Vahap Kaya Yazdı: Yapmayın

Cehennem diğer insanların yaratığı sıkıntıların toplamıdır, doğayı yakmamış olsalardı dünyamız yanmamış olurdu ve doğumdaki yeşilliğin aynısı şimdi var olacaktı.

Her yer kimyasal artıklardan uzak kendi mecrasında temiz havayı soluyor olacaktık, sanayileşme bu kadar olumsuzluklarıyla icraya girmeyecekti.

Belki başlangıç düğmesi olsaydı ve döngüyü bu haliyle döndermemiş olsalardı; belki teknoloji bu kadar gelişmemiş olurdu veya bu kadar gelişmiş olsaydı bile bu haliyle değil daha çevreci ve insancıl paylaşıma sahip olurdu.

İnsanların kimi ateş yakma pahasına ormanları kemirgenler gibi kemirdi yok etti, ihtiyaçlarının dışında zenginleşme aracı olarak tüketti

Oysa ormanda barınan çok çeşitli canlılar vardı ve onlar doğanın dengesini koruyorlardı, ormanlık alan daralınca onlarda ormanlığı olan alanlara gittiler.

Havanın temizliğine katkısını da bilince çıkardığımız zaman bir ağacın bir insan kadar kıymetli olduğunu daha da bilince çıkarmak gerek

Orman bir tek insanlar için geçim kaynağı olmadığını söylemek gerek çünkü ot obur hayvanlar yeşillik olmadı mı, yaprak olmadı mı onlarda aç kalırlar, hayvanlar aç kaldı mı süt olmaz, hayvanda et olmaz ve insanlar hayvancılığı geçim kaynağı olmaktan çıkarır, açlık oluşmasına etki eder.

Kimi sellerin önünü açarak erozyona zemin hazırladı bu gün tutunacak bir dal bile kalmadı. Kimi yerleri başka ekim amacı uğruna ağaçsızlaştırınca erozyonlar ve toprak kaymaları da bir başka sıkıntı ve yaşamı daraltmanın etkeni yaptılar.

Ağaçların besleyici özellikleri bir tek hayvanlar için değil aynı zamanda insanlar için de beslenme ve meyvelinden geçim kaynağıdır.

Kimi evini daha da yükseğe yapıp insanların gelişini seyir ile başlayan serüvene yorgunluklarından faydalanarak liderliklerini ilan etti estirdi acımasızlığını

Başladı güçlünün zayıfı esir alma köle olarak kullanma ve savaşların haddi hesabı hepsi egolara tatmin uğrunaydı

Evet birileri lider ilan edildi ama insanlığı da bitirdi çünkü korku devreye girdi ve insanın insandan korkması doğal bir gelişim veya insanda olması gereken bir korku değildir.

Kimi doymak bilmez duygulara, kimi açlığının çaresinin peşinden kaslarını eritti bu gün hala arayışta, dünya bir avuç güçlünün elinden elaman çektiği dönemlerin tümünde insanlar bir araya gelerek karşı durmuşlar.

Liderlik insanlıktan uzak olunca acımasızlık, zalimlik ve kıyımı doğurmuştur ve yerini sağlamlaştıran kişi daha fazlasını istemiştir.

Karşı duruşlarda bir o kadar tarihi özelliklere sahiptir ve yanlışa dur demek için insanlar her zaman bir araya gelerek direniş sergilemişlerdir.

Karşı direniz zalimi daha kızdırmış ve daha fazla yönelim olmuştur, bir yerde saklanan bir mahkum için bir ormanı yakmışlardır, bir köyü yerle bir etmişlerdir bir şehri yakıp yıkmaktan çekinmemişlerdir

Kimi vesile olur dünya savaşlarına, kimi kendini kaptırır heveslerine elenir dünyada hiç yaşamamışçasına.

Bu çekişmeler ve büyüme hırsı kişileri daha da büyüme hırsına büründürmüş, tek başına dünyayı fethetmeye kalkışmış, dünya savaşları çıkarmış ve bu konuda hiçbir fedakarlıktan da kaçınmamışlar.

Kimi durmak bilmez genişletir yaşamı ürettiği emeğiyle cenneti şimdiden eline alarak sokak, sokak dağıtır umudu

Ve aslında cennete gitmenin mümkün olduğunu bir daha dosta düşmana gösterir ki başkaları da cennete ulaşmak için çalışsın veya umudun kaybolmadığını göstersin

Kimi vurdum duymaz dünya yıkılsa umurunda olmaz, sineklerin göz çıkardığı tablolara tanıklık etseydik onlarda da yaşardık

Kimi kendini bağımlı kılar aşk uğruna ve yaşadığını olağan üstü yaşar, bağlılığını da öyle, trendi hep yukarı olunca yıldızlarla arkadaşlıklarına da şahit oluruz.

Kimi kendinden geçer sarhoşluğa dem vurur, süreç ile bağları kopuktur, kendi dışında yaşananlardan bihaberdir ve sanki sıranın kendisine geleciğini bilmiyordur.

Ama yaşanmışlıklar şunu göstermiştir ki haksızlığa göz yumanlar çark dönüp dolaşmış gelip kendilerini mağdur etmiştir

İşte senle başlayan serüvenimiz cennetten emareler elimizdeyken; yön belirleyen sen olunca cehenneme kürek çeker olduk

Lakin yolu çok uzattık çok ve geri dönüş mesafesi bir hayli zahmetli artık, benim kendi tercihim değil ama sana cevap olayım derken senle cehennemi yaşar olduk

Diğer dünyalara bırakmadan cehenneme yazılı bir isteğin önüne ancak yine sen isteyince vazgeçilir. Cehennem var olsun bilelim ama bize nasip olmasın yani cehennem boş kalsa ne olur

Amacında cehennemi yaratmak yok ise; yanılsan, yanlış yapsan, yolu çıkarmazsan da ısrarlı cehennemden vazgeçiş var ise ereğinde; mutlu sona varırsın emeğin totalinde.

Cehennem yolu kayıp bırak öyle kalsın arama

Benim yarınım oluyorsan bari cennetim ol ama sen benim cehennemim olmayı yeğlediysen; çıkarı yok biz öyle yaşarız ama yalnız değilim bunu bilesin

Güneş var, dünya var ve bu ikilem bize de yeter, dünyada bulunan tüm insanlara yeter, yeter ki sen kendin ol kendinle barışık ol ve yanındakine, komşularına sabır göster.

Öğrenirsin birlikte yaşamanın cennetvari yönünü ama tercihin kendine cehennem yaratmak ise birilerini de sürüklersin unutma.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dr. Vahap Kaya Arşivi