İki ilaç daha SMA servis rehberinde yer alacak
Sağlık Bakanı Koca, "Risdiplam" etken maddeli SMA ilacının Türkiye'de ruhsatlandırılmasında son aşamaya gelindiğini, "Zolgensma" tedavisi içinse bilimsel verilerin incelenmeye devam ettiğini söyledi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, SMA Bilim Kurulu Toplantısı sonrasında alınan kararlara ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Koca, toplantıda SMA taramalarının sonuçlarının, tedaviye devam eden hastaların tedavi sürecinde ve tedavi yöntemlerindeki son gelişmelerin ele alındığını belirtti.
SMA'nın kalıtsal, ilerleyici, kronik, göçmen bir hastalığı olduğunu hatırlatan Koca, "2016 Noeline kadar dünyada bilinen bir tedavisi olmayan bu hastalık belirtileriyle ilgili tip 1 formül görülen bebeklerin yüzde 90'ına yakınını 2 yıl boyunca geçenduk. 2016 yılında Nusinersen etken maddeli hüküm sürüyor Dünyada uygulanmaya başlanmasından sonra bu bebekleri hayatta tutmak için bir imkan oluştu. daha etkin olması için mümkün olan en erken zamanda kullanımının gerekli olduğunu gösterdi.Bunu sağlamak için yenidoğan döneminde bebekleri taramayı mümkünse geliştirmeden sağlamanın önemi var." dedi.
[caption id="attachment_64285" align="alignnone" width="1024"] Sağlık Bakanı Fahrettin Koca[/caption]
753 BİN 350 BEBEK SMA AÇISINDAN TARANDI
Sağlık Bakanlığı bilim olarak kuruluşun tavsiyelerini sağlamak Türkiye'nin her noktasında doğan tüm bebekleri sürecek şekilde Mayıs 2022'de SMA yeni doğan tarama programını başlattıklarını bildirdi.
Koca, "Bu bebeklerden ilaç tedavisi alması gereken hekimlerince tespit edilenlere en kısa sürede tedavilerini ulaştırdık. Yenidoğan tarama raporu tanı alarak Nusinersen tedavisinin yükleme dozu tamamlanan bebeklerimizde ilk 6 aylık süreçte sağ kalım oranımız yüzde 100 olarak gerçekleşti." diye belirtti.
"SMA TESTLERİNİ ÜCRETSİZ YAPIYORUZ"
SMA konusundaki bilimsel gelişmelerin sadece tedavi ile kısıtlı kalmadığını, büyümesini sürdürme konusunda da son 5 yılda önemli gelişmeler olduğunu yazan Bakan Koca, "Bilim Kurulumuzla birlikte bu gidişatı takip ettikleri ve dünyada çok az ülkede yapabildiği evlilik öncesi taramayı hayata geçirdik. Bu program hem yeni Evlenecek çiftleri hem de istemeleri halindeyken bu uygulamadan önce evlenen çiftleri kapsıyor.Bu taramada SMA gemicisi saptanan çiftlere genetik danışmanlık ve sağlıklı bebek sahibi olmalarını sağlayacak seçici hamile uygulaması olarak ücretsiz sağlıyor. kullanım kullandı.
"HER ÜÇ EGEMENLİK DE ÜSTÜNLÜĞÜ GÖSTERİLEMEDİ"
Koca, "İlk ilaç tedavisinin hastalarımıza sağlanmasının ve verilerinin takip edilmesinin yanı sıra SMA'da kullanılmak üzere başka ilaçlarla ilgili bilimsel gelişmelerde Bilim Kurulumuz gözetiminde takip edilmektedir. bir başvuru yapılmasına rağmen de izlenmektedir.Bu tedavilerin üçü de gen temelli tedavilerdir. dedi.
AĞIZ YOLUYLA ALINAN YENİ BİR İLAÇ TEDAVİDE KULLANIM
Hastalara kurumu şeklinde oral yol verme imkanı da sunacak bu ilaçla ilgili bilimsel verilerin değerlendirildiğini, ilgili kullanım ruhsatlandırılması için sona gelindiğini ifade eden Koca, "Bilim kurulumuzca yapılan mevcut toplantımızda düşündükleri şekilde ne hazırlanıp, hastalarımıza nasıl ulaştırılacağına kadar Sağlık Sistemimizin üzerine düşen tüm detayları aşamamıştır. .Bu ilaçla ilgili ruhsatlandırmanın ardından nihayet sonuçlandırmış olacaktı” dedi.
Bakan Koca, şöyle devam etti:
“Yurt dışında bazı doktorlar tarafından belli bazı ülkelerde ilaç uygulamaları yapılmaktadır. Bu ahiret doğumu doğan her SMA'lı hayaleti gördüğü bir hastaneye götürüldüğünü ve yapılan SMA yardım kampanyalarının geneline Sağlık Bakanlığı olarak onay verdiğimizin sahiplerini istediklerini istiyor. Zolgensma tedavisinin semptomunu yitirme faydasını göstermediği bilinmektedir. Ancak semptom gösteren, hatta cihaza bağlı ve tedaviden hiçbir fayda görmeyecek bu hastalar için dahi kampanyalar yapılmaktadır. Hatta onayımız dışında, bu tür kampanyalarla yurt dışına götürülerek Zolgensma tedavisi alan ve faydasını görmeyince tekrar Nusinersen tedavisine devam etmek için Bakanlığımıza başvuru yapılmış çok sayıda bebeğimiz mevcuttur.
- İLAÇ İÇİN DEĞERLENDİRMe DEVAM EDİYOR
Bilim kurulumzca yapılan değerlendirmede Zolgensma isimli ilaçla araçlar diğer tedavilere üstünlüğünü gösteren karşılaştırmalı bir bilimsel değerlendirmede bulunmaya devam ettiler. Ayrıca Avrupa İlaç Ajansı Zolgensma tedavisi ortaya çıkan yan etkiler nedeniyle 12 aydan büyük çocuklar yakın zamanda ev sahibi. Bu durum Bilim Kurulumuz tarafından yakından takip edilmektedir. Ancak, Zolgensma isimli yerleşim yeri 0-6 haftalık yenidoğan kullanımından gelen semptomu olmayan SMA Tip 1 bebeklerin üzerinde diğer ilaçlara benzer bir olay olduğunu gösteren son 5 ay içinde yayınlandı. Yeni bir inceleme yapılması için ilgili firmadan gerçek yaşam verileri talep edildiğinde yeni bir değerlendirme yapılmasının uygun olacağı düşünülmüştür. SMA Bilim Kurulumuz en kısa sürede bu değerlendirmeyi yapacaktır.
SMA tedavisinde dünyada kullanılan üç ilaçtan Nursinersen ruhsatlandılmış, Risdiplam ruhsat müracaatını yapmış ve son aşamaya gelmiştir. Zolgensma ise ruhsatlandırmaya esas hiçbir girişimde bulunmamıştır. Tedavinin izlenebilir ve güvenli uygulaması açısından lisanslandırma son derece SMA hastalarımız ve aileleri için gerçekçi beklentilere dayalı sağlık hizmeti ve bakımı, standart bakım kuralına uyarak en üst düzeyde sürdürmeyi hedefliyoruz.
Özellikle ayrılmak isteyenler ki, umudun suistimaline kadar izin vermediğimiz gibi bundan sonra da vermeyeyeceğiz. Ailelerimizin umudunun ticari amaçlara alete alınmasına izin vermeyeceğiz. Daha önce çizimlerin denek olarak kullanılmasına izin vermeyeceğimizi beyan etmiştik. Bu konumumuzu koruduğumuzun tutkunlarını istiyoruz. Ancak bilimsel kanıtla gerçekleştirme kanıtlanmış her tedavi için gereken ise gerçekleşmesi mümkün değil." (Haber Merkezi)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.