STÖ’ler: Yargı tehdit haline geldi

STÖ’ler: Yargı tehdit haline geldi
Diyarbakır’ın seçilmiş DBB Eşbakaşkanı Selçuk Mızraklı’ya hapis cezası verilmesine tepki gösteren Diyarbakır Barosu ve insan hakları örgütleri,...

Diyarbakır’ın seçilmiş DBB Eşbakaşkanı Selçuk Mızraklı’ya hapis cezası verilmesine tepki gösteren Diyarbakır Barosu ve insan hakları örgütleri, cezanın hukuka aykırı delillerle verildiğini savunarak, “Yargı mekanizması adeta cübbeli polisler ordusu haline gelmiştir” dedi. “Yargının keyfi ve siyasi uygulamalarının toplumun her kesimi için tehdit haline geldiğini”  iddia eden Sivil Toplum Örgütleri, Mızraklı’ya ceza veren heyet ve savcıyı HSK'ye şikayet edeceklerini açıkladı

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Tabip Odası (DTO), Hak İnisiyatifi Derneği (HAK) Diyarbakır Temsilciliği, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Diyarbakır Temsilciliği, yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’ya “Örgütü üyesi olmak” iddiasıyla 9 yıl 4 ay hapis cezası verilmesine ilişkin açıklama yaptı. Baro Adli Yardım binasında düzenlenen toplantında Baro Başkanı Cihan Aydın konuştu.  Aydın, Cumhuriyet Savcısı ve mahkeme heyeti hakkında hukuka aykırı bir şekilde elde edilmiş delillere yaslanarak hüküm kurulması nedeniyle "görevi kötüye kullanmaktan" Hakim ve Savcılar Kurulu'na (HSK) şikayet taleplerini sunacaklarını belirtti.

‘Hukuki geçerliliği olmayan bir takım suçlamalar’

Dosyada, yasa dışı yollarla zın bulunduğunu ileri süren Aydın, “Mahkemenin, hukuk dışı bir şekilde elde edilen ve hukuken delil sayılamayacak 'delillere' dayanarak söz konusu cezayı verdiğinden hiçbir kuşkumuz yoktur. Nitekim Başkan Mızraklı, şüpheli olarak UYAP’a kaydedilmeden 2009-2014 yılları arasında Gülen yapılanması mensubu hakim-savcıların kararıyla dinlenmiş, ancak hakkında bir işlem yapılmamıştır. Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 138. maddesine göre bir kişi hakkında iletişimin tespiti kararı verilmesi için öncelikle şüpheli veya sanık sıfatını alması gerekmektedir. Ancak Başkan Mızraklı, söz konusu hukuki şartlar es geçilerek 10 Temmuz 2017 tarihinde doğrudan şüpheli olarak UYAP’a kaydedilmiştir. Bu durumda mahkeme, yasadışı dinlemeler sonucunda elde edilen ve hukuki geçerliliği olmayan bir takım bilgileri delil olarak dikkate almış ve hüküm kurmuştur. Mahkemenin bu tutumunun hukukla izah edilemeyeceğini, en iyi hakimler bilmelidir” dedi.

‘Taleplerimiz reddedilmiştir’

Serbest bırakılan itirafçının Mızraklı hakkında verdiği ifadenin ardından beraat ettiğini anlatan Aydın, “Bir diğer hukuksuzluk hali ise, mahkemenin Mayıs 2016 tarihinde teslim olan itirafçı tanık H.B.A.’nın teslim olmasından neredeyse 3 yıl sonra ve seçimden 10 gün önce 20 Mart 2019 tarihinde verdiği iddia edilen beyanlara itibar etmesidir. H.B.A.’nın vermiş olduğu iddia edilen beyan, alışılmış ve yasal formatın dışında alınmıştır. İtirafçı tanık, yakalanmasından 3 yıl sonra cezaevinde tutuklu olarak yargılandığı sırada, cezaevinden nasıl çıkarıldığı belli olmadan, Kayseri Cezaevi'nden Diyarbakır’a getirildiği iddia edilmiş, Başkan Mızraklı hakkında beyanda bulunmuştur. İfadenin altında iki jandarma görevlisinin yazıcıdan çıkmış sicil numaraları ve el ile atılmış imzaları bulunmaktadır. Ancak, Cumhuriyet Savcısının sicili daha sonra el ile yazılmıştır. Hazır bulunan ‘Katip’ kısmında ise ne bir sicil, ne de bir imza bulunmaktadır. Asgari şekil koşullarına bile uymayan bu ısmarlama ifade, mahkeme tarafından muteber kabul edilerek hükme esas alınmıştır. Bu arada itirafçı tanık H.B.A., geçtiğimiz günlerde hakkında devam eden davadan beraat etmiştir. Savunma makamının, ‘H.B.A.’nın beyanlarının hangi koşullarda alındığı, ifadenin hukuka ve yasaya uygun alınıp alınmadığının araştırılması’ yönündeki talepleri mahkeme tarafından reddedilmiştir” diye belirtti.

‘Yargı cübbeli polisler ordusuna dönüştü’

Yargı mekanizması adalet kaygısından azade bir keyfiliğe dönüştüğünü savunan Aydın, polis ve jandarmanın hazırladığı fezlekelerin herhangi bir hukuk süzgecinden geçmeden iddianameye dönüştüğünü iddia etti. “Yargı mekanizması adeta cübbeli polisler ordusu haline gelmiştir” diyen Aydın, “Kayyımlık müessesesi; hukuk devleti ilkeleri ile seçme ve seçilme hakkına bir saldırı ve hayatın demokratik işleyişine kast eden bir anlayışı temsil etmektedir. Hukuki, siyasi ve toplumsal hiçbir meşruiyeti bulunmayan kayyum uygulamasını devam ettirmek için belediye başkanları aleyhine ısmarlama soruşturma ve kovuşturmalar açılmakta. Bu keyfilik ve içinde adalet olmayan politikalardaki ısrar, hukuksuzluğu ve adaletsizliği çoğaltmakta ve her gün buna yeni bir halka eklemektedir” diye konuştu.  Yargının "keyfi ve siyasi" uygulamaları toplumun her kesimi için tehdit haline geldiğini ileri süren Aydın, “Hukuk güvenliğinin yerini bugün yargının keyfi ve siyasi uygulamaları almış, yurttaşlar için bir güvence olması gereken yargının kendisi toplumun her bir ferdi için tehdit haline gelmiştir. İktidarın ekonomik, sosyal, kültürel, iç ve dış politikalarını eleştiren, muhalefet hakkını kullanan hemen herkes hükümetin ve dolayısıyla yargının hedefi haline gelmiştir. Toplumun her bir ferdi; ya tanık olduğu haksızlıklara, hukuksuzluklara itiraz etmemesi ya da terörizm suçlaması, vatan hainliği veya cezaevi arasında bir tercih yapmaya zorlanmaktadır. Yani çok seslilik ve fikir özgürlüğü konusunda garantör olması gereken devletin kendisi, yurttaşın fikir özgürlüğünü her gün sistematik olarak tehdit etmektedir” ifadelerini kullandı.

Soruşturma talebi

Aydın, şu çağrıda bulundu: “Başkan Mızraklı’nın hakkındaki uydurma isnatlar düşürülerek derhal serbest bırakılmasını ve görevine iadesini, hukuka ve yasaya aykırı elde edilen delillere rağmen Başkan Mızraklı’nın tutukluluğunda ve cezalandırılmasında ısrar eden yargı mensupları hakkında soruşturma başlatılmasını ve tedbiren açığa alınmalarını talep ediyoruz.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.