Sur mağdurlarI: Para değil ev istiyoruz

Sur mağdurlarI: Para değil ev istiyoruz
Sur'da “Acele Kamulaştırma Kararı” sonucunda hak sahiplerine 27 milyon 500 bin liralık ödeme gerçekleştirileceği, karar gereği yapılacak ödemeler...
Sur'da “Acele Kamulaştırma Kararı” sonucunda hak sahiplerine 27 milyon 500 bin liralık ödeme gerçekleştirileceği, karar gereği yapılacak ödemeler üç gün içerisinde mülk sahiplerinin hesaplarına aktarılacağı geçtiğimiz günlerde bildirildi. Ancak açıklamanın üzerinden neredeyse bir hafta geçmesine rağmen Sur mağdurları gündemde olan paranın hesaplarına yatırılmadığını, yatırılsa dahi parayı kabul etmeyeceklerini kendi evlerini istediklerini dile getirdi

Ufuk Çimen/YENİGÜN ÖZEL

DİYARBAKIR YENİGÜN- Sur ilçesindeki yenileme ve ihya çalışmaları kapsamında Bakanlar Kurulunca 16 Mart 2016 tarihinde ‘Acele Kamulaştırma Kararı’ alınmış ve bu karar 25 Mart 2016 tarih ve 29664 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 27. maddesi esas alınarak başlatılan çalışmalar sonucu Suriçi’nde yer alan Cevatpaşa, Dabanoğlu, Savaş, Özdemir, Hasırlı, Cemal Yılmaz mahallelerinde mülk sahiplerine yönelik ödemeler üç gün içinde yapılması kararı alındı.  İlk aşamada Gazi Caddesinin doğu kısmında yer alan 6 mahalledeki 56 parsellik alanı kapsayan “Acele Kamulaştırma Kararı” sonucunda hak sahiplerine 27 milyon 500 bin liralık ödeme gerçekleştireceği, karar gereği yapılacak ödemeler üç gün içerisinde mülk sahiplerinin hesaplarına aktarılacağı bildirildi. Ancak açıklamanın üzerinden neredeyse bir hafta geçmesine rağmen Sur mağdurları gündemde olan paranın yatırılmadığını yatırılsa dahi parayı kabul etmeyeceklerini kendi evlerini istediklerini dile getirdi. Hak sahipleri bu konuya ilişkin düşünceleri gazetemize aktardı.

‘Kendi evimi istiyorum’

Sur mağdurlarından Ahmet Dakak şunları söyledi; "Sur olayları olmadan önce 2 katlı bir evim vardı.  Babam ve ailemle beraber yaşıyordum. 2014'te başlayan Sur olayları gün   geçtikçe daha kötüye gitti ve bizi polis eşliğinde evimizden çıkardılar. Hiçbir eşya almadan evimizden çıktık başka semtte oturan akrabalarımızın evine yerleştik. Olaylar gittikçe arttı. daha sonra  bize oraya gidip eşyalarımızı alacağımız söylendi.  Gidip baktığımızda hiçbir şeyimiz sağlam kalmamıştı. Bir parça eşya almadan evimizden çıktık. Kaymakamlık, Valilik ve Cumhurbaşkanlığı'na yazı yazdık evlerimizin bize geri verilmesini söyledik. Bize kira yardımı yapılacağı söylenildi. Olaylar biteli yaklaşık 2-3 yıl oldu hala evlerimiz bize teslim edilmedi. 2 yıldır ev kirası alamıyorum. Bütün aile paramparça oldu. Mağduriyetimiz çok büyük. Biz evlerimizin bize teslim edilmesini beklerken, yeni bir genelde olduğundan bahsediliyor. Paraların hesabımıza 2-3 gün içerisinde geçeceğini söyleniyor. Ben hem kendi adıma hem de annem ve babamın adına kesinlikle ben bu parayı kabul etmiyorum. Ben kendi evimi istiyorum.”

[caption id="attachment_51837" align="alignnone" width="387"] Ali Aktaş[/caption]

‘Bir yıl dendi 5 yıl oldu evimiz teslim edilmedi’

Sur olaylarından dolayı büyük bir mağduriyet yaşadığını ifade eden Sur mağdurlarından Ali Altaş ise, “Bizi evlerimizden çıkardılar ve evlerimiz şuan ne halde bilmiyoruz. Devlet bize kira yardımında bulunacağını söyledi. Yaklaşık olarak 8 veya 9 ay kira yardımı aldık sonrasında kira yardımları kesildi. 2 yıldır kira yardımı almıyorum 1 yıl sonra evlerimiz teslim edilecekti diye söylediler Yaklaşık 5 yıl oldu hala teslim edilmedi şimdi yayınlanan genelgeye göre hesabınıza para geçireceği söyleniliyor. Ben parayı kabul etmiyorum. Devlet büyüklerinden bana evimin teslim edilmesini istiyorum" diye kaydetti.

[caption id="attachment_51836" align="alignnone" width="450"] Kudbettin Uşak[/caption]

‘35 yıllık emeğimizden olduk’

Sur mağdurlarından Kudbettin Uşak da Diyarbakır'ın güzelliğine, kültürüne vurgu yaparak şu ifadelere yer verdi:

“35 yıldır Diyarbakır’da esnaflık yapıyorum. Sur olaylarında buradaydım.  Vatandaşlar büyük ölçüde mağdur oldular, çok zarar gördüler. Gerçekleşen bu süreçte esnaflar olarak bizde 35 yıllık emeğimizden olduk. Kimse burada yaşayamaz hale geldi. Komşu bir şekilde yaşamımızı sürdüğümüz, birlikteliğimizde daimi müşterilerimizi kaybettik. Eğer önceki birikimimiz olmasaydı şu an dilenci durumunda olurduk. Aynı zamanda bütün bunlar gerçekleşirken dükkanımızda görülen hasarları düzelten hükümete ise çok teşekkür ederim. hiç bir zaman yapılan iyiliği unutmam ama burada yıkılan binalar yıllar geçmesine rağmen hala tam anlamıyla yapılmadı, sürekli tamir halinde. Müşteri kaybından dolayı biz esnaflar mağdur olduk.”

‘Gün geçtikçe daha zor duruma geldik’

Uşak, “Başlarda yapılan 3 bin liralık yardımdan sonra ellerimiz boş kaldı ve gün geçtikçe daha zor duruma geldik bütün esnaflar olarak mağduruz. Kim olursa olsun farketmeksizin yardımda bulunmanızı istiyoruz. Bizim dileğimiz; esnaflara kredi yardımında bulunmaları  ve bizimle ilgilenmeleri yönündedir. Aynı şekilde Güneydoğu sorunun çözülmesini ve bu tür savaşlarının yaşanmamasını net bir şekilde barışın yaşanmasını istiyoruz. Kimsenin ölmemesi, huzurlu bir şekilde yaşamayı diliyoruz tüm halk olarak. Vatandaşlar sıkıntılarını paylaşamaz hale geldi.  Korkularından dolayı  sıkıntılarını tam anlamıyla sunamıyor.  Bizim tek ricamız bizden büyüklerin bütün bu olaylara çözüm getirmeleridir. Ben günün her dakikasında bayrağımı gururla taşırım. Dükkanımda bile her zaman asılı asla terör olarak görmelerini istemiyoruz. Biz Türkiye Cumhuriyetinin tüm topraklarını çok seviyor ve gurur duyuyoruz. Tek isteğimiz sesimizi duysunlar ve çözsünler" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.