
Sıcak yaz günlerinde beslenme ile ilgili açıklama yapan Diyetisyen Hatice Koyuncu, yaz aylarında sıklıkla görülen sağlık problemlerinin azaltılmasında sağlıklı beslenmenin önemli olduğunun altını çizdi

Sıcak yaz günlerinde beslenme ile ilgili açıklamalarda bulunan Diyetisyen Hatice Koyuncu, yaz aylarında sıklıkla görülen sağlık problemlerinin azaltılmasında, sağlıklı beslenmenin önemli olduğuna dikkat çekti. Su tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Koyuncu, "Her mevsimde mevsimine özel meyve ve sebzeler tüketilmeli, haliyle de yaz mevsiminde de yaz meyve ve sebzeleri tüketilmelidir. Diğer yandan yazın en çok dikkat etmemiz gereken noktalardan biri de su tüketimidir. Herkesin günlük tüketmesi gereken su miktarı farklıdır. Ben genelde kışın en az 2 litre tüketilmesini yazın ise ter ile su kaybedildiğinden onun yerini doldurmak için en az 2 buçuk litre tüketilmesini öneriyorum. Günlük su ihtiyacını bulabilmek için kilogram başına 30-35 mililitre su tüketilmesi gerektiğinden kilomuzu bu değerle çarparak sonuca ulaşabiliriz.  Diğer yandan ter ile su ve toksin atmanın yanı sıra vücudumuza gerekli mineralleri de kaybettiğimizden günde bir bardak da doğal maden suyu tüketilmesini öneriyorum." dedi.

Vücudu sıcaklara karşı koruyan besinler

Vücudu sıcaklara karşı koruyan besinler hakkında bilgi veren Koyuncu, "Sıcaklara karşı koyan en önemli unsur, sudur. Bu nedenle besin tercihini su içeriği yüksek besinlerden yana kullanarak sıcaklara karşı koyabiliriz. Bu besinlere örnek olarak karpuz, domates, salatalık, kabak, semizotu, limon, ananas, çilek, kiraz verebiliriz. Yemekleri de haşlama veya biraz sulu olacak şekilde tüketilmesini daha iyi olur. Protein, enerji ve lif barları içeriğinde bulunan katkı maddelerinden ötürü zararlı olabilir. Bu nedenle içeriği yani etiketi okunmalıdır. Diğer yandan bal, pekmez, kuru meyveler sağlıklı gıdalar kan şekerini bir anda yükseltirler. Kan şekerini hızla yükselten besinlerin sık tüketimi insülin direnci ve diyabete davetiye çıkarabiliyor. Bu nedenle bu besinleri tüketirken yanında mutlaka yağlı tohumlular tüketilmelidir. Bu sayede kan şekerinin hızla yükselmesini önlemiş oluruz. Yağlı tohumlulara ceviz, badem, fındık ve kajuyu örnek verebiliriz." ifadelerini kullandı.

"Terlememek için serinlemeye çalışılmamalı"

Ev yapımı içecekleri tavsiye eden Koyuncu, "Serinlemek için paketli meyve suları ve gazlı içecek tüketimine yönelinmemeli. Bunun yerine ev yapımı limonata ve shakeler soğuk kahveler tercih edilmelidir. Bunları tercih ederken abartmamamız gerekir. Terlememek için serinlemeye çalışılmayalım çünkü ter ile birlikte idrarla attığımızdan daha fazla toksin maddeler ve ağır metalleri atıyoruz. Bir de terin mutlaka vücuttan uzaklaştırılması gerekiyor aksi halde atılan toksin ve ağır metallerin hepsi vücuda tekrar emilir. Bu yüzden ve hijyen açısından da sık sık duş alınmalı." şeklinde konuştu.

"Haftada 2 defadan fazla dondurma tüketilmemeli"

Zehirlenmelere karşı baharatların kullanımıma değinen Koyuncu, son olarak şunları aktardı:

"Yazın havaların sıcak olması nedeniyle gıdalardaki mikroorganizmalar için daha hızlı üreme ortamı oluşuyor ve gıdalar bu nedenle daha çabuk bozuluyor haliyle zehirlenmeler artıyor. Baharatlar antioksidan özellikleriyle de vücuttaki zararlı maddeleri yani toksinleri vücuttan atmaya yardımcı olarak hastalıklara karşı koruyuculuk sağlarlar fakat fazlası mide rahatsızlıklarına ve bulantısı sebep olabileceğinden baharat kullanımına çok dikkat etmek gerekiyor. Genel olarak yemeğe bir çay kaşığı kadar eklenebilir. Fazla dondurma tüketimi tabii ki zararlı. İçerisinde glikoz ve fruktoz şurubu olabiliyor ve bunlar böbrek taşı, karaciğer yağlanmasına sebep olduğu gibi kansere de davetiye çıkarıyor. Diğer bir yandan kilo almaya sebep oluyor. Haftada 2 defadan fazla tüketilmemesini öneriyorum." (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.