Bu 4 yaygın enfeksiyon kansere neden oluyor!

Bu 4 yaygın enfeksiyon kansere neden oluyor!
Yeni bir rapora göre, kanser vakalarının %13'ü bakteri veya virüslerle doğrudan bağlantılı. Özellikle HPV, Hepatit B ve Hepatit C gibi virüsler, belirli kanser türlerinin gelişiminde rol oynuyor.

Mide kanseri vakalarının büyük bir kısmı bakterilerden kaynaklanırken, rahim ağzı kanserleri ile bazı genital ve oral kanserler virüslerden kaynaklanmaktadır. Özellikle HPV gibi virüsler, bu kanserlerin gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca, bazı kronik viral enfeksiyonlar da karaciğer kanseri riskini artırabilir.

Enfeksiyonlar kanser vakalarının yüzde 13'ünü oluşturuyor

nytimes.com'un haberine göre Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği tarafından Çarşamba günü yayınlanan yeni bir rapora göre, bazı enfeksiyonlar küresel kanser vakalarının tahmini %13'ünü oluşturuyor. Bilim insanları, hangi enfeksiyonların kansere yol açabileceğini bilmenin, bu hastalıkların önlenmesi ve tedavi edilmesi için kritik olduğunu vurguluyor. Aşılar ve etkili ilaçlar, bu enfeksiyonları engelleyebiliyor ve tarama yöntemleri sayesinde erken teşhis edilebiliyor.

Duke Tıp Fakültesi'nde tıp profesörü ve raporu denetleyen yönetim komitesinin üyesi olan Dr. Michael Pignone, kansere neden olabilen dört ana enfeksiyonun önlenmesi ve tedavisinde kaydedilen ilerlemenin, bu konunun önemini vurguladığını belirtti. Pignone, “Daha önce yaygın olan bazı kanserleri nadir hastalıklara dönüştürmeye artık yakınız” diyerek, bu enfeksiyonların tedavisindeki gelişmelere dikkat çekti.

HPV: 200'den fazla tür ve kanser riski

İnsan papilloma virüsü (HPV) 200'den fazla türe sahip olup, bunlardan 12'si özellikle rahim ağzı, genital bölge ve ağız kanseri riskini önemli ölçüde artırıyor. HPV enfeksiyonlarının bu türleri, kansere yol açabilecek en tehlikeli suşlar olarak bilinir ve erken teşhisle önlenmesi hayati önem taşır.

Çoğu kişi HPV enfeksiyonu ile enfekte olduktan sonra bu virüsü kendi kendine temizler. Ancak, servikste HPV enfeksiyonu olan kadınların yaklaşık %10'u, yüksek riskli bir HPV türünde kalıcı enfeksiyon geliştirir. Bu durum, hücrelerin hızla çoğalmasına ve tümör baskılayıcı proteinlerin etkisiz hale gelmesine yol açabilir. Washington'daki Fred Hutch Kanser Merkezi'nden Denise Galloway, bu sürecin kanser gelişimine neden olabileceğini belirtiyor.

Aktif cinsel hayatı olanlar en bir kez HPV olur

Cinsel olarak aktif insanların çoğu, hayatlarının bir döneminde en az bir kez insan papilloma virüsü (HPV) ile enfekte olur. Prezervatif kullanımı, HPV enfeksiyonuna karşı kısmi koruma sağlasa da, tam bir koruma sağlamaz. En etkili yöntem ise HPV aşısı, bu aşı enfeksiyona karşı en güçlü korumayı sunar ve kanser riskini azaltır.

Dr. Galloway, “Genç bireyler aşılandığında risk sıfıra iner” dedi. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 11-12 yaşlarından başlayarak 26 yaşına kadar iki veya üç doz HPV aşısı yapılmasını tavsiye ediyor.

Gençlerin çoğu aşı yaptırmıyor

Ancak, araştırmalar gösteriyor ki, HPV aşısı olma hakkına sahip gençlerin çoğu aşı yaptırmıyor.

Dr. Pignone, “Aşılama oranlarını artırmak, HPV ile mücadelede en etkili uzun vadeli stratejidir” dedi. Ayrıca, HPV’nin neden olduğu hücresel anormalliklerin kansere dönüşmeden önce tedavi edilmesi için erken teşhis büyük önem taşır.

Hepatit B ve C: Karaciğerde iltihaba neden oluyor

Teksas'taki MD Anderson Kanser Merkezi'nde gastrointestinal tıbbi onkolog olan Dr. Sunyoung Lee, hepatit B ve C virüslerinin öncelikle karaciğer hücrelerinde iltihaplanmaya neden olarak karaciğer kanserine yol açtığını belirtti.

Kronik iltihaplanma, karaciğerde siroz olarak bilinen skar dokusu birikimine neden olur ve bu durum, karaciğer kanseri için önemli bir risk faktörüdür. Dr. Lee, bazı vakalarda hepatit B'nin sağlıklı karaciğer hücrelerini değiştirerek doğrudan kansere yol açabileceğini vurguladı.

Karaciğer kanseri riskini azaltmak için hepatit B ve C virüslerine karşı korunma ve erken teşhis önemlidir. Hepatit aşıları ve düzenli sağlık kontrolleri, karaciğer hastalıklarının ilerlemesini önlemek için etkili stratejiler sunar.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.