Tıbbi Laboratuvar Teknikerlerinin taşeron isyanı!

Tıbbi Laboratuvar Teknikerlerinin taşeron isyanı!
Sağlık Bakanlığı tarafından Aralık ayında başlayan sağlık personeli alımında açılan kadrolara tıbbi laboratuvar teknikerlerinden tepki geldi. Açılan...

Sağlık Bakanlığı tarafından Aralık ayında başlayan sağlık personeli alımında açılan kadrolara tıbbi laboratuvar teknikerlerinden tepki geldi. Açılan kadroların yetersiz olduğuna ve taşeron sorunu olduğuna dikkat çeken tıbbi laboratuvar teknikerleri, “Taşeron sorunu acilen çözülmeli taşeron işçi yerine özellikle açılan şehir hastanelerine Laborant kadrosu açılmalıdır” dedi

Foto: Arşiv

YENİGÜN ÖZEL - 70 bin civarı mezunu bulunan tıbbi laboratuvar teknikerleri kadro yetersizliğinden dert yanıyor. Kovid-19 pandemisi nedeniyle Sağlık Bakanlığı tarafından Aralık ayında başlayan sağlık personeli alımında 137 laborant istihdamı sağlandığına dikkat çeken teknikerler,  “2014 yılında 2 yıl içerisinde devlet kadrosuna alınan Laborant sayısı 454, 2016 yılında 902, 2018 yılında yine 2 yıl içerisinde alınan Laborant sayısı 1542 oldu.  Şehir hastaneleri açılıyor ancak taşeron işçi çalıştığı için Tıbbi Laboratuvar dalında maalesef alım yapılamıyor yapılsa dahi çok küçük rakamlar oluyor.   Aralık ayında gerçekleşen 12 bin kişilik sağlık personelinde pandemi döneminde olmamıza rağmen sadece 137 Laborant istihdamı sağlandı.  Covid-19 Pandemisi döneminde Laboratuvarın numune kabul ve analiz öncesi işlemler yapılan bölgesinden tutun da Laboratuvar da çalışılan test alanları, kan analizi yapılan Biyokimya laboratuvarı, kültür çalışması yapılan mikrobiyoloji laboratuvarı ve en önemlisi Virüs tarama tersi (PCR) yapılan laboratuvarların bu dönemde önemi çok büyüktür” diye konuştu.

 ‘Taşeron alımları nedeniyle işsiziz’

 Her yıl yaklaşık 10 bin yeni mezun verildiği ve taşeron alımlar yapıldığı için işsizlikle mücadele ettiklerini belirten teknikerler, “Aralık ayında, 12 bin kişilik alımda önlisans 137, ortaöğretim 68 Tıbbi Laboranta yer verildi. Mezun sayısı sadece önlisans laborantlarda 70 binken ve her yıl ortalama 10 bin mezun verilirken, özellikle şehir hastanelerinin laboratuvarlarında, taşeron alımları arttığı için yüksek puan alan kişiler dahi işsiz kalmaktadır. Yerlerine cihaz elemanı adı altında taşeron olarak ne yazık ki laborant bile olmayan kişiler çalıştırılmaktadır. Biz Tıbbi Laborantlar iş beğenmeme derdinde değil, kendi işimizi yapabilme derdindeyiz. Tıbbi Laboratuvar Platformu olarak bu duruma el atılmasını, taşerona son verilip istihdamın artırılmasını talep ediyor ve bunun mücadelesini veriyoruz. Mezun sayısının fazlalığından dolayı (70bin)Üniversitelerin Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Öğretim programları kapatılmalıdır” ifadelerini kullandı.

‘Laboratuvarda her hata cinayettir’

Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) bünyesinde taşeron laboratuar teknikerlerinin çalıştırıldığına dikkat çekerek, “TSM Laboratuvarlarında yine tıbbi laboratuvar eğitimi olmayan kişiler çalıştırılmaktadır. Bunun önüne geçilmeli ve Tıbbi Laborantlar kendi çalışma alanlarında görevlendirilmelidir. Hangi işlemi neden yaptığını bilmeyen bu kişilerin yaptığı testler ne kadar güvenilir ve doğru olabilir? İnsan hayatının söz konusu olduğu bu durumda çeşitli laboratuvarlarda eğitimlerini tamamlamış Tıbbi Laboratuvar Teknikerleri çalışmalıdır, zira laboratuvarda her hata cinayettir” denildi.

‘Şehir hastanelerinde kadro açılmalıdır’

Tıbbi Laboratuvar Teknikerleri taleplerini şöyle dile getirdiler: Her ASM ve TSM'ye laboratuvar açılmalı ve tıbbi laborant istihdamı sağlanmalıdır. Hakkımız olan kan alma birimleri hemşirelere değil tıbbi laborantlara verilmelidir. Taşeron sorunu acilen çözülmeli taşeron işçi yerine özellikle açılan şehir hastanelerine Laborant kadrosu açılmalıdır. Cihaz elemanları sadece cihaz bakımıyla ilgilenmelidir. Tıbbi Laboratuvar risk grubu meslekler içinde yer almalıdır. Özlük haklarında iyileştirme yapılmalı ve yaş haddi gelen meslektaşlarımız emekli edilmelidir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.