Araştırma: Zamanı yavaşlatmak ve stresi azaltmak için bunu yapın
Yeşil alanlarda vakit geçirmenin mutluluk verici bir etkisi olduğu, depresyon ve kaygı düzeylerini azalttığı son yıllarda bilim insanları tarafından doğrulandı. Ancak şimdi yeni bir araştırma, bunun aynı zamanda zaman algımızı yavaşlatarak bize yardımcı olduğunu öne sürüyor.
Şehir hayatı zamanımızın kısıtlı olduğunu hissettirirken, Finlandiya'daki Turku Üniversitesi'nden psikolog Ricardo Correia'nın yaptığı araştırma, doğayla iç içe olmanın aslında her şeyi yavaşlattığını ortaya koydu.
Profesör Correia, insanların kentsel ve doğal ortamlarda zamanı nasıl deneyimlediklerini karşılaştırarak, kırsalda zamanın geniş algılandığını tespit etti.
Araştırmaya göre, insanlar doğadaki yürüyüşlerini şehirdeki aynı uzunlukta bir yürüyüşten daha uzun sürdüğünü algıladılar. Yeşillikler arasında zaman geçiren insanlar, orada yerleşik bir alanda olduğundan daha uzun zaman geçirdiklerini tahmin ediyor.
"ZAMANIN NASIL GEÇTİĞİNİ ANLAMADILAR"
Kanada'daki Carleton Üniversitesi'nden Mariya Davydenko ve meslektaşları da, parkta yürüyüş yapmanın "insan yapımı ortamlardan daha yavaş hissettirdiğini", ruh halini iyileştirdiğini ve stresi azalttığını buldu.
The Journal of Environmental Psychology dergisinde, "Kişi zamanını en iyi şekilde değerlendirmeye çalışırken, bunu doğada keyifli bir aktiviteye harcamak, yalnızca psikolojik sağlığı birçok yönden iyileştirmekle kalmayıp, aynı zamanda kişinin aktiviteden gerçekte harcadığından daha fazla zaman zevk aldığı yanılsamasını da yaratabilir." ifadesini kullandılar.
Doğa yürüyüşü sonrasında kendilerini daha mutlu hissettiklerini belirten katılımcılar, yürüyüşün daha uzun sürdüğünü tahmin etmelerine rağmen, "zamanın nasıl geçtiğini anlamadıklarını" söylediler.
Liverpool John Moores Üniversitesi'nde Zaman Psikolojisi Profesörü olan Ruth Ogden de, "Doğa sadece o anki zaman algımızı değiştirmiyor, aynı zamanda geçmiş ve gelecek algımızı da değiştiriyor."
"Önceki araştırmalar, doğada vakit geçirmenin odak noktamızı anlık anlardan gelecekteki ihtiyaçlarımıza kaydırmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Bu nedenle, zamanımızdaki taleplerin stresine odaklanmak yerine, doğa daha büyük resmi görmemize yardımcı oluyor." dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.