Diyarbakırlı bir kadın meddah

Diyarbakırlı bir kadın meddah
Diyarbakır’da ‘kafede sanat’ ilkesiyle düzenlenen meddah oyunu sanatseverler tarafından büyük ilgi gördü. Diyarbakır’ın ilk kadın meddahı Cansu İlgin, “Meddahlık ileride yapabileceğim bir projeydi fakat ani bir gelişme ile kendimi bu oyunda gördüm” dedi.

İLKNUR FİDAN/YENİGÜN ÖZEL - Diyarbakır’da ilk kez bir kadın meddahın yer aldığı meddah gösterileri ’Enteliko’ ’Cennete Gidecahsan’ ve ’Ben u Sen’ gibi oyunlar, Cansu İlgin tarafından oynanıyor. Kafede sanat ilkesi, sanatseverler tarafından büyük ilgi görürken, uzun yıllardır sanatın çeşitli dalları ile uğraşan aynı zamanda çevre mühendisi olan Cansu İlgin, meddahlık serüvenini Yenigün’e anlattı.

OYUNLARIMI KENDİM YAZIYORUM’
sergilediği oyunu kendisi yazdığını aktaran İlgin, “Ben çevre mühendisiyim. Üniversite döneminden beridir tiyatroya bir ilgim var. O dönemden beridir yazmayı, oynamayı seviyorum. Meddahlık ileride yapabileceğim bir projeydi fakat ani bir gelişme ile kendimi bu oyunda gördüm. İhsan hocanın ekibine dahil olduktan sonra olaylar bu şekilde gelişti. Ortak bir karar ile bu işi yapmaya başladık. Tiyatro ile bir geçmişim olduğundan dolayı yatkındım fakat uzun bir ara vermiştim. Burada oyunları da ben yazıyorum. Tiyatral bir kalemim var ve manzum şeklinde yazılar yazıyorum” dedi.

Diyarbakır’daki ilk kadın meddah olmanın olumlu ve olumsuz yanlarını da aktaran İlgin “Şu an Diyarbakır’da bir kadın meddah olarak olumlu ve olumsuz tepkiler alıyorum fakat şu an kafamdaki şablonda varmak istediğim nokta bu değil. Ortada kazanç veya bir kayıp yok şu anda” şeklinde konuştu.

‘ÇOK GÜZEL BİR TEPKİ ALDIK’
Diyarbakır Yazarlar ve Şairler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Cankurt ise gösterimlerin vatandaş tarafından ilgi aldığını belirtti. Cankurt “ Diyarbakır’da çeşitli tiyatro oyunları oldu fakat meddahlık şu anda bu şehirde çok ön planda değil. Bir proje kapsamında orta oyununu sergilemeyi istedik. Diyarbakır’da ilk kadın meddah oyununu biz gerçekleştirdik. Cansu Hanım ile beraber bu yoldayız. Toplamda 3 oyun şu an oynandı. İlk oyun bizleri fazlasıyla heyecanlandırdı. Benim yazdığım bir hikayeden yola çıkarak bir oyun hazırlandı. İzlemeyenlerin bile dikkatini çekti. Oyuna gelenler sürekli değişip yeni izleyiciler gelmeye başladı. Çok güzel bir tepki aldık” ifadelerini kullandı.

DİYARBAKIR’I SANATLA BULUŞTURMAK İSTİYORUZ
Oyunların devam edeceğini aktaran Cankurt, şunları söyledi:
“Ben oyunların devam edeceğini düşünüyorum. Diyarbakır’ı da oyunların içine almayı düşünüyoruz. Diyarbakır’ın yerel değerlerine önem vermek ve onları ön plana çıkarmak istiyoruz. Bugün Diyarbakır’da hedefimiz Cahit Sıtkı Tarancı, Ahmed Arif gibi şairler, Orhan Asena gibi tiyatrocular yetiştirmek Arzu ediyoruz ki bu oyunlar farklı çevreleri de harekete geçirir ve Diyarbakır’ı daha çok sanatla anarız. Bu oyunlar daha çok genci harekete geçer ve sanatla bu şehir kalkınır.”

MEDDAH NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Meddah, yalnızca tek bir kişi tarafından oynanan bir halk tiyatrosudur. Son devrin meddahları olanarak faaliyet göstermiş olan kişiler kahvehanelerde yüksekçe bir yere oturup anlatırlardı. Bunlar halk arasında dolaşan ya da yazılı edebiyattan alınma veya kendilerinin zemin ve zamana uygun olarak uydurmuş oldukları hikâyeleri, kahramanlarının şivelerini taklit edip türlü jest ve mimiklerle anlatırlardı. Meddah, bir tiyatro eserinde yer almakta olan tüm şahısları kendisinde birleştirmiş bir aktör konumunda olan kişidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.